Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Πρώτη ημέρα εργασιών Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Σύμφωνα με το επίσημο web site του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής:


Συνήλθε χθες, 7η Οκτωβρίου ε.ε., σε τακτή Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου.

Προ της Συνεδρίας, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων. Περί ώρα 9.30 π.μ., άρχισαν οι Συνοδικές εργασίες. Την έναρξη εκήρυξε ο Μακαριώτατος απευθύνοντας χαιρετισμό προς τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Μέμφιδος κ. Παύλος, πρώτος τη τάξει Αρχιερεύς της Ιεράς Συνόδου, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών τον Μακ.Πρόεδρο, προς τον Οποίο απηύθυνε τις εγκάρδιες συγχαρητήριες ευχές του Σώματος για το πολυσχιδέστατο και άοκνο πρωθιεραρχικό Του έργο. Ο Μακαριώτατος, ως αντίδωρο σεβασμού και τιμής προς τον πολιό Ιεράρχη, του προσέφερε τον αργυρό θυρεό του παλαιφάτου Πατριαρχείου, επί τη συμπληρώσει του ενενηκοστού έτους του. 

Κατόπιν η ΑΘΜ ενημέρωσε δια μακρών την Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο κατά το παριππεύσαν έτος σε όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής διακονίας του Πατριαρχείου (Ειρηνικές και επίσημες επισκέψεις στις Εκκλησίες της Αλβανίας, της Ελλάδος, της Κύπρου, ως και στην Καππαδοκία, ιεραποστολικές και ποιμαντικές οδοιπορείες στις Ιερές Μητροπόλεις Αξώμης, Χαρτούμ, Ιωαννουπόλεως και Πηλουσίου, χειροτονίες νέων αρχιερέων, υποδοχή αρχηγών κρατών στην Πατριαρχική Καθέδρα, περικοσμήσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων, διεθνή συνέδρια, διοικητικά και υπηρεσιακά θέματα, έργα ανακαινίσεως με ειδική αναφορά στη δημιουργία του Πατριαρχικού Μουσείου, στην εκ βάθρων ανακαίνιση της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, κ.λ.π.). 

Ακόμη, ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης εκφράζοντας την ευαρέσκεια της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου για την συμπλήρωση δεκατριετούς καλλικάρπου αρχιερατείας, απένειμε την τιμητική διάκριση του Σταυρού του Τάγματος του Οσίου Σάββα μετ’ Αστέρος προς τον Σεβ.Μητροπολίτη Νιγηρίας κ.Αλέξανδρο, ενώ στον εορτάζοντα Σεβ.Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ.Σέργιο προσέφερε πολύτιμη ιστορική εικόνα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ.

Επίσης, ανεκοίνωσε την από μηνών υποβληθείσα παραίτηση του Σεβ.Μητροπολίτου πρώην Κεντρώας Αφρικής κ.Ιγνατίου εκ των καθηκόντων του, την αποδοχή του Θεοφιλ.Επισκόπου Ελευσίνος κ.Ιεροθέου στις τάξεις των εφησυχαζόντων Αρχιερέων του Πατριαρχικού Θρόνου, κατόπιν αιτήσεως αυτού και τον ορισμό του Σεβ.Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ ως υπευθύνου παρακολουθήσεως, για την Αλεξανδρινή Εκκλησία, προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Επηκολούθησε, διά της εκδόσεως Πατριαρχικού εν Συνόδω Τόμου, η ίδρυση των Ιερών Επισκοπών 1.Μποτσουάνας, 2. Σιέρρα Λεόνε και 3.Μπραζαβιλ και Γκαμπόν. 

Αμέσως μετά η Ιερά Συνόδος προέβη στις εκλογές του Αρχιμ.κ.Νικηφόρου Μικραγιαννανίτου σε Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής, του Αρχιμ.κ.Ιωάννου Τσαφταρίδη σε Επαρχιούχο Επίσκοπο Μοζαμβίκης και του Θεοφιλ.Επισκόπου Νειλουπόλεως κ.Γενναδίου σε Επαρχιούχο Επίσκοπο Μποτσουάνας, ως και στις εξής μεταθέσεις

α) του Σεβ.Μητροπολίτη κ.Σεραφείμ από Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας σε Ζιμπάμπουε,
β) του Σεβ.Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνού από Άκκρας σε Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας και
γ) του Σεβ.Μητροπολίτη κ.Γεωργίου από Ζιμπάμπουε σε Άκκρας.

Ακόμη ανεγνώσθησαν εκθέσεις πεπραγμένων του παρελθόντος έτους 2009 από Αρχιερείς του Θρόνου. 

Με την ενημέρωση του Σώματος της Ιεραρχίας από Σεβ.Μητροπολίτες, οι οποίοι ανέγνωσαν εκθέσεις πεπραγμένων τους κατά το παρελθόν έτος, συνεχίσθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου το απόγευμα της 7η Οκτωβρίου ε.ε.

Μετά το πέρας της εσπερινής Συνεδρίας οι μετατεθέντες Σεβ.Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε κ.Σεραφειμ, Άκκρας κ.Γεώργιος και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνός, ως και ο νέος Θεοφιλ. Επίσκοπος Μποτσουάνας κ.Γεννάδιος, έδωσαν ενώπιον της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου και της Ιεράς Συνόδου το Μέγα Μήνυμα, στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: