Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Υποστήριξη της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Τη συνδρομή της πολιτείας, μέσω συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά και της κοινωνίας, μέσω της ευαισθητοποίησης, στο δύσκολο έργο της στήριξης παιδιών και εφήβων στα σύνθετα ψυχολογικά προβλήματα, που οδηγούν σε αδιέξοδα απομόνωσης και ψυχολογιών δυσλειτουργιών, ζήτησε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ). 

Το σύνθημα είναι «Μίλα, μη φοβάσαι» και η ΕΨΥΠΕ θέτει στη διάθεση μικρών και μεγάλων δύο τηλεφωνικές γραμμές, που παρέχουν συμβουλευτική στήριξη, όπως εξήγησαν ο αν. καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Ι. Τσιάντης, η ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη των τηλεφωνικών γραμμών, Ε. Αθανασιάδου και ο ψυχοθεραπευτής Κ.Φύσσας. 

Η πρώτη ανοιχτή γραμμή την τελευταία 5ετία είναι η «Γραμμή- Σύνδεσμος 8018011177» και απευθύνεται σε ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς, που χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων έως 18 ετών. 

Η δεύτερη είναι η Ευρωπαική Γραμμή Στήριξης, που λειτουργεί σε 14 χώρες της ΕΕ και από 9μήνου και στην Ελλάδα και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών. Ο αριθμός κλήσης είναι εύκολος, 116111, και τον χρησιμοποίησαν έως σήμερα 3.346 κυρίως έφηβοι 15-18 ετών (57%). Τα αιτήματά τους αφορούν πρωτίστως θέματα ψυχικής υγείας, όπως δύσκολες σχέσεις με τους γονείς και τους συνομιλήκους τους.

Ένα άλλο μεγάλο σύγχρονο πρόβλημα, που βιώνεται από πολλά παιδιά είναι η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός, όπως εξήγησε ο κ. Φύσσας, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ευρωπαικού Διακρατικού Προγράμματος «Αντιμετώπιση της Ενδοσχιλικής βίας». 

Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφόρων ερευνών καταδεικνύουν ότι 10-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο -περισσότερο στο δημοτικό και το γυμνάσιο- με τα αγόρια να έχουν την πρωτοκαθεδρία, κυρίως σε περιστατικά σωματικής βίας, σε αντίθεση με τα κορίτσια, τα οποία συνήθως εμπλέκονται σε περιστατικά λεκτικής βίας. 

Με στόχο τη διεύρυνση των προσπαθειών η ΕΨΥΠΕ διοργανώνει τον προσεχή Νοέμβριο ημερίδα για το θέμα του εκφοβισμού στα σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: