Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

Αποφάσεις πρώτης συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Αύγουστο

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου :
– Για το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, το οποίο πραγματοποίησε κατά το διήμερο 18 – 19 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα «φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού». Ο Μακαριώτατος στην συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Ελλάδος στον κοινωνικό και προνοιακό τομέα, κατέθεσε σχετικό υπόμνημα και τόνισε ιδιαιτέρως ότι οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο θέμα αυτό, πρέπει να έχουν θεσμικό χαρακτήρα και να μην γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους.
– Για την επίσκεψή του από 22 έως 25 Ιουλίου, σε διάφορα κοινωφελή Ιδρύματα της Γερμανίας, τα οποία ανήκουν στην τοπική Προτεσταντική Εκκλησία και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους και τις δυνατότητες που παρέχουν.
– Για την συνάντησή του με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου στις 30 Ιουλίου, για τα θέματα Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της δια βίου επιμορφώσεως των Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης συζήτησαν για τον συντονισμό των Μεικτών Επιτροπών Εκκλησίας και Πολιτείας και για την περαιτέρω εργασία τους, καθότι ο κ. Πρωθυπουργός ανέθεσε στην κ. Υπουργό Παιδείας τα σχετικά θέματα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για το θέμα της πωλήσεως των οικοπεδικών εκτάσεων στην Βουλιαγμένη, το οποίο είχε εγκριθεί σε δύο Συνεδριάσεις της προηγουμένης συνθέσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και αναμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης, την διαδικασία της οποίας εμπιστεύεται και θέτει στην διάθεσή της όλα τα υπάρχοντα στοιχεία. Παράλληλα, εξουσιοδοτεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο, Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.), να προβαίνει στις νόμιμες ενέργειες, εφ όσον θίγεται το κύρος της Εκκλησίας, η όταν συκοφαντούνται τα πρόσωπα που χειρίζονται τις υποθέσεις Της.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αφορμή ευχαριστήριες επιστολές Μητροπολιτών, οι οποίοι επιχορηγήθηκαν για την ανέγερση Βρεφονηπιακών Σταθμών στις Μητροπόλεις τους, ενημερώνει ότι κατά το τρέχον έτος επιχορηγήθηκαν για τον σκοπό αυτό οι Ιερές Μητροπόλεις Μονεμβασίας και Σπάρτης και Θηβών και Λεβαδείας, με συνολικό ποσό 150.000 €.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε το αίτημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, για την συμμετοχή εκπροσώπων των Ιερών Μονών και Προσκυνημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Έκθεση Προσκυνηματικών και Θρησκευτικών Περιηγήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 31ης Οκτωβρίου έως 2ας Νοεμβρίου 2010, στην Λευκωσία.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την σύσταση και τον Κανονισμό λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος με την επωνυμία : «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέγνωσε το έγγραφο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, με το οποίο παραιτείται ο νέος εκλεγμένος Ηγούμενος και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής και αποφάσισε, ότι εμμένει στις αποφάσεις της, δεν κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των ανωτέρω και σε περίπτωση εμμονής τους, θα ληφθούν τα κατάλληλα κανονικά μέτρα.
Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: