Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Δελτίο τύπου Ιατρικού Συλλόγου Χίου για την επιδημία γρίπης (30/7/09)

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η νέα γρίπη από τον ιό Α(Η1Ν1)ν χαρακτηρίζεται από ευρεία και ταχεία εξάπλωση, αλλά ευτυχώς στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων από ήπιες κλινικές εκδηλώσεις.

Κατά το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών από τη νέα γρίπη . Ο αριθμός όμως αυτών που θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστούν τελικά νοσηλεία αναμένεται να είναι μικρός .

Έχοντας αυτά υπόψη ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου θέλει να τονίσει ότι δεν πρέπει να επικρατήσει κλίμα πανικού.

Για να συμβάλουμε στην καθυστέρηση της εξάπλωσης του ιού πρέπει να τηρούμε συστηματικά τους γενικούς κανόνες υγιεινής. Αυτό σημαίνει ότι βήχουμε και φτερνιζόμαστε σε χαρτομάντιλο, πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αερίζουμε συχνά τους κλειστούς χώρους.

Επίσης καλό θα είναι να αποφύγουμε για την παρούσα περίοδο το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.

Κομβικό ρόλο στην καθυστέρηση της εξάπλωσης της γρίπης έχει επίσης η άμεση παραμονή όσων έχουν συμπτώματα της νόσου στο σπίτι . Οι ασθενείς πρέπει να κρατούν απόσταση πάνω από 1-2 μέτρα από άλλα άτομα και να αποφεύγουν σχολαστικά την επαφή με άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης .


Όποιος λοιπόν έχει ήπια συμπτώματα γρίπης και δεν ανήκει σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου, ακόμη και εάν έχει έλθει σε επαφή µε ασθενή που είχε επιβεβαιωμένη νέα γρίπη, δεν συνιστάται να επισκεφθεί νοσοκομείο για εργαστηριακό έλεγχο ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της νέας γρίπης.

Έτσι κι αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα στην αντιμετώπιση. Μένει στο σπίτι του για όσο διάστημα έχει συµπτώµατα. Δε χρειάζεται να λάβει ειδική θεραπεία µε αντιιικά φάρμακα. Στηv μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η γρίπη περνάει μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες. Εάν χρειαστεί, επικοινωνεί µε γιατρό για οδηγίες.

Όποιος όμως έχει ήπια συμπτώματα και ανήκει σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου , συνιστάται να επικοινωνήσει µε τον γιατρό ή το νοσοκομείο που συνήθως τον παρακολουθεί για να λάβει οδηγίες.

Στην περίπτωση τέλος που κάποιος εμφανίσει μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα γρίπης πρέπει αμέσως να επικοινωνήσει µε γιατρό για συμβουλές ή να επισκεφθεί νοσοκομείο για εξέταση. Τέτοια συμπτώματα είναι η δυσκολία στην αναπνοή ή ο πόνος στο στήθος, το µελάνιασµα στα χείλη, οι συνεχείς εμετοί και η αδυναμία συγκράτησης των υγρών που λαμβάνει ο ασθενής. Επίσης σημεία αφυδάτωσης, όπως ζάλη στην όρθια στάση, µείωση της ποσότητας των ούρων, επεισόδια σπασμών ,σημεία σύγχυσης και αποπροσανατολισμού ή στα βρέφη νωθρότητα , και τέλος παράταση του πυρετού για περισσότερες από 3-4 ημέρες

Υπάρχει το ενδεχόμενο οι κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται να τροποποιηθούν στο μέλλον σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται για τα κλινικά χαρακτηριστικά της νέας γρίπης .
Σημαντικό είναι λοιπόν να ενημερωνόμαστε συχνά αλλά μόνο από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για τυχόν νέες οδηγίες αντιμετώπισης και προφύλαξης και να μην παρασυρόμαστε από φήμες και διαδόσεις από αναξιόπιστες πηγές.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου και όλα τα μέλη του είναι στη διάθεση των συμπολιτών μας για να παρέχουν σωστές οδηγίες και ιατρικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: