Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Κόντρα μητροπολίτη - ιερέων για Σύνδεσμο Κληρικών (εφημερίδα ΕΘΝΟΣ)

Κόντρα μητροπολίτη - ιερέων για Σύνδεσμο Κληρικών

Εδώ και 2,5 χρόνια κρατάει η διαμάχη

Εμπόλεμες εξακολουθούν να είναι οι σχέσεις του μητροπολίτη Χίου Διονυσίου και κληρικών του νησιού. Οι τριβές σημειώνονται εδώ και 2,5 χρόνια τώρα, από την εποχή που ιδρύθηκε τοπικός Σύνδεσμος Κληρικών, τις τελευταίες ημέρες ωστόσο τα πνεύματα... οξύνθηκαν, με αφορμή τη χειροτονία ενός διακόνου.


Η αντίδραση του μητροπολίτη Διονυσίου στις ενστάσεις των κληρικών για τη νομιμότητα στη διαδικασία της χειροτονίας ήταν δριμεία και με επιστολή τούς εγκάλεσε για «κανονικά παραπτώματα», τους κατηγόρησε για ενέργειες που στρέφονται εναντίον του ιδίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής επιτιμίων.«Είμαστε αποφασισμένοι να μην εκχωρήσουμε τίποτα. Δεν σκύβουμε το κεφάλι. Οι πιέσεις συνήθως ενδυναμώνουν το αγωνιστικό φρόνημα», τόνισε μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο οποίος επιπλέον σημείωσε ότι από την πλευρά της Μητρόπολης ασκούνται διαρκώς πιέσεις για τη διάλυση του Συνδέσμου. Ο π. Γεώργιος σημείωσε ότι πλέον ο Σύνδεσμος αριθμεί 32 μέλη, σε σύνολο περίπου 85 ιερέων, και ότι στόχος είναι να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες για τους εφημέριους του νησιού.

Ζητάμε να διοργανώνονται σεμινάρια, ιερατικές συνάξεις και να μη γίνεται η επαφή με τον μητροπολίτη... επιστολικά, δηλαδή με την αποστολή εγκυκλίων και επιστολών», αναφέρει ο ιερέας.

Τονίζει, επίσης, ότι ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου έχει αναγνωριστεί με την υπ’ αριθμ. 288/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου και δεν τίθεται θέμα νομιμότητας. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης, π. Δημήτριος Γεόμελος, σε δηλώσεις του στο «Εθνος», απέρριψε τα περί αντικανονικής διαδικασίας στη χειροτονία του διακόνου και σημείωσε ότι η δημιουργία του Συνδέσμου Κληρικών δεν είναι «κανονική εκκλησιολογικά».

«Ο Σύνδεσμος είναι μεν νόμιμα αναγνωρισμένος, πάσχει όμως από άποψη ιερών κανόνων», σημείωσε ο π. Δημήτριος, ο οποίος πάντως τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν καθαιρέσεις.

Π. Βουνάτσου

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ


Σχόλιο
Αντί δικού μας σχολίου στην απάντηση που έδωσε ο γενικός  αρχιερατικός επίτροπος   στο ΕΘΝΟΣ παραθέτουμε ένα σχετικό σχόλιο από την εφημερίδα "Η Αλήθεια"

Αληθινά
10/6/2010
 ................
Υ.Γ.: Άσχετο με τα φέσια των Αγιο-Δημάρχων, σχετικό με το νέο «ιερό πόλεμο».Όλοι μαζί εν χορώ:
«Δημητρίου του Σεβασμιοτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου» και Δίχα…, πτου απ’ την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: