Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η εκλογή, το μικρό και το μεγάλο μήνυμα του Μητροπολίτου μας.

Για το ιστορικό της εκλογής του νέου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. κ. Μάρκου παραθέτουμε το σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, ενώ το βίντεο για το μικρό μήνυμα είναι από το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων Romfea.gr, όπου υπάρχει και εκτενές φωτογραφικό υλικό. 

Τέταρτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011, σε τέταρτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, ο οποίος απουσίασε ητιολογημένα.

Στη συνέχεια επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Ακολούθως ανεγνώσθη και εγκρίθηκε από την Ιεραρχία κείμενο προς τον Λαό, το οποίο εκφράζει τις σκέψεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την σημερινή κατάσταση και το οποίο θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς.

Κατόπιν άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως των δύο κενών Μητροπολιτικών Εδρών Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και Ζακύνθου. Επί ψηφισάντων 79, η πρόταση δι εκλογής έλαβε 76 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 2 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως των δύο Μητροπολιτικών Εδρών δι εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών δι εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν :
1) Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης ψήφους 76.
2) Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσιρίγκας ψήφους 6.
3) Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Αβραμιώτης ψήφους 5.
Ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάρκος Βασιλάκης, με 75 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, και ευρέθησαν 1 λευκή ψήφος και 3 άκυρες.

Στη συνέχεια άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου δι εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν :
1) Θεοφ. Επίσκοπος Φωτικής κ. Διονύσιος, ψήφους 58.
2) Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης ψήφους 49.
3) Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Κόκλας ψήφους 30.
Ευρέθησαν 1 άκυρη και 2 λευκές ψήφοι.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ζακύνθου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φωτικής κ. Διονύσιος, με 53 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης έλαβε 24 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 2 λευκές ψήφοι.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή των Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Διαυλείας, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τις διατάξεις του άρθρου 13 του Νομού 1951/1991, επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν :
1) Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Παπανικολάου ψήφους 48,
2) Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Μόσχος ψήφους 3,
3) Αρχιμανδρίτης κ. Κοσμάς Περχανίδης ψήφους 2,

Ευρέθησαν και 23 λευκές και 3 άκυρες ψήφοι.
Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Διαυλείας, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Παπανικολάου.

Μετά την ολοκλήρωση των Ψηφοφοριών, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνέχισε τις εργασίες της, κατά την Ημερήσια Διάταξη, και ασχολήθηκε με τον ορισμό των Μελών των Συνοδικών Επιτροπών (σύμφωνα με το άρθρο 10 του Νόμου 590/1977) και την ψήφιση Κανονισμών και περάτωσε τις Εργασίες Της.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των δύο νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών και του νεοεκλεγέντος Βοηθού Επισκόπου.
Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιος και Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Οι χειροτονίες των Εφηψισμένων Αρχιερέων θα τελεσθούν ως εξής :
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου ε.ε., στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, θα τελεσθεί η χειροτονία του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου ε.ε., στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, θα τελεσθεί η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: