Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ «Κανένας δεν είναι υπεράνω νόμων και Συντάγματος»

Γράφει η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ (10/6/2010):

«Κανένας δεν είναι υπεράνω νόμων και Συντάγματος»

ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΔΕΝ ΚΑΜΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Κατακλυσμιαίες αναμένεται να είναι πλέον οι εξελίξεις στην Εκκλησία της Χίου, με ορατό ακόμη και το «σχίσμα», με το όποιο κοινωνικό και θρησκευτικό κόστος συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Ο Σύνδεσμος Κληρικών, όχι μόνο δεν υποστέλλει τη σημαία της δράσης του, αλλά απαντάει με την ίδια πυγμή και ανυποχώρητη στάση στο αυστηρό τελεσίγραφο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου. Έγγραφο με το οποίο τους απειλεί ότι «θα υποχρεωθεί να πράξει όσα ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες, αν δεν επανεντροχιασθούν εις την κανονική και εκκλησιαστική πορεία της Εκκλησίας».

Εμμένει στις θέσεις του

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, π. Γ. Κωνσταντίνου, εκφράζοντας όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συνδέσμου μιλώντας στον «π», επαναλαμβάνει ότι εμμένουν στις πάγιες θέσεις και αρχές που έχουν δημοσιοποιήσει.
Υπενθυμίζει στο Σεβασμιότατο ότι κανένας δεν μπορεί να είναι υπεράνω από το Σύνταγμα της Ελλάδας και τους νόμους της Πολιτείας.

«Οι Ιεροί Κανόνες ισχύουν για όλους», υπογραμμίζει, και έμμεσα αλλά σαφώς υποστηρίζει ότι άλλοι είναι αυτοί που πρέπει να επανεντροχιασθούν και να εφαρμόσουν τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας.

Η απάντηση

«Η ατομική πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Συνδέσμου είναι ένα έγγραφο που μας προκάλεσε έκπληξη, αλλά μπορεί κανείς διαβάζοντάς το να καταλάβει ότι άλλος υπογράφει, αλλά άλλοι υπήρξαν οι εισηγητές του.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς η νόμιμη σύσταση του Συνδέσμου μας, με την έγκρισή του από την Ελληνική Δικαιοσύνη, μπορεί να θεωρείται ότι αποτελεί Κανονικό παράπτωμα, και μάλιστα αυτό της συνωμοσίας και της φατρίας κατά του Μητροπολίτη, όταν τα μέλη του Συνδέσμου μας ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Χίου και μνημονεύουν το όνομα του οικείου Μητροπολίτη.
Ο Σύνδεσμος είναι εκείνος που στο παρελθόν έχει δείξει με πράξεις τη διάθεση συνεργασίας και καταλλαγής, καθώς συμμετείχε πάντα στα ονομαστήρια του Μητροπολίτη, με αποκορύφωμα την αφιέρωση στον ίδιο της πρώτης ημέρας του συνεδρίου μας του 2009. Συνέδριο από το οποίο εκείνος απουσίαζε.
Το καταστατικό μας αποτελεί αντίγραφο εκείνου του Συνδέσμου Κληρικών της Ι. Μ. Αρκαλοχωρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και εγκρίθηκε αυτούσιο από το Πρωτοδικείο Χίου.
Άρα, αν εκ των υστέρων ο οποιοσδήποτε έχει αντίρρηση για το καταστατικό μας ή το θεωρεί εκτροπή από την Κανονική τάξη της εκκλησίας, αναρωτιέμαι γιατί δεν διατύπωσε την αντίθεση του τρία χρόνια τώρα, με το νόμιμο τρόπο. Κάτι που σημαίνει ότι η στάση του Μητροπολίτη άλλαξε στην πορεία. Τι προηγήθηκε; Η ευλόγηση του πρώτου Συμβουλίου μας από το Μητροπολίτη, με επισφράγιση τη συλλειτουργία μελών του στα Ονομαστήρια του 2007.
Η αλλαγή στάσης εντοπίζεται το Δεκέμβριο του 2008, όταν, αφού κατατέθηκαν οι θέσεις και τα αιτήματα του Συνδέσμου, η Μητρόπολη έπαψε ουσιαστικά να τον αναγνωρίζει, χωρίς όμως να το κατονομάσει ευθέως. Αρνήθηκε δηλαδή το διάλογο, που αποτελεί το έμβλημα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Ο Σύνδεσμος δεν έκανε ποτέ τίποτα άλλο από το να ζητά την εφαρμογή των νόμων και διατάξεων που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της ζωής της Εκκλησίας και στην ανύψωση του κύρους των κληρικών μας.
Η επίκληση της Δικαιοσύνης και η προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο δεν αποτελούν απειλή εναντίον κανενός, αλλά είναι έννομο δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτη.
Οι Ιεροί Κανόνες δεν ισχύουν μόνο για τους ιερείς του Συνδέσμου, αλλά για όλους τους κληρικούς και λαϊκούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τον σεβασμό μας σε αυτούς τον αποδεικνύουμε έμπρακτα και με τη στάση της ζωής μας.
Κάθε Μητροπολίτης, στη Διαβεβαίωση που δίνει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπόσχεται να φυλάσσει και τους νόμους και το Σύνταγμα της Ελληνικής Πολιτείας και κανένας, αν θέλει να είναι μέλος αυτής της πολιτείας, δεν μπορεί να είναι υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: