Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

"Σχίσμα" για το Νόμπελ Ιατρικής

«Σχίσμα» μεταξύ της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας και Βατικανού, όχι για θρησκευτικά θέματα, αλλά για την απόφαση να απονεμηθεί το Νόμπελ Ιατρικής για το 2010 στον Βρετανό βιολόγο Ρόμπερτ Έντουαρτς, «πατέρα» της τεχνητής γονιμοποίησης.

Η Ρωσική Εκκλησία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «δεν βλέπει τίποτε το κακό» στην επιλογή του Βρετανού βιολόγου, σε αντίθεση με το Βατικανό, το οποίο ήδη από την Δευτέρα επέκρινε την επιλογή αυτή.
Ο επικεφαλής της επιτροπής του Βατικανού για θέματα βιοηθικής και υπεράσπισης της ζωής, ιερωμένος Ιγκνάσιο Καράσκο ντε Πάουλα, κατέκρινε με έντονο τρόπο την επιλογή του Ρόμπερτ Έντουαρτς.
Ο πρόεδρος της Παπικής Ακαδημίας χαρακτήρισε «άκαιρη» την επιλογή του εν λόγω βιολόγου για το Νομπέλ. «Εντελώς άκαιρη», τονίζοντας παραλλήλως ότι με την ανακάλυψή του ο Ρόμπερτ Έντουαρτς «δεν λύνει κανένα πρόβλημα που αφορά την μη τεκνοποίηση, ούτε τα προβλήματα της παθολογίας, ούτε αυτά της επιδημιολογίας».
«Δεν υπάρχει τίποτε κακό στην in vitro γονιμοποίηση εάν αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας συζυγικής σχέσης και δεν πρόκειται για την παραγωγή πλεοναζόντων ωαρίων που είναι καταδικασμένα να πεθάνουν», δήλωσε ο Βσεβολόντ Τσάπλιν, επικεφαλής του Τμήματος Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας, το οποίο είναι επιφορτισμένο για τις επαφές και σχέσεις με την κοινωνία.
«Η χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας θα πρέπει να σέβεται απολύτως τις ηθικές αξίες» τόνισε δε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορεiο Ria Novosti.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «δεν είναι τόσο κατηγορηματική στο ζήτημα αυτό όπως είναι το Βατικανό» που κατέκρινε την απονομή του Νόμπελ Ιατρικής στον δόκτορα Εντουαρτς, ανέφερε ο Ντμίτρι Περσίν, μέλος του Συμβουλίου του Πατριαρχείου που ασχολείται με θέματα ηθικής βιολογίας.
Το Πατριαρχείο «δεν αντιτίθεται στην in vitro γονιμοποίηση με την προϋπόθεση ότι αυτή θα γίνει χωρίς την παρεμβολή παρένθετης μητέρας και φυσικά χωρίς την χρησιμοποίηση του παιδιού που θα γεννηθεί για πειραματικούς σκοπούς», πρόσθεσε ο Περσίν.
«Οι γονείς είναι οι μόνοι και κανείς άλλος που πρέπει να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδάκι με τον τρόπο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς παθολογικούς κινδύνους και τις χρόνιες ασθένειες που ενδέχεται να εμφανιστούν στο παιδί», είπε.

Σπύρος Κουντούρης
Skountouris@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: