Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Πρώτη Έκτακτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010, σε πρώτη Έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Αργολίδος κ. Ιακώβου, Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, Λήμνου κ. Ιεροθέου, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής και αναφέρθηκε στα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως σχετικά με τη συζήτηση και ψήφιση σειράς Κανονισμών που εξυπηρετούν την Διοίκηση του Εκκλησιαστικού Οργανισμού. Συγκεκριμένα ανέφερε «ότι ο ισχύων Νόμος 590/1977 περιέχει πολλές και ευρύτατες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις, τις οποίες οφείλουμε να προσεγγίσουμε… Ακόμη πολλές από τις με αυτόν τον τρόπο ρυθμίσεις μας έχουν ξεπερασθή πλέον από την πρόοδο της εθνικής η της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και να μην αξιοποιήσουμε περαιτέρω το νομοθετικό κεκτημένο του Καταστατικού μας Χάρτου, που δίδει περιθώριο εκφράσεως της αυτοδιοικήσεώς μας, με νομικά πλέον μέσα, μέσω δηλαδή Κανονισμών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος, ανέγνωσε την Εισήγησή του σχετικά με την ψήφιση των Κανονισμών :
α) «Κωδικοποίησις και συμπλήρωσις διατάξεων περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.)¬».
β) «Περί συμπληρώσεως του υπ' αριθμ. 165/2005 Κανονισμού προς σύστασιν οργανικών θέσεων παρά τη Διευθύνσει Ναοδομίας της Ε.Κ.Υ.Ο.»
γ) «Διεύθυνσις Δημοσιονομικού Ελέγχου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Ακολούθησε ευρύτατη συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκαν πολλοί Αρχιερείς και ψηφίσθηκε κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολό του ο Κανονισμός «Διεύθυνσις Δημοσιονομικού Ελέγχου της Εκκλησίας της Ελλάδος», με τις αναγκαίες διορθώσεις και προσθήκες.

Μετά την ψήφιση του ανωτέρω Κανονισμού άρχισε η κατ’ άρθρον εξέταση του Κανονισμού : «Κωδικοποίησις και συμπλήρωσις διατάξεων περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.)¬», η οποία δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχισθεί στην αυριανή Συνεδρία.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: