Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Νέες Εκδόσεις Δημητρίου Γ. Ανδριάνα: "ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΨΑΡΩΝ" (ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Για μια ακόμη φορά, μας εξέπληξε θετικά ο ρέκτης ιστοριογράφος της ηρωικής νήσου των Ψαρών κ. Δημήτριος Γεωρ. Ανδριάνας. Ακούραστος και διαπρύσιος κήρυκας των ιδεωδών της ένδοξης γενέτειράς του, εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί τον μοναδικό απαστράπτοντα φάρο στην πνευματική καταγραφή κάθε στοιχείου που θυμίζει Ορθοδοξία, Ελληνισμό και Ιστορία στον γενναίο τόπο του.

Πρόσφατο, λαμπρό, επίπονο έργο του, ο ογκώδης τόμος υπό τον τίτλο <<ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΨΑΡΩΝ>> (ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ- ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ). Πρόκειται για ένα πόνημα που περικλείει, αφενός την αγάπη του συγγραφέα του στο φιλόξενο, παραδοσιακό και αγιασμένο Μοναστήρι των Ψαρών, χωροθετημένο στο Βόρειο τμήμα του νησιού, και αφετέρου την πολυετή καταγραφή και συλλογή των στοιχείων εκείνων που μαρτυρούν την μακρά ιστορία και συμβολή της Μονής. 

Στον τόμο, ο οποίος απαρτίζεται από 20 και πλέον κεφάλαια, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ιστορικό της Μονής, τους διατελέσαντες Ηγουμένους και τις Μοναχές, τους δωρητές και ευεργέτες, τα εκθέματα και κειμήλιά της, έως και παράθεση των εντυπώσεων που σημείωσαν στο βιβλίο επισκεπτών οι προσκυνητές και επισκέπτες της. Η έκδοση αποκτά ιδιαίτερη αξία, λαμβάνοντας κανείς υπόψη του ότι, δίχως την καταγραφή και προβολή των στοιχείων τούτων από τον κ. Δημήτριο Ανδριάνα, η ιστορία και η συμβολή της Μονής αυτής- που αναμφίβολα στάθηκε το προπύργιο της Ορθοδοξίας και ο πνευματικός λειμώνας για τους κατοίκους των Ψαρών, ιδιαίτερα από την απελευθέρωση του νησιού και εφεξής- θα ήσαν άγνωστα στους περισσοτέρους και θα είχαν ξεχαστεί από την λήθη που επιφέρει ο πανδαμάτορας χρόνος.

Στον - 400 και πλέον σελίδων - πολυτελή τόμο του νέου έργου, του ιστοριοδίφη κ. Δημητρίου Ανδριάνα, έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στον χώρο της Μονής, μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται, ενώ λαμβάνουμε σοφότατες επισημάνσεις και ιστορικά ντοκουμέντα που σχετίζονται με τη συμβολή του ιερού Κλήρου στην επανάσταση και την απελευθέρωση του Έθνους μας σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, αφιερώματα στην Υπεραγία Θεοτόκο- την Παναγία μας, καθώς επίσης και σύντομη αναδρομή στη μνήμη του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Νικολάου Γιαννακού, Εφημερίου της νήσου Ψαρών μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Επίσης, στο βιβλίο δημοσιεύεται η επιστολογραφία των υπευθύνων της Μονής αναφορικά με την διευθέτηση πνευματικών αλλά και διαχειριστικών ζητημάτων.

Ειλικρινά, δεν θα γνωρίζαμε τίποτε από όλα αυτά, εάν δεν υπήρχε ο κ. Δημήτριος Γ. Ανδριάνας. Γι΄ αυτό κι ευχόμαστε ο πανάγαθος και ζωοδότης Κύριος, να του χαρίζει υγεία κατ΄ άμφω- ψυχής και σώματος- ώστε να εξακολουθεί να συγγράφει με το αυτό σφρίγος και σθένος όπως σήμερα (παρά τα 83 έτη της ζωής του), προσθέτοντας ολοένα και περισσότερα πονήματα στο πλούσιο συγγραφικό του ΄΄πινάκιο΄΄ το οποίο, με το υπό αναφοράν έργο, συμπλήρωσε τα 70 βιβλία και περί τα 4500 άρθρα αφορόντα άπαντα τα Ψαρά.

Τον κ. Δημήτριο Γ. Ανδριάνα θερμά ευχαριστώ για την ευγενική καλοσύνη να με συμπεριλάβει στους αποδέκτες και της νέας του αυτής έκδοσης, την οποία μου ενεχείρησε με συγκινητική αφιέρωση.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: