Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014, σε Έκτακτη Συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών : α) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου, β) Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου, γ) Γρεβενών κ. Σεργίου, δ) Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος και ε) Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.
Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε :
« Η εκλογή νέων επισκόπων είναι πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή της Εκκλησίας. Αποτελεί μία από τις πιο βαρύνουσες Συνοδικές λειτουργίες και ενέχει μείζονες ευθύνες και απαιτήσεις.
… … …
Αξίζει να σταθούμε σ’ αυτό το σημείο στην αγαθή μνήμη των μακαριστών Μητροπολιτών Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου και Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, δύο Ιεραρχών οι οποίοι πρωτοστάτησαν με το έργο τους και την ουσιώδη προσφορά τους στην Εκκλησία. Όλοι μας αισθανόμαστε τεράστιο το κενό το οποίο κατέλιπαν και που σήμερα καλούμαστε να άναπληρώσουμε. Τους ενθυμούμαστε μετ’ ευγνωμοσύνης, τιμής και αγάπης και ευχόμαστε προς τον Κύριο να τους αναπαύσει.
Πρέπει επίσης να εκφράσουμε την αγάπη μας προς τους δύο ασθενούντες και αποχωρούντες Ιεράρχες και να τους ευχαριστήσουμε για το ποιμαντικό έργο που επέδειξαν κατά την πολυετή διακονία τους.
… … …
Κάθε φορά που με την Πρόνοια του Θεού συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, μας δίδεται η ευκαιρία να βεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε τούς ιερούς δεσμούς της εν Πνεύματι ενότητος και της αλλήλων κοινωνίας, ώστε να επανέλθουμε με ανανεωμένες τις δυνάμεις και τις ελπίδες, να τις μεταδώσουμε στον λαό μας και με αυτό το πνεύμα να προχωρήσουμε στη διακονία μας. Στις μέρες μας χρειάζεται να συμπορευθούμε ενωμένοι και με καθαρότητα στις σχέσεις μας.
… … …
Η επισκοπική λειτουργία εκφράζει θεσμικά και χαρισματικά την ενότητα λαού και ποιμένων, "ίνα πάντες εν ώσι" εν Χριστώ, "αληθεύοντες εν αγάπη". Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία να αναδειχθούν άξιοι διάδοχοι στις τέσσερις εκκλησιαστικές επαρχίες, ικανοί να σταθούν στο ύψος των προκατόχων τους και της υψηλής αποστολής και ευθύνης κατά τη διακονία των αναγκών, των αγωνιών και της σωτηρίας των ανθρώπων.
Η εποχή μας έχει ανάγκη αξίων και ικανών Ιεραρχών. Δεν επιδέχεται άλλους ταλανισμούς και προβλήματα τα οποία υποσκάπτουν το εκκλησιαστικό κύρος η προκαλούν ερωτηματικά, σκάνδαλα και αμφισβήτηση σχετικά με την επίγνωση των προβλημάτων και των προκλήσεων που η Εκκλησία καλείται σήμερα να διαχειρισθεί. Η εποχή μας δεν αντέχει φαινόμενα που διαιρούν, προκαλούν σύγχυση και σωρεύουν επιπρόσθετο βάρος στον λαό μας που δοκιμάζεται».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.
Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Φωκίδος. Επί συνόλου 73 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 6 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος δι’ εκλογής.
Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν :
1) Πανιερ. Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων, ψήφους 16
2) Θεοφ. Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, ψήφους 50
3) Ἀρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Καλύβας, ψήφους 45
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Φωκίδος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, με 42 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων έλαβε 3 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Καλύβας, 27 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.
Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Ιωαννίνων. Επί συνόλου 73 ψηφισάντων, η πρόταση δι ἐκλογῆς έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 11 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων δι’ εκλογής.
Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων, έλαβαν :
1) Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ψήφους 50.
2) Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Αργυρός, ψήφους 37.
3) Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Στεργίου, ψήφους 20.
Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή ψήφος και 2 άκυροι.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ιωαννίνων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης, με 46 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Αργυρός έλαβε 16 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Στεργίου, 7 ψήφους.
Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Ελασσώνος. Επί ψηφισάντων 73, η πρόταση δι ἐκλογῆς έλαβε 68 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 5 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος δι ἐκλογῆς.
Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν :
1) Αρχιμανδρίτης κ. Χαρίτων Τούμπας, ψήφους 68.
2) Αρχιμανδρίτης κ. Κοσμάς Περχανίδης, ψήφους 9.
3) Αρχιμανδρίτης κ. Κλήμης Κοτσομύτης, ψήφους 6.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ελασσώνος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χαρίτων Τούμπας, με 68 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κοσμάς Περχανίδης έλαβε 1 ψήφο, και ευρέθησαν 3 λευκά ψηφοδέλτια και 1 άκυρο.
Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Επί ψηφισάντων 73, η πρόταση δι ἐκλογῆς έλαβε 64 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 9 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων δι’ εκλογής.
Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 72 ψηφισάντων έλαβαν :
1) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ, ψήφους 17.
2) Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης, ψήφους 60.
3) Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, ψήφους 8.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης, με 61 ψήφους, επί συνόλου 72 ψηφισάντων, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ έλαβε 5 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος 2 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 4 λευκά ψηφοδέλτια.
Μετά την ολοκλήρωση των Ψηφοφοριών, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνέχισε τις εργασίες της, κατά την Ημερήσια Διάταξη και ασχολήθηκε με την ψήφιση Κανονισμών και περάτωσε τις Εργασίες Της.
Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησαν τα Μικρά Μηνύματα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών.
Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.
Οι χειροτονίες των Εφηψισμένων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής :
– Το Σάββατο 28 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.
– Την Κυριακή 29 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρών η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος
– Την Δευτέρα 30 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.
Ακολουθούν τα βιογραφικά των τεσσάρων Ιεραρχών:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος (κατά κόσμον Θεόδωρος) Κλουκίνας, του Ευαγγέλου και της Χριστίνας, εγεννήθη εις Σπάρτην Λακωνίας την 2αν Φεβρουαρίου 1950. Τας εγκυκλίους σπουδάς του παρηκολούθησεν εις την γενέτειράν του. Αφού εξεπλήρωσε τας στρατιωτικάς του υποχρεώσεις, την 16ην Μαίου 1973 εκάρη μοναχός υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Θεοφίλου, εις την Ιεράν Μονήν Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας Γορτυνίας και υπό του ιδίου εχειροτονήθη διάκονος την 17ην Μαίου 1973 εις την ιδίαν Μονήν. Εν συνεχεία εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών λαβών το πτυχίον το 1977. Την 4ην Δεκεμβρίου 1977 εχειροτονήθη υπό του ιδίου αειμνήστου Αρχιερέως Πρεσβύτερος προχειρισθείς αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτην, εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως, εις τον οποίον υπηρέτησεν ως Εφημέριος και Προϊστάμενος μέχρι την 31ην Δεκεμβρίου 1980. Παράλληλα ήσκησε και χρέη Αρχιερατικού Επιτρόπου εις την περιοχήν της Μεγαλοπόλεως. Από της 1ης Ιανουαρίου 1981 μέχρι και της 1ης Δεκεμβρίου 2008 υπηρέτησεν ως Ιεροκήρυξ της ως άνω Μητροπόλεως. Από 1ης Δεκεμβρίου 2008 μέχρι και της ημέρας της εις Επισκοπον εκλογής του, υπηρέτησεν εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, ως εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπριάδου. Παραλλήλως με το έργον του Ιεροκήρυκος, επί μίαν 25ετιαν και πλέον, είχε και το λειτούργημα του Θεολόγου Καθηγητού εις το Γυμνάσιον και Λύκειον Μεγαλοπόλεως, χρηματίσας και επί 5ετιαν Διευθυντής του Γυμνασίου Μεγαλοπόλεως. Την 14ην Οκτωβρίου 2009 εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Βοηθός Επισκόπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης. Την 25ην Οκτωβρίου 2009 εχειροτονήθη επίσκοπος υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εις τον Ιερόν Ναόν Οσίου Νίκωνος Σπάρτης.
Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος (Παπαγιάννης) γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης. Σπούδασε Θεολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκκλησιαστική ιστορία από το Πανεπιστήμιο Μarc Bloch του Στρασβούργου. Επίσης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Καθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Εberhard Karls στο Tubingen της Γερμανίας και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.
Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και από τον Οκτώβριο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσυγκέλλου στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων (κατά κόσμον Χρίστος Τούμπας) εγεννήθη εν Κοζάνη. Απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης εσπούδασε Θεολογίαν εις το Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης. Διάκονος εχειροτονήθη τω 1996 και Πρεσβύτερος τω 1998. Διετέλεσεν ως εφημέριος Ιεροκήρυξ εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά και από του έτους 2000 ως Ιεροκήρυξ, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοσύγκελλος εις την Ιεράν Μητρόπλιν Ελασσώνος.
Ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος, κατά κόσμον Νικόλαος, Άνθης του Ιωάννου και της Σπυριδούλας γεννήθηκε στο Κοντόκαλι Κερκύρας το έτος 1964. Από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κυρό Τιμόθεο († 2002) εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοκαστριτίσσης Κερκύρας στις 8.5.1986, εχειροτονήθη Διάκονος στις 12.7.1986 και Πρεσβύτερος στις 15.8.1992 λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές έλαβε:
α) Πτυχίο της Λογιστικής 1985
β) Πτυχίο της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών 1986
γ) Πτυχίο του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών 1993
δ) Master Θεολογίας στον Τομέα Πατερικών Σπουδών, Ιστορίας Δογμάτων και Συμβολικής 2003.
Ομιλεί την Αγγλική Γλώσσα. Έχει υπηρετήσει ως Ιεροκήρυκας και Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και Παξών και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας Κερκύρας. Από το έτος 1999 υπηρετεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Γραμματεύς των: α) Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, από το έτος 1999, β) Συνοδι-κης Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, από το έτος 2008, γ) Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, από το έτος 2006. Έχει μετάσχει ως μέλος σε διάφορες Εκκλησιαστικές και Κρατικές Επιτροπές καθώς επίσης και ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε αρκετές αποστολές. Από τον Ιούλιο του έτους 2006 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου ενώ από τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους είναι Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μεταναστών, Προσφύγων και Παλιννοστούντων. Τον Ιούλιο του 2012 του ανετέθησαν από την Ιερά Σύνοδο τα καθήκοντα του Διευθυντού της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων». Είναι εφημέριος-προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης-Φιλοθέης Αττικής.
φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου