Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Οι επενδυτές από το Κατάρ έρχονται για τα «φιλέτα» της Αρχιεπισκοπής

Του Αποστολου Λακασα (Η Καθημερινή)

«Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης ευρίσκεται στην πλέον γραφική τοποθεσία της Αττικής στον Λαιμό Βουλιαγμένης. Σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Αθήνα, σε μια πραγματική όαση, σε συνδυασμό δάσους και θάλασσας, υψώνονται οι εγκαταστάσεις του, σε πευκόφυτη έκταση 85 στρεμμάτων». Μοιάζει με μικρή αγγελία, αποτελεί όμως απόσπασμα από την παρουσίαση στο Διαδίκτυο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών του χώρου-επενδυτικού «φιλέτου» που προσείλκυσε, πρώτο όλων, το ενδιαφέρον του εμίρη του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η πρόθεση του Κατάρ είναι έκταση από τα 85 στρέμματα να αξιοποιηθεί για πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι Αραβες επενδυτές δεν αποκλείουν την προοπτική εξαγοράς του ξενοδοχείου «Αστέρα», στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα πώλησής του.

Και σε άλλα ακίνητα...

Ειδικότερα, χθες, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) για τις συνομιλίες που είχε με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο πλούσιο κράτος του Περσικού Κόλπου. Εν μέσω οικονομικής στενότητας της Εκκλησίας, είναι προφανές ότι δεν υπήρξαν σοβαρές αντιρρήσεις από τους μητροπολίτες στα σχέδια της Αρχιεπισκοπής, η οποία επιδιώκει τα επόμενα βήματα της συνεργασίας με το Κατάρ να γίνουν γρήγορα. Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε τους ιεράρχες ότι εάν το επιθυμούν μπορούν οι συνομιλίες με το Κατάρ να επεκταθούν και σε ακίνητα προς επένδυση, τα οποία ανήκουν στις μητροπόλεις. Ενδεικτικά, η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει περί τα 800 ακίνητα, πολλά εκ των οποίων ανεκμετάλλευτα. «Οι εποχές είναι κρίσιμες και πρέπει να δώσουμε έμφαση στο κοινωνικό μας έργο», είπε ο κ. Ιερώνυμος στους ιεράρχες, έχοντας κατά νουν ότι τα έσοδα της Εκκλησίας μειώνονται δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Εκκλησία διαθέτει περί τα 9 εκατ. μετοχές σε τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Τράπεζα της Ελλάδος), η αξία των οποίων από τα υψηλά επίπεδα του 2008 έχει απομειωθεί κατά περίπου 97%, ενώ η κρίση έχει χτυπήσει τα μισθώματα (τα έσοδα από τα ενοίκια το 2010 ήταν 9.177.841 ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν σταθερά πάνω από 12,5 εκατ.) καθώς και τα έσοδα από τα παγκάρια των ναών.

Ο σεΐχης αλ Θάνι προσκάλεσε τον κ. Ιερώνυμο και το οικονομικό επιτελείο της Εκκλησίας στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, καθώς η πλευρά των Αράβων ενδιαφέρεται για μια σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, από τον τομέα του τουρισμού έως εκείνον της ενέργειας. Βέβαια, η αρχή έγινε με τα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και, πιο συγκεκριμένα, με την έκταση όπου βρίσκεται το Ορφανοτροφείο σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας. Το κοινωφελές ίδρυμα -είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο- εγκαινιάστηκε στις 31 Μαΐου του 1920 και είναι το πρώτο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο. Σήμερα φιλοξενεί περί τα 10 παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για την υλοποίηση της επένδυσης των Αράβων με την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, δεν θα κατεδαφιστούν οι εγκαταστάσεις του Ορφανοτροφείου, αλλά θα αξιοποιηθεί η υπόλοιπη έκταση των 85 στρεμμάτων. «Πρόκειται για μια διαδικασία εξέλιξης του χώρου», ανέφερε στην «Κ» εκκλησιαστική πηγή. Μάλιστα, επενδυτικά σχέδια -έστω, ταπεινότερα των σημερινών- προϋπήρχαν για τον χώρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι επί αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου είχε εκδοθεί άδεια για ανέγερση εντευκτηρίου στους χώρους του Ορφανοτροφείου.

Ευρύτερα, ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία εκποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας. Ως εκ τούτου, όποιος και εάν είναι ο τομέας της επένδυσης, αυτή θα γίνει από την πλευρά της Εκκλησίας με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) για 20 χρόνια. Η σύμβαση θα μπορεί να ανανεωθεί. Από την άλλη, ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ξεκάθαρος. Οπως τόνισε προς τους ιεράρχες: «Οποια επένδυση γίνει, όπως και εάν αξιοποιηθεί η περιουσία, αυτή θα πρέπει να είναι συμβατή προς τα εκκλησιαστικά ήθη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: