Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Εξάψαλμοι και ευλόγησον για Ιερώνυμο

Οι υποστηρικτές του μακαριστού Χριστόδουλου ασκούν κριτική στον Αρχιεπίσκοπο για «σιωπηλή στάση» σε σειρά θεμάτων. Ποιοι οι υποστηρικτές του

Της Παρασκευής Βονάτσου από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (15/10/2010)

Η νέα εκκλησιαστική αντιπολίτευση είναι εδώ... Οι πρόσφατες συνεδριάσεις της ιεραρχίας έφεραν στο προσκήνιο τη νέα ομάδα διαφωνούντων, η οποία σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου δείχνει να έχει πλέον «παγιωθεί».

Οι ισορροπίες στο εσωτερικό της ιεραρχίας έχουν αλλάξει και υποστηρικτές του Μακαριστού Χριστόδουλου έχουν τώρα βρεθεί να ασκούν κριτική στον σημερινό Αρχιεπίσκοπο. Ταυτόχρονα ιεράρχες που βρέθηκαν άλλοτε σε αντιπολιτευτικές θέσεις έχουν τώρα αναδειχθεί σε υπερασπιστές της επίσημης γραμμής της Εκκλησίας.

Η νέα εκκλησιαστική αντιπολίτευση απασχολεί την επικαιρότητα με τις παρεμβάσεις της, καταλογίζοντας στον τωρινό Αρχιεπίσκοπο «σιωπηλή στάση» ή διεκδικώντας να έχει η Εκκλησία λόγο σε ζητήματα όπως η κάρτα του πολίτη, τα σχολικά βιβλία ή ακόμα και η μεταναστευτική πολιτική.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο βασικός «αντίπαλος» του Αρχιεπισκόπου στη διεκδίκηση του θρόνου, ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, στηρίζει τον κ. Ιερώνυμο και δεν έχει ενταχθεί στο «μπλοκ» της αντιπολίτευσης.

Οι σκληροί

Καλαβρύτων Αμβρόσιος
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος εξαρχής δεν... χαρίστηκε στον κ. Ιερώνυμο. Από το προσωπικό του blog άρχισε σταδιακά να αναρωτιέται για τη θέση της Εκκλησίας σε ζητήματα κοινωνικά ή πολιτικά, ώσπου έφτασε να μέμφεται ανοιχτά τον Προκαθήμενο για σιωπή. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων για πολλά χρόνια στην ιεραρχία είχε διαφορετικό ρόλο, καθώς ήταν πνευματικός αδελφός του Μακαριστού Χριστόδουλου. Πλην ορισμένων εξαιρέσεων, όπως υπήρξαν η αντίδρασή του για την ανάγνωση των ευαγγελικών κειμένων στη δημοτική και η «συμπόρευσή» του με τα υπόλοιπα μέλη της «Χρυσοπηγής», στάθηκε πάντα στο πλευρό του πνευματικού του αδελφού.

Θεσσαλονίκης Ανθιμος
Δύσκολη «χημεία» είναι αυτή μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου. Ο κ. Ανθιμος καταλογίζει στον κ. Ιερώνυμο χαμηλούς τόνους και ήπια στάση στα εθνικά θέματα. «Εγώ προσωπικά λυπάμαι γιατί η Εκκλησία μας στην περίοδο αυτή σιωπά. Διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ήταν Αρχιεπίσκοπος ένας Χριστόδουλος ή ένας Σεραφείμ, για να μη σας πω και άλλα ονόματα» είπε τον περασμένο Αύγουστο σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Στις πρόσφατες συνεδριάσεις της ιεραρχίας, ο κ. Ανθιμος επανέλαβε, παρόντος του Αρχιεπισκόπου, όσα του καταλογίζει από άμβωνος. Στο παρελθόν ο πληθωρικός ιεράρχης συνέπλεε με τον Μακαριστό Χριστόδουλο. Από τις ελάχιστες φορές που είχε διαφωνήσει μαζί του ήταν για το θέμα της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους και κέντρου ισλαμικών σπουδών.

Καισαριανής Δανιήλ
Η... ανερχόμενη δύναμη στον χώρο της αντιπολίτευσης. Ο ιεράρχης έκανε εμφανή την παρουσία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της ιεραρχίας, προσάπτοντας στον Αρχιεπίσκοπο ότι με συγκεκριμένες επιλογές προσπαθεί να αποδομήσει το έργο του προκατόχου του. Ο μητροπολίτης Καισαριανής, ο οποίος είχε προσχωρήσει και στην πάλαι ποτέ ισχυρή «Χρυσοπηγή», φέρεται να είχε υποστηρίξει τον Σεπτέμβριο, κατά την πρώτη συνεδρίαση της ΔΙΣ, στην οποία φέτος μετέχει, ότι όλα τα έγγραφα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» θα πρέπει να διαβάζονται και να εγκρίνονται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, άποψη που φέρεται να προκάλεσε την έκπληξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο «μεσαίος χώρος»

Πειραιώς Σεραφείμ
Επί της ουσίας δεν έχει ποτέ εκφραστεί εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ούτε τον έχει αμφισβητήσει. Ωστόσο, οι θέσεις του σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζουν απόκλιση από αρκετές επίσημες θέσεις της Εκκλησίας. Ο τόνος των δηλώσεών του για ζητήματα όπως το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης ή η καύση των νεκρών είναι πολύ πιο έντονος από εκείνον της Διοικούσης Εκκλησίας.

Φθιώτιδος Νικόλαος
Πνευματικό παιδί τού Ανθιμου, ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος θεωρείται χαμηλών τόνων ιεράρχης. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει αρχίσει με παρεμβάσεις του να ζητά από την ηγεσία της Εκκλησίας να εκφέρει λόγο για μείζονα θέματα. «Και ο Ιησούς υβριζόμενος εσιώπα. Οταν όμως μετέτρεψαν τον Ναό σε οίκο εμπορίου, επήρε το φραγγέλιο και ανέτρεπε τα τραπέζια της ανομίας» είπε το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ιωαννίνων Θεόκλητος
Ο «τσάρος» της εκκλησιαστικής οικονομίας, ο οποίος για πολλά χρόνια αντιτάχθηκε σε αρκετές επιλογές του Μακαριστού Χριστόδουλου και ιδίως στους χειρισμούς του εν σχέσει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τον κ. Ιερώνυμο και ανέλαβε την ΕΚΥΟ. Ωστόσο, οι παροικούντες τη Μονή Πετράκη λένε πως η προσωπική τους σχέση δεν είναι πλέον τόσο θερμή.

Οι Ιερωνυμικοί

Ζακύνθου Χρυσόστομος 
Ο για πολλά χρόνια «αντίπαλος» του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ανήκει πλέον στη... συμπολίτευση του παρόντος Προκαθημένου. Ακόμα και στην τελευταία συνεδρίαση της ιεραρχίας, όταν οι «σκληροί» της ιεραρχίας έστρεψαν τα... πυρά τους κατά του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι η Εκκλησία σιωπά για πολλά θέματα, ο μητροπολίτης Ζακύνθου τον υπερασπίστηκε.

Ναυπάκτου Ιερόθεος 
Σε άρθρο του σε αθηναϊκή εφημερίδα μετά το πέρας της ιεραρχίας έγραψε ότι ο κ. Ιερώνυμος «δεν ζει σε γυάλα», παίρνοντας δημοσίως θέση απέναντι στη μομφή ότι η Εκκλησία δεν έχει ισχυρή φωνή.

Φιλίππων Προκόπιος 
Μαζί με τον μητροπολίτη Ζακύνθου, στην πρόσφατη συνεδρίαση της ιεραρχίας, στήριξαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αποκρούοντας τα περί απουσίας της Εκκλησίας από τα δρώμενα.

Δημητριάδος Ιγνάτιος 
Ο ανθυποψήφιος του κ. Ιερώνυμου για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο και συμπλέει με τις επιλογές της Εκκλησίας.

Ηλείας Γερμανός 
Ανήκε στην αντιπολιτευτική ομάδα κατά την προηγούμενη αρχιεπισκοπική περίοδο. Πλέον, ο έμπειρος ιεράρχης συγκαταλέγεται στους βασικούς υποστηρικτές που τάσσονται υπέρ των επιλογών του κ. Ιερώνυμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: