Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Μητροπολίτης και Νομαρχία για τη Μονή Μουνδών

Γράφει η εφημερίδα Πολίτης (Πέμπτη 23/07/2009 σελ. 1 και 6):

Ανέλαβε πρωτοβουλία για τη Μονή
Τα αντανακλαστικά του Μητροπολίτη ενεργοποίησε η Κίνηση «19» με την αναφορά της στη Μονή Μουνδών. Ήδη από την Τρίτη το πρωί ο Σεβασμιότατος επικοινώνησε με την κ. Καββαδία, η οποία δεσμεύτηκε ότι αρχές Αυγούστου συνεργεία της 3ης ΕΒΑ θα βρεθούν στο χώρο, σε μια προσπάθεια προφύλαξης των υπόλοιπων τοιχογραφιών από τη φθορά. Σε δηλώσεις του στον «π» ο κ.κ. Διονύσιος δήλωσε συμπαραστάτης των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για τη Μονή Μουνδών, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη Χίου δεν έχει τη δυνατότητα της οικονομικής συμβολής, στην περίπτωση που χρειαστεί.

Άδηλη σκοπιμότητα βλέπει η Νομαρχία στην πίεση για τη Μονή Μουνδών!
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΙΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Θεέ και Κύριε! Ως και την άσκηση αυστηρής κριτικής και πιέσεως για να σωθεί η Μονή Μουνδών υποπτεύεται η Νομαρχία, που αισθάνθηκε θιγμένη από την υπόμνηση του χρέους όλων των υπευθύνων που έγινε την Τρίτη με την ανακοίνωση της Κίνησης Εθελοντικής Προσφοράς για την Αμανή «19».
Το ευχάριστο είναι ότι και στην ανακοίνωσή της πιστοποιείται η πληροφορία που μετέφερε ο Σεβασμιώτατος (σελ. 1) ότι η Αρχαιολογία πιάνει δουλειά τον Αύγουστο. Κατά τα λοιπά, το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας αναφέρει τα ακόλουθα:
«Απαντώντας σε πρόσφατη ανακοίνωση της «Κίνησης 19 για την Αμανή» σχετικά με το θέμα της Ιεράς Μονής Μουνδών, οφείλουμε κατ’ αρχήν να διαπιστώσουμε ότι οι συγκεκριμένες διατυπώσεις και ο «καταγγελτικός λόγος» που υιοθετείται αδικούν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και τις προσπάθειες που έχει, με συνέπεια και υπευθυνότητα, καταβάλει για το συγκεκριμένο θέμα.
Συγκεκριμένα:
Μετά τη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου 2009, με τη συμμετοχή μεταξύ των άλλων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Καθολικό της Ιεράς Μονής Μουνδών, λόγω ύπαρξης υγρασίας εντός του Ναού, με αποτέλεσμα τη φθορά των τοιχογραφιών της, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Χίου κινήθηκε άμεσα, όπως είχε δεσμευθεί, και προέβη σε αυτοψία στις 17/6/2009, αντίγραφο της οποίας παραδόθηκε και στην 3η ΕΒΑ για ενημέρωσή της.
Σύμφωνα με την παραπάνω Έκθεση Αυτοψίας, τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζει το Καθολικό του Ναού είναι ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις υγρασίας στο εσωτερικό του, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα εξωτερικά κουφώματα, τα οποία είναι παλαιά και επιτρέπουν την εισροή νερού μέσα στο Ναό, και κατά δεύτερο λόγο από το γεγονός ότι η εξωτερική τοιχοποιία έχει ανάγκη τοπικών συμπληρώσεων και τοπικής ανακατασκευής των αρμολογημάτων, τα οποία έχουν αποσαθρωθεί.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων προτάθηκαν οι παρακάτω εργασίες:
1. Συμπλήρωση της εξωτερικής τοιχοποιίας στα σημεία που απαιτούνται και επιμελής καθαρισμός των αρμών της λιθοδομής περιμετρικά του Καθολικού στα σημεία που παρουσιάζονται οι φθορές.
2. Επιμελής καθαρισμός του αρμού καθ’ όλο το μήκος της πεζούλας στη νότια πλευρά του Καθολικού και η εκ νέου αρμολόγησή του.
3. Επισκευή, στήριξη, συντήρηση και στεγανοποίηση των εξωτερικών κουφωμάτων
και υαλοπινάκων ή ακόμη και αντικατάσταση αυτών ιδίως της νότιας πλευράς.
Οι παραπάνω εργασίες κρίνονται επείγουσες προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υγρασίας εντός του Ναού, και λόγω του μνημειακού χαρακτήρα του Καθολικού, οι εργασίες αυτές θα εκτελεστούν από την 3η ΕΒΑ και προβλέπεται ν’ αρχίσουν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου 2009.
Λόγω όμως της οικονομικής στενότητος που φέρεται να αντιμετωπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού την τρέχουσα περίοδο, θα ζητηθεί στην προσπάθεια εξεύρεσης των πιστώσεων και η συμβολή τοπικών φορέων και συλλόγων του Νησιού μας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, και σ’ αυτό το ζήτημα θα πράξει ακέραια το καθήκον της.
Γίνεται προφανές από τα παραπάνω, ότι κινηθήκαμε υπεύθυνα με βάση τις δεσμεύσεις στις οποίες συμφωνήσαμε στις σχετικές συσκέψεις, πραγματοποιήσαμε την αυτοψία στην οποία για πρώτη φορά με ολοκληρωμένο επιστημονικά τρόπο υποδείχτηκαν τα προβλήματα καθώς και η αντιμετώπισή τους και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μάς ζητηθεί στον επείγοντα χαρακτήρα του εν λόγω έργου.
Κατά συνέπεια τους χαρακτηρισμούς για «παχιά λόγια», «εμπαιγμό», «λήθαργο», τους θεωρούμε σε ό,τι αφορά τη Ν.Α. Χίου απαράδεκτους και συκοφαντικούς. Υποσκάπτουν, στο όνομα άδηλων σκοπιμοτήτων, την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα των συντακτών τους.
Οφείλουμε τέλος να τονίσουμε ότι ακόμα και οι «εθελοντικές κινήσεις», οφείλουν να διατηρούν την αντικειμενικότητά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, και ειδικά όταν μετατρέπονται σε όχημα παραπληροφόρησης, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο και το σκοπό τους.»

Πηγή:
digital.politis-chios.gr/pdf.aspx?pdfname=editions/23072009/politis23072009_1.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: