Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ένα ακόμη θαυμάσιο μνημείο που κινδυνεύει...

Γράφει η εφημερίδα Πολίτης:

Θα τον αποτυπώσουν κι αυτόν, όταν πέσει;
ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ
ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΑΡΙΩΝ

Ένα ακόμη θαυμάσιο μνημείο της ιστορίας μας, αυτή τη φορά της θρησκευτικής και βιομηχανικής κουλτούρας των Θυμιανών, κινδυνεύει να αφανιστεί με δράστες το χρόνο και τη συνηθισμένη αδιαφορία ή πολύ χρονοβόρα γραφειοκρατική νοοτροπία και λειτουργία των αρχαιολογικών υπηρεσιών και επί του προκειμένου της 3ης Εφορείας Βυζα ντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Χίο, και της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Β. Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.
Από τις 5 Ιανουαρίου 2009 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγ. Γιάννη Κεραμαριών, στην περίφημη για την εξόρυξη της θυμιανούσικης πέτρας περιοχή του Στένακα - που έδωσε και το όνομά της στο συνάφι των Στενακούσων, που έβγαζαν την πέτρα από τα έγκατα της γης- έχει επισημάνει στις προαναφερόμενες υπηρεσίες ότι κινδυνεύει να γκρεμιστεί το αρχονταρίκι ή κελί της, το θαυμάσιο μεσαιωνικό αρχιτεκτόνημα του «Πύργου».
Κτίσμα μεταγενέστερο της εκκλησίας, που το χρησιμοποιούσαν ως κελί, για τα κεράσματα και τα πανηγύρια, κάθε χρόνο στη χάρη του Αγ. Γιάννη στις 24 Ιουνίου.
Ιδιωτική πρωτοβουλία
Το πανέμορφο οίκημα επισκευάστηκε το 1981 με δαπάνη του ιδρύματος Χρ. και Μ. Μαμαλή «και γλίτωσε τον αφανισμό, για να φέρνει στη μνήμη το παλιό αρχοντικό γούστο και τη λεπτότητα της τεχνικής αντίληψης της εποχής εκείνης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Λαογραφικοί θησαυροί των Θυμιανών» ο Κ. Πρωάκης.
Από τότε, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις (6/4/2009, και 4/5/2009 από το Μ. Βουρνού), δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη. Μόνη ενεργοποίηση είναι το έγγραφο που έχει αποστείλει στις 8 Μαΐου η 3η ΕΒΑ, προς την ΥΝΜΤΕ Β. Αιγαίου, με το οποίο ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του μνημείου.
Οι Θυμιανούσοι αγαπούν πολύ τον προστάτη των Στενακούσων και τον Πύργο, κάτι που διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας για τη φωτογράφηση. Μιλώντας με αγανάκτηση τόνισαν ότι δεν τους εκπλήσσει η συμπεριφορά της Υπηρεσίας.
Οι Αγ. Σαράντα
Ανέφεραν, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την εγκληματική αδιαφορία που επέδειξε και στην περίπτωση της γειτονικής εκκλησίας, των Αγ. Σαράντα, με τις περίφημες τοιχογραφίες και το απαράμιλλο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
«Παρά τις προειδοποιήσεις, δεν έκαναν τίποτα. Γκρεμίστηκε γύρω στο 1970 από αμέλεια της Αρχαιολογίας, αφού, όταν πήγε ο ιδιοκτήτης του να επισκευάσει την οροφή, δεν τον άφησαν, γιατί το είχαν ανακηρύξει διατηρητέο. Σε λίγο καιρό κατεδαφίστηκε, ενώ αμέσως μετά η Αρχαιολογία αποτύπωσε και πήρε τις τοιχογραφίες. Έτσι θέλουν να γίνει και τώρα;».
Ρωτούν περισσότερο για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, αφού ξέρουν ότι δεν θα πάρουν καμία απάντηση από τη «σιωπηλή» Υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: