Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

"ΠΟΛΙΤΗΣ": ΕΠΟΧΗ Μάρκου

  • ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ κ.κ. ΜΑΡΚΟΥ (ΒΑΣΙΛΑΚΗ) 
  • «ΚΑΛΕΙΣΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΠΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ» ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ 
  • «ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΜΗΤΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΑΚΑΝΘΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ» ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
  • ΔΕΚΑΔΕΣ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ 
Φωτό: Κωνσταντίνος Βενεκάς
Με κωδωνοκρουσίες από άκρη ως άκρη του νησιού, υποδέχθηκε η Χίος στις 11 το πρωί της Παρασκευής, το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάδειξης του Αρχιμανδρίτη Μ. Βασιλάκη, στον μητροπολιτικό θρόνο της Ι.Μ. Χίου, Ψαρών και Οινουσσών

Το τριτοπρόσωπο και η εκλογή

Λίγη ώρα νωρίτερα και κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το σώμα των 79 Μητροπολιτών (1 απών), στο στάδιο του «Τριτοπρόσωπου», έδειξε την καθολική αποδοχή στο πρόσωπο του Αρχιμανδρίτη Μάρκου Βασιλάκη, ο οποίος έλαβε 78 ψήφους έναντι 6 του Αρχιμανδρίτη Αντωνίου Αβραμιώτη και 5 του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Τσιρίγκα. 
Στην τελική ψηφοφορία δηλαδή μεταξύ του Αρχιμ. Μ. Βασιλάκη και του Αρχιμ. Α. Αβραμιώτη, ο Χιώτης αρχιερέας έλαβε 75 ψήφους και έτσι αναδείχθηκε στην κορυφή της ιεραρχίας της Χιακής Εκκλησίας μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. 

Το Μικρό και Μεγάλο μήνυμα

Μέσα σε έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα εκ μέρους του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη Χίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για εκείνον το γεγονός της εκλογής του σε μία Μητρόπολη που αποτελεί ταυτόχρονα και τη γενέτειρα του. 
Μάλιστα σε αποστροφή του λόγου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο έκανε μία ιστορική αναδρομή στους προκατόχους του, Αρχιμανδρίτη Μακάριο Γαρρή, Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Μαύρο αλλά και τον Μητροπολίτη Πλάτωνα Φραγκιάδη, που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1822, λέγοντας ότι αποδέχεται μόνο μία τέτοια παραδοχή του επισκοπικού θρόνου. 
Λίγο αργότερα παρουσία πλήθους πιστών από τη Χίο αλλά και ιερέων του νησιού, η Ιερά Σύνοδος, κατήλθε στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Πετράκη, όπου ακολούθησε η λειτουργία του Μεγάλου Μηνύματος. 

Η Χειροτονία

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, παρουσία 28 Ιεραρχών, πλήθους κληρικών αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του νησιού, ο νέος Μητροπολίτης Χίου, χειροτονήθηκε στο ύψιστο αξίωμα για ιερωμένο, το πρωί του Σαββάτου, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Φαλήρου.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Μηθύμνης Χρυσόστομο, Θεσσαλονίκης Άνθιμο, Καβάλας Προκόπιο, Ξάνθης Παντελεήμων, πρώην Ζακύνθου Χρυσόστομο, Κυνουρίας Αλέξανδρο, Φθιώτιδος Νικόλαο, Σπάρτης Ευστάθιο, Σάμου Ευσέβιο, Σύρου Δωρόθεο, Πειραιώς Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριο, Πατρών Χρυσόστομο, Σερρών Θεολόγο, Ζιχνών Ιερόθεο, Κυθήρων Σεραφείμ, Χαλκίδος Χρυσόστομο, Κορίνθου Διονύσιο, Διδυμοτείχου Δαμασκηνό, Παροναξίας Καλλίνικο, Ιλίου Αθηναγόρα, Κηφισίας Κύριλλο, Προικονήσου Ιωσήφ και Προύσης Ελπιδοφόρο.
Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Αργολίδος Ιάκωβος, Νικοπόλεως Μελέτιος, Νικαίας Αλέξιος, Ύδρας Εφραίμ, Τρίκκης Αλέξιος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Ελασσώνος Βασίλειος, Γλυφάδας Παύλος, Μεσογαίας Νικόλαος, Λευκάδος Θεόφιλος, Άκκραs Γεώργιοs, Χαρτούμ Εμμανουήλ και Κιλκισίου Εμμανουήλ.
Στη θεία λειτουργία εκτός των άλλων ιερέων συμμετείχαν και τέσσερις Χιώτες.
Πρόκειται για τον γενικό αρχιερατικό επόπτη της Ι.Μ. Χίου, πρωτοπρεσβύτερο Δ. Γεόμελο καθώς και τους Δ. Παπανικο λάου από τη Νέα Μονή, τον πρόεδρο του συνδέσμου κληρικών π. Γ. Κωνσταντί νου αλλά και τον π. Ιωάννη Μουσά. 

Αρχιεπίσκοπος: «Καλείσαι να διακονήσεις και όχι να εξουσιάσεις»

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Χίου κ. κ. Μάρκο, τόνισε: «Τα Μέλη της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου με την ψήφο τους, σε επέλεξαν για να ποιμάνεις την ιστορική και ακριτική Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. Μια μητρόπολη αιματοβαμμένη, μια μητρόπολη που ανέδειξε αγίους».
«Από αυτή την ώρα λοιπόν καλείσαι ως Αρχιερεύς της ιστορικής αυτής Μητρόπολης, να ποιμάνεις με θυσιαστικό τρόπο, σ΄αυτή την δύσκολη εποχή αυτόν τον ευλογημένο λαό μας», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Επίσης ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι «οι άνθρωποι που έχουν εξουσία στα χέρια τους, κατακυριεύουν τον λαό. Όμως αυτός που θέλει να γίνει πρώτος, πρέπει να είναι υπηρέτης όλων και αυτός που  θέλει να φτάσει ψηλά, πρέπει να αρχίσει από τα χαμηλά».
« Εσύ καλείσαι σήμερα να διακονήσεις και όχι να εξουσιάσεις. Και να διακονήσεις όπως ο Ιησούς Χριστός, όπως ο ίδιος ομολόγησε ότι δεν ήρθε να για τον διακονήσουν, αλλά για να διακονήσει», είπε κλείνοντας ο Μακαριώτατος.

Μητροπολίτης Χίου: «Μακάρι να μετατραπεί η μήτρα σε ακάνθινο στέφανο» 

Ο νέος Μητροπολίτης Χίου στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «όπως ο Κύριος στον Γολγοθά εσιώπησε, έτσι και εγώ σιωπώ, προσεύχομαι στον σταυρό της Αρχιερατικής διακονίας λέγοντας μόνο: «Των θυρανοίξων του παραδείσου, μνήσθητι μου Κύριε εν τη βασιλεία σου» ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι θα υπομένει μαρτυρικά η μητροπολιτική μήτρα να μετατραπεί σε ακάνθινο στεφάνι. 
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, φώναξε πρώτος το «Άξιος» και το πλήθος ξέσπασε χειροκροτήματα. 

Η επόμενη ημέρα

Από εδώ και πέρα τα πράγματα μάλλον θεωρούνται τυπικά αφού οι μόνες διαδικασίες που απομένουν είναι αφενός η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος και αφετέρου η διαδικασία της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη. 
Όπως πάντως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες από τον στενό κύκλο του νέου Μητροπολίτη, η ενθρόνιση έπειτα από συνεννόηση και με τον τοποτηρητή της Ι.Μ. Χίου, Άγιο Μύθημνας κ.κ. Χρυσόστομο έχει οριστεί για την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, ούτως ώστε ο κ.κ. Μάρκος να προεξάρχει της ιστορικής επετείου των 100 χρόνων από την Ένωση των νήσων Βορείου Αιγαίου με την υπόλοιπη Ελλάδα.  

Οι δηλώσεις

Θετικά πάντως είδαν όλοι την εκλογή του κ.κ. Μάρκου, στον επισκοπικό θρόνο  της Χίου, κάνοντας λόγο για αλλαγή σελίδας στην ιστορία της Χιακής Εκκλησίας.  
π. Γ. Κωνσταντίνου: «Νέα πνοή»
Πρώτος από όλους, ο πρόεδρος του συνδέσμου κληρικών του νησιού, π. Γ. Κωνσταντίνου, εξήρε τη μέχρι τώρα πορεία του νέου Μητροπολίτη, τονίζοντας ότι αποτελεί θετικό στοιχείο ότι ένας Χιώτης, εκλέχθηκε στο συγκεκριμένο αξίωμα. 
«Πρόκειται για έναν άνθρωπο, προοδευτικό, μορφωμένο που σίγουρα θα φέρει νέα πνοή στους κόλπους της τοπικής εκκλησίας», ανέφερε ο ίδιος. 
Ε. Τσουρή: «Θα τα καταφέρει»
Στο δύσκολο έργο αλλά και στη βεβαιότητα της επιτυχίας του νέου Μητροπολίτη, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της, στον «π», η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ελπ. Τσουρή, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις σε μία ιστορική Μητρόπολη όπως αυτή της Χίου σε δύσκολες μάλιστα εποχές, είναι πολλές.  
«Είμαι σίγουρη ότι η αγάπη του λαού στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη, θα αποτελέσει ένα ισχυρό εφόδιο για τον ίδιο, σε μία μακρά και δύσκολη πορεία», ανέφερε η ίδια.  
Κ. Μουσουρούλης: «Μήνυμα ενότητας και ανανέωσης»
Σε δηλώσεις του στον «π», ο βουλευτής Χίου Κ. Μουσουρούλης ανέφερε:  
«Σε μία εποχή αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η πανηγυρική εκλογή του Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου, στέλνει μήνυμα ενότητας, συλλογικότητας και ανανέωσης που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος. Η γνώση, η πείρα και η ιερότητα του λόγου του, τον καθιστούν μία ισχυρή εκκλησιαστική προσωπικότητα. Οι Χιώτες τον υποδεχόμαστε με συγκίνηση και υπερηφάνεια. Ο Θεός να τον ενισχύει στους καθημερινούς και πνευματικούς του αγώνες. Άξιος».
Κ. Γανιάρης: «Τον στηρίζω»
Στην αγάπη κλήρου και του λαού στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Κ. Γανιάρης. 
«Αν κοιτάξει κανείς το πλήθος των πιστών και των ιερέων την ημέρα της χειροτονίας τότε καταλαβαίνει ότι ο κ.κ. Μάρκος, ενσαρκώνει τις ελπίδες των κατοίκων και των ιερέων των τριών νησιών για αλλαγή και πρόοδο στην πνευματική ηγεσία του τόπου. Γνωρίζοντας καλά, το ήθος, τη μόρφωση αλλά και την εκτίμηση του κόσμου στο πρόσωπό του, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει».  

Λίγα λόγια για τον νέο Μητροπολίτη Χίου

Ο νέος Μητροπολίτης Χίου, Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης γεννήθηκε στη Χίο στις  26-04-1965.
Τέλειωσε το Γ’ δημοτικό σχολείο Βροντάδου και το Ανδρεάδειο Γυμνάσιο και Λύκειο.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και αποφοίτησε από το Τμήμα της Κλασσικής Φιλολογίας.
Τελειώνοντας παρακολουθεί για 3 χρόνια μεταπτυχιακό βυζαντινό διεπιστημονικό
σεμινάριο και παίρνει έγκριση για διδακτορικό στην βυζαντινή φιλολογία.
Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο, εργάζεται για 5 χρόνια ως φιλόλογος στον Πειραιά.
Εν συνεχεία τελειώνει το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Αθηνών, και το 1994 γίνεται κληρικός από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου κυρό Διονύσιο. 
Ο κ. Μάρκος είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και της ΠΕΚΕΒ. 
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα παλαιογραφίας στο Μ.Ι.Ε.Τ., έχει λάβει μέρος σε συνέδρια ως σύνεδρος και εισηγητής και σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Επίσης κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο της εκκλησίας της Ελλάδος και της Χίου.
Π.Φ.

Πηγή: Εφημερίδα "Πολίτης", 10/10/2011 σελ. 1 και 4 

Δεν υπάρχουν σχόλια: