Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ "ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ"

Μερικοί Μεσολογγίτες είχαν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν Σύλλογο για αυτιστικά άτομα. Την ιδέα εγκολπώθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς. Ευαισθητοποιήθηκε τόσο, που μαζί με εκπροσώπους της πρωτοβουλίας αυτής τον Ιεροδιάκονο Ιωσήφ Ζωγράφο και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Δημόπουλο μετέβησαν στη Ζίτσα Ιωαννίνων να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά του λειτουργούντος εκεί σχετικού ιδρύματος για αυτιστικά άτομα. Οι εντυπώσεις μας υπήρξαν έντονες. Σε αυτό συντέλεσε η κατατοπιστική ενημέρωση από την αρμόδια εκπρόσωπο του ιδρύματος. Διαπιστώσαμε ότι τα εκεί συντελούμενα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κι εμείς.
Ακολούθησε εσπερινή εκδήλωση με ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους της πόλεως του Μεσολογγίου καθώς κι ομόρων χωριών και κωμοπόλεων. Εκεί μίλησε ο Καθηγητής Κων/νος Ν. Δημόπουλος με θέμα: Γνωριμία με μια κατηγορία συνανθρώπων μας που δεν ευθύνονται για την κατάστασή τους. Δεν επέλεξαν, κατά το κοινώς λεγόμενο, τη μοίρα τους. Πρόκειται για τα αυτιστικά άτομα. Τη βραδιά έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Κοσμάς. Πλούτισε τη βραδιά με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ.κ. Νικόλαος.
Όλα αυτά είναι σημαντικά ως πρώτα βήματα της προσπάθειας. Το επόμενο αποφασιστικό βήμα ήταν η δημιουργία Συλλόγου. Το καταστατικό κατάρτισε ο Δικηγόρος κ. Ιάκωβος Μπαλτάς αφιλοκερδώς. Ακολούθησαν εκλογές από τις οποίες προέκυψε το Συμβούλιο του Συλλόγου από τους:

1. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Κοσμά Πρόεδρο
2. Ιεροδιάκονο Ιωσήφ Ζωγράφο Αντιπρόεδρο
3. Κωνσταντίνο Δημόπουλο Γεν. Γραμματέα
4. Αλεξάνδρα Μπακή Ταμία
5. Ιουλία Πετρονικολού μέλος
6. Ευαγγελία Δημοπούλου μέλος.
Έφορος Βασίλειος Σταμάτης.

Έκτοτε ο Σύλλογος λειτουργεί κι εγγράφονται μέλη. Οικονομική προσφορά του καθέκαστου μέλους 20 Ευρώ. Μέχρι το παρόν υπολογίζονται υπέρ τα εκατό. Παράλληλα δημιουργούνται προϋποθέσεις οικονομικής συγκρότησης του Συλλόγου από εισφορές μελών και από την πώληση ημερολογίων, τσέπης και τοίχου. Σημαντική είναι η ενίσχυση του Συλλόγου από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με το ποσό των έξι χιλιάδων Ευρώ από πραγματοποιηθείσα δώρο έκθεση από το φιλανθρωπικό Σύλλογο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων. Οι εισφορές συνεχίζονται από τις προσπάθειες μελών του Συλλόγου. Είναι συγκινητικό το φαινόμενο της αποδοχής του εγχειρήματος για τη δημιουργία Στέγης δια βίου διαμονής κι Εκπαιδεύσεως αυτιστικών ατόμων από την Κοινωνία του Μεσολογγίου και ευρύτερα των χωριών της περιοχής. Ο Σύλλογος ονομάζεται επισήμως

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ‘ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ’.

Θετικό στην πραγμάτωση της στοχοθεσίας του Συλλόγου για την ίδρυση της στέγης είναι η αφιλοκερδής προσφορά για την κατάρτιση των σχεδίων της οικοδομής της Χαρίκλειας Μακεδονοπούλου του Γερασίμου, αρχιτέκτονα πτυχιούχο Ε.Μ.Π.. Καταυτάς υπήρξε παρόμοια προσφορά από την Ελίζα Παπαδοπούλου Πολιτικό Μηχανικό του Ε.Μ.Π. για την αφιλοκερδώς επίσης εκπόνηση της στατικής μελέτης της οικοδομής. Με πολλή ευχαρίστηση το Συμβούλιο αποδέχτηκε τις προσφορές αυτές, θεωρώντας ευτυχή συγκυρία. Πρωταρχική προϋπόθεση για την πρόοδο στην πραγματοποίηση της στοχοθεσίας του ο Σύλλογος θεωρεί την παραχώρηση οικοπέδου δεκαπέντε στρέμματα από τον Ιερό Ναό Γενέσιον της Θεοτόκου Γαλατά. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραχώρηση έπαιξε ο Εφημέριος του Ι. Ναού Ιερέας π. Γεώργιος Μπίμπος, με απόλυτα σύμφωνο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας.
Η παραχώρηση έγινε στην Ιερά Μητρόπολη κι από αυτή στο Σύλλογο. Το γενόμενο Συμβόλαιο παραχώρησης έγινε από τη Συμβολαιογράφο Μαρία Φιλιπποπούλου με πολλή επιμέλεια και σωστή εκτίμηση των δεδομένων.
Ο Σύλλογος έχει αριθμό καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα 412/29699982 και παρακαλεί τους φιλάνθρωπους κι ευαίσθητους στους αναξιοπαθούς συνανθρώπους μας στην προκείμενη περίπτωση τα αυτιστικά άτομα να κάνουν καταθέσεις ποσών που αναλογούν στις οικονομικές τους δυνατότητες. Ο Σύλλογος ευελπιστεί ότι οι καταθέσεις θα γίνονται καθότι πρόκειται για αδύναμα πλάσματα, που δε μπορούν να αυτοδιαχειριστούν τη ζωή τους μετά το θάνατο των γονιών τους. Το μέλλον τους αβέβαιο.
Αναγνωρίζομε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, όμως η περίπτωση των αυτιστικών ατόμων αποτελεί προτεραιότητα. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερώνεστε από το blog του Συλλόγου που είναι: http://agiosarseniosk.blogspot.com/ 

Ο Πρόεδρος ο Αντιπρόεδρος ο Γραμματέας ο Ταμίας Τα μέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: