Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Αποφάσεις 1ης και 2ης συνεδρίας Δ.Ι.Σ. μηνός Ιουνίου

Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Ιούνιο

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Μάρκου Βασιλάκη στη θέση του Αρχιγραμματεύοντος της Ιεράς Συνόδου και την τοποθέτηση ως Α´ Γραμματέως – Πρακτικογράφου του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Κλήμεντος Κοτσομύτη και ως Β´ Γραμματέως – Πρακτικογράφου του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιερωνύμου Νικολοπούλου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεχάρη τους ανωτέρω για την τοποθέτησή τους και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο τους.

Κατόπιν ο Μακαριώτατος και ο Αρχιγραμματεύων ενημέρωσαν διεξοδικά τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την υπόθεση της υπεξαγωγής εγγράφων στην Υπηρεσία, της πλαστογραφίας με χρήση της υπογραφής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και του τότε Αρχιγραμματέως και της απάτης με ιδιαίτερη μεγάλη ζημία. Επιπλέον, ότι υποβλήθηκε άμεσα έγγραφη μηνυτήρια αναφορά από τον Αρχιγραμματεύοντα στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών κατά παντός υπαιτίου, από την οποία διενεργείται ήδη ποινική προκαταρκτική εξέταση με εισαγγελική παραγγελία, για τις ως άνω αξιόποινες πράξεις, καθώς επίσης και ότι δόθηκε εντολή από τον Αρχιγραμματεύοντα για διεξαγωγή πειθαρχικών ανακρίσεων. Και οι δύο διαδικασίες ολοκληρώνονται σύντομα και αναμένονται τα αποτελέσματά τους.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τις ανωτέρω ενέργειες.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τα θέματα και τους Εισηγητές της Τακτικής Συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του μηνός Οκτωβρίου 2010. Κεντρικό θέμα ορίσθηκε : «Η σύγχρονη κρίση από εκκλησιαστικής πλευράς», το οποίο θα αναπτυχθεί σε δύο επιμέρους ενότητες. Η πρώτη ενότητα θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη του θεωρητικού μέρους, με τίτλο : «Τα αίτια της ποικιλόμορφης κρίσης» με εισηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, και η δεύτερη ενότητα με ανάπτυξη του πρακτικού μέρους με τίτλο : «Η Εκκλησία ως ελπίδα και ενότητα της κοινωνίας και ως νοηματοδότηση της ζωής του ανθρώπου», με εισηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε την διαδικασία με την οποία θα γίνει η επεξεργασία των θεμάτων και το πως θα συζητηθούν στην Ιεραρχία. Η ετοιμασία των Εισηγήσεων θα γίνει συλλογικά από σχετικές Επιτροπές.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Ιούνιο

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, για το Υπόμνημα το οποίο κατετέθη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη διαβούλευση για την ετοιμασία του νέου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με τίτλο «Προστασία Ορεινού Όγκου Υμηττού». Με το Υπόμνημα αυτό η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών επιθυμεί να συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση ενός σημαντικού περιβαλλοντικού δυναμικού της Αττικής, όπως είναι ο Υμηττός, και προτείνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μέσω της αξιοποίησης των περιβαλλοντικών αποθεμάτων των πόλεων με μια αειφόρο προοπτική. Η κ. Υπουργός, με την από 7.6.2010 Επιστολή της, ευχαρίστησε την Εκκλησία για τις προτάσεις της, υποσχόμενη ότι θα αποσταλούν στην ειδική Επιτροπή για ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη στην τελική διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος.
Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Προέδρου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την έκτακτη Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, για την Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010. Στα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως περιλαμβάνονται οι Εισηγήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ηλείας κ. Γερμανού, Ελασσώνος κ. Βασιλείου και Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, σχετικά με την συμπλήρωση και την διόρθωση Κανονισμών λειτουργίας Εκκλησιαστικών Οργανισμών.
Επίσης θα καθορισθούν τα βασικά κριτήρια, επί τη βάσει των προτάσεων της εξ Αρχιερέων Επιτροπής, τα οποία θα λαμβάνονται υπ’ όψη από τους κατά τόπους Μητροπολίτες της Εκκλησίας, κατά την αντιμετώπιση ειδικών και μόνο περιπτώσεων του προβλήματος της καύσεως των νεκρών.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενέκρινε :
- Την πρόταση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών για την οικονομική ενίσχυση Ιερών Μητροπόλεων και Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
- Την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων για την έκδοση πονήματος του Γραμματέως της, Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Γεωργίου Φραγκιαδάκη, με τίτλο : «Εγκόλπιον του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου».
- Τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2010. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 842 και το ποσό ανέρχεται στα 175.676,00 ₠.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Μετά το τέλος της σημερινής Συνεδριάσεως ο Μακαριώτατος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μετέβησαν στην Συνοδική Ιερά Μονή Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, στον Κάλαμο Αττικής.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: