Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ Έτσι θα εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ (άρθρο στην εφημερίδα Η ΑΛΗΘΕΙΑ, 4/10/2011)
Συνέχεια από το προηγούμενο

ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΗΝΥΜΑ: Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας θα πρέπει να ειδοποιηθεί ο νεοεκλεγμένος Μητροπολίτης να προσέλθει στο χώρο συνεδριάσεων της Ιεραρχίας. Συνήθως δεν είναι καθόλου δύσκολη η ανεύρεση του νικητή της εκλογικής διαδικασίας γιατί σχεδόν πάντα είναι γνωστή εκ των προτέρων η πρόθεση των εκλεκτόρων Ιεραρχών. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο τώρα, αν εκλεγεί ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης, γιατί ως Αρχιγραμματέας θα παρίσταται στο χώρο συνεδριάσεων.
Μόλις προσέλθει ο νεοεκλεγείς θα τελεστεί κατ’ αρχήν στο χώρο συνεδριάσεων το «Μικρό Μήνυμα». Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Ιεραρχίας θα προσφωνήσει τον εκλεγέντα και θα του ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Στην προσφώνηση θα απαντήσει ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Μητροπολίτης, όπως θα αποκαλείται πλέον ο εκλεγείς και θα δηλώσει αν αποδέχεται το αποτέλεσμα. Αν δεν υπάρξει αποδοχή της εκλογής η διαδικασία θα επαναληφθεί.
Αμέσως μετά την αποδοχή της εκλογής θα τελεστεί στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο της Μονής Ασωμάτων Πετράκη το «Μεγάλο Μήνυμα». Πρόκειται για εκκλησιαστική ακολουθία, μετά το τέλος της οποίας εκπρόσωπος της Ιεραρχίας θα διαβάσει την απόφαση του Σώματος για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Χίου, ο οποίος στη συνέχεια θα διαβάσει τη διαβεβαίωση αποδοχής της εκλογής του. Τα δύο αυτά κείμενα θα είναι γραμμένα σε κώδικα και θα υπογραφούν από το νέο Μητροπολίτη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τους συμμετέχοντες Αρχιερείς. 
Στη Χίο η είδηση της εκλογής θα αναγγελθεί με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ: Αν ο εκλεγείς είναι ήδη επίσκοπος, είναι αυτονόητο ότι δεν απαιτείται χειροτονία. Εκλογή διακόνου σε θέση Μητροπολίτη, αν και τυπικά είναι δυνατή, δεν έχει πραγματοποιηθεί τα νεότερα χρόνια στην Ελλάδα (και ούτε αναμένεται μια τέτοια έκπληξη τώρα) για να έχουμε 2 χειροτονίες πρώτα σε πρεσβύτερο και μετά σε επίσκοπο. Στη Χίο, πάντως, εκλογή διακόνου σε Μητροπολίτη είχαμε το 1839. 
Αν βέβαια, όπως αναμένεται να συμβεί, εκλεγεί Αρχιμανδρίτης, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η χειροτονία του σε επίσκοπο. Αν και το περισσότερο αναμενόμενο θα ήταν η χειροτονία να γίνει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η επικρατέστερη ημερομηνία της χειροτονίας είναι η αμέσως επόμενη μέρα της εκλογής, δηλαδή το Σάββατο 8 Οκτωβρίου και ο πιθανότερος τόπος ο Ι. Ναός Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη που λειτουργεί ως προσωρινός Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών. Η τελική επιλογή της ημερομηνίας και του τόπου θα αποφασιστεί από τους ιεράρχες και θα γίνει επίσημα γνωστή μετά την εκλογή. Η απόφαση λαμβάνεται σε συνάρτηση και με την επιθυμία του εκλεγέντος, αλλά και το αν θα έχουμε χειροτονία και άλλου επισκόπου. Για τη Ζάκυνθο πάντως είναι φαβορί ο επίσκοπος Φωτικής Διονύσιος, οπότε δεν θα έχουμε χειροτονία. 
Η χειροτονία ενός επισκόπου γίνεται στη διάρκεια της λειτουργίας και είναι μια λαμπρή τελετή, που συνήθως μεταδίδεται και από την τηλεόραση της ΕΤ1. Τόσο κατά τη διάρκεια του όρθρου όσο και κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας κυριαρχούν οι ύμνοι της Κυριακής της Πεντηκοστής.
Μετά τη δοξολογία και πριν την έναρξη της λειτουργίας ο χειροτονούμενος, κρατώντας στα χέρια του το Ευαγγέλιο και πατώντας σ’ ένα πανί, πάνω στο οποίο θα είναι ζωγραφισμένα τρεις ποταμοί, μια πόλη κι ένας αετός, θα απαγγείλει το Σύμβολο της Πίστεως και θα διαβάσει την ομολογία πίστεως.
Το μυστήριο τελείται πριν το αποστολικό και το ευαγγελικό ανάγνωσμα. Αναμένεται να παραστούν πολλοί Μητροπολίτες. Όποιος απ’ αυτούς προεξάρχει (εκτός απροόπτου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος) θα προσφωνήσει το χειροτονούμενο για να ακολουθήσει η αντιφώνηση του νέου Μητροπολίτη.
Στη χειροτονία θα ψαλούν, όπως συμβαίνει και στο γάμο, τα τροπάρια «Άγιοι μάρτυρες..», «Δόξα σοι Χριστέ ο Θεός…» και «Ησαΐα χόρευε...» Ο χειροτονούμενος Μητροπολίτης θα γονατίσει μπροστά στην Αγία Τράπεζα ενώ ο Αρχιεπίσκοπος αφού τοποθετήσει στο κεφάλι του το Ευαγγέλιο ανοικτό θα εκφωνήσει τις φράσεις «Ψήφω και δοκιμασία των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών των συγκροτούντων την Ιεράν Σύνοδον της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Θεία Χάρις η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα προχειρίζεται (όνομα του χειροτονούμενου) τον θεοφιλέστατον πρεσβύτερον εις Μητροπολίτην της θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών». Ακολουθεί η ένδυση του νέου Μητροπολίτη με τα αρχιερατικά του άμφια και την εκφώνηση «Άξιος» από το εκκλησίασμα. 
Η εκλογή και χειροτονία πρέπει να γνωστοποιηθούν επισήμως στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την υπουργό Παιδείας, η οποία ασκεί και τον έλεγχο νομιμότητας. 

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ: Τη σκυτάλη παραλαμβάνει στη συνέχεια η Πολιτεία. Μέσα σε δέκα μέρες από την επίσημη γνωστοποίηση πρέπει να εκδοθεί, με πρόταση της υπουργού Παιδείας, Προεδρικό Διάταγμα «περί αναγνωρίσεως και καταστάσεως» του εκλεγέντος το οποίο και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μετά την κοινοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προς την Ιεραρχία ο νέος Μητροπολίτης θα δώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου την παρακάτω διαβεβαίωση: «Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιεροσύνη μου ότι θα εκπληρώ τη θεία χάριτι τα αρχιερατικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς Κανόνας και τας ιεράς Παραδόσεις, διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ: Η διαδικασία της διαδοχής στο μητροπολιτικό θρόνο της Χίου θα ολοκληρωθεί με την επίσημη τελετή της ενθρόνισης. Θα πρέπει να αναμένεται ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες ώστε ο νέος Μητροπολίτης να εγκατασταθεί το συντομότερο στην έδρα του προκειμένου να προστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των πολιούχων της Χίου και την 99η επέτειο της απελευθέρωσης. Μπορούμε, λοιπόν να διακινδυνεύσουμε την πρόβλεψη ότι πιθανή ημερομηνία της ενθρόνισης θα είναι η Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι ακόμη και στην πιο ακραία περίπτωση καθυστέρησης η ενθρόνιση θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα. 
Σύμφωνα με τα ειωθότα η ενθρόνιση θα ξεκινήσει με την επίσημη υποδοχή του νέου Ποιμενάρχη σε κεντρικό σημείο της πόλης (πλατεία ή λιμάνι, ανάλογα και με το μέσο άφιξης) από το Δήμαρχο Πολύδωρο Λαμπρινούδη, ο οποίος και θα τον προσφωνήσει. Θα τον προσφωνήσει επίσης ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Μηθύμνης Ιάκωβος ο οποίος και θα του παραδώσει συμβολικά την ποιμαντορική ράβδο. 
Στις προσφωνήσεις, τόσο του Τοποτηρητή όσο και του Δημάρχου, θα απαντήσει ο νέος Μητροπολίτης.
Στη συνέχεια θα σχηματιστεί πομπή με κατεύθυνση το Μητροπολιτικό Ναό όπου ο νέος Μητροπολίτης θα εγκατασταθεί στο θρόνο του για να πραγματοποιηθεί η τελετή της ενθρόνισης στη διάρκεια της οποίας, εκτός της εκκλησιαστικής ακολουθίας θα συμβούν και τα παρακάτω: Αρχικά θα διαβαστούν από εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου η «Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τον ιερό κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών» και το Προεδρικό Διάταγμα, κείμενα με τα οποία γίνεται και επισήμως γνωστή στο χιώτικο λαό η εκλογή και χειροτονία του νέου πνευματικού ηγέτη της τοπικής εκκλησίας και καλούνται τα όργανα της Πολιτείας να του απονέμουν τις προσήκουσες στο αξίωμά του τιμές. 
Προσφωνήσεις θα απευθύνουν εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Τοποτηρητής ή κάποιος άλλος από τους παριστάμενους Αρχιερείς, εκπρόσωπος του ιερού κλήρου της Χίου (συνήθως ο Πρωτοσύγκελος) και ενδεχομένως εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη, των τοπικών αρχών και άλλων φορέων.
Στο τέλος της τελετής ο νέος Μητροπολίτης θα εκφωνήσει τον ενθρονιστήριο λόγο του που αποτελεί ουσιαστικά τις προγραμματικές του δηλώσεις για τη διαποίμανση της Μητρόπολης. 
Μετά την τελετή (όπως και μετά τη χειροτονία του) θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού, ενώ το απόγευμα αναμένεται να τελέσει τρισάγιο στους τάφους των προκατόχων του.
Από τη μέρα εκείνη και μετά θα ξεκινήσει η ποιμαντορία του νέου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών. 
Ως γνωστόν ένας Μητροπολίτης παραμένει στον τόπο για τον οποίο εκλέχτηκε (με λίγες εξαιρέσεις) για μια ολόκληρη ζωή. Είναι επίσης βέβαιο ότι οι αποφάσεις του επηρεάζουν την εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική (κι όταν ξεπερνά το μέτρο ακόμα και την πολιτική) ζωή του τόπου. Επομένως αφορούν όχι μόνο τους πιστούς αλλά ολόκληρο το χιώτικο λαό. 
Γι’ αυτό και επιθυμούμε το αποτέλεσμα της εκλογής να είναι αυτό που θα ανταποκρίνεται στην προσδοκία της τοπικής κοινωνίας. 
Ο νέος μας Ποιμενάρχης θα κριθεί βέβαια από τις πράξεις του, αφού «αρχή άνδρα δείκνυσι», αλλά θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα δικαιώσει τις προσδοκίες και θα έχει μια ποιμαντορία θεάρεστη, φιλάνθρωπη και ευεργετική για τη Χίο και τους κατοίκους της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: