Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Αποφάσεις δεύτερης συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Αύγουστο

Συνήλθε σήμερα (χθες) Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εφ’ όλης της ύλης με την Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», ανέγνωσε τις επιστολές των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου και Ηλείας κ. Γερμανού και διεπίστωσε την αγωνία τους αφ’ ενός μεν για την μείωση των εσόδων της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε επιπλέον επιβάρυνση, αφ’ ετέρου δε την ανάγκη για την διατήρηση του φιλανθρωπικού και προνοιακού έργου της Εκκλησίας, για την ανακούφιση των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.


Ανεγνώρισε το έργο το οποίο επιτελεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός με τους συνεργάτες του, με φιλοτιμία και θυσιαστικό ήθος, για το καλό των συνανθρώπων μας, η δε διαχείριση της Εταιρείας ελέγχεται κατ’ έτος από τους ορκωτούς λογιστές. Ωστόσο διεπίστωσε ότι η Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» έφτασε σε οριακό σημείο, λόγω των πολυχρονίων και τεραστίων οικονομικών υποχρεώσεων και χρεών της, και αποφάσισε ομοφώνως η ως άνω Μ.Κ.Ο. να εισέλθει σε φάση εκκαθαρίσεως και περατώσεως των υποχρεώσεών της, χωρίς όμως να μειωθεί το φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο της Εκκλησίας, το οποίο θα συνεχίσει να γίνεται από την Ε.Κ.Υ.Ο., την Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε :
– Από το υπόμνημα που υπέβαλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, για την πρώτη συνάντηση των Εκπροσώπων της Εκκλησίας με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιο Νικητιάδη, για θέματα προσκυνηματικών περιηγήσεων και αποφάσισε την διοργάνωση του Β´ Πανελληνίου Συνεδρίου σε Ιερά Μητρόπολη της Βορείου Ελλάδος.
– Από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) περί του τρόπου της συνεχίσεως του προγράμματος επιπροσθέτου ασφαλίσεως των μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
– Από την σχετική Έκθεση την οποία υπέβαλε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων, για την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, με θέμα : «Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα».
– Από σχετική Έκθεση που υπέβαλε η Υποεπιτροπή 3ου τέκνου, για την δεκαετή εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος. Από το έτος 1999 έως το 2010 επιχορηγήθηκαν 2.433 οικογένειες και το επιχορηγηθέν ποσό ανήλθε σε 10.559.638 ευρώ. Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει ευχαριστήριες επιστολές προς τους αρωγούς του προγράμματος, τον Όμιλο της Τραπέζης Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Εταιρεία «Procter & Gable Hellas S.A.».
– Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα, Πρόεδρο της Επιτροπής Τεχνολογίας και Πολιτισμού, για την χρήση της συγχρόνου τεχνολογίας στις υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην συντήρηση των Εκκλησιαστικών Μνημείων.
– Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και Νεότητος, για το ότι η ως άνω Επιτροπή κατέγραψε όλες τις απόψεις που εκφράζονται κατά καιρούς για την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία, έχει σαφή γνώση του θέματος και είναι σε θέση να συζητήσει το θέμα με τους αρμόδιους φορείς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :

– Την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος για την αποστολή ευχαριστηρίου επιστολής και αναμνηστικού δώρου, σε όσους συμμετείχαν στην «Σύνοδο των Εφήβων».
– Την Εισήγηση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων για την πραγματοποίηση Ημερίδος με θέμα : «Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας στις Ένοπλες Δυνάμεις».
– Την πρόταση του Ειδικού Νομικού της Συμβούλου κ. Θεοδώρου Παπαγεωργίου, να θέσει υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος ιστοσελίδα νομικής πληροφορήσεως για το Εκκλησιαστικό Δίκαιο (www.valsamon.com) με δικαίωμα δωρεάν χρήσεώς της από τους Εκκλησιαστικούς Οργανισμούς και κάθε ενδιαφερόμενο. Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τον συνεχάρη για το όλο έργο που επιτελεί στο Νομικό Γραφείο, με άρτια επιστημονική νομική γνώση των πραγμάτων και εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα.
– Τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2010. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 881 και το ποσό ανέρχεται στα 184.432,00 ₠.

Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ο μέχρι σήμερα Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάρκος Βασιλάκης, μετά από την ομόφωνη ψήφο των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών εξελέγη Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα, όπως εγκρίσεις λειτουργίας Εσωτερικών Κανονισμών Ιερών Μονών και αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Εξωτερικό.

Κατά την σημερινή Συνεδρία τελείωσαν και οι εργασίες της 153ης Συνοδικής Περιόδου. Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, για την επί ένα έτος αρμονική συνεργασία σε επίμαχα, σημαντικά και τρέχοντα ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία επιτυχώς αντιμετωπίσθηκαν με σύνεση και διάκριση και ευχήθηκε στους Ιεράρχες κάθε αγαθό για απρόσκοπτη συνέχιση του έργου της Εκκλησίας προς δόξαν Θεού.

Εκ μέρους των Συνοδικών Ιεραρχών αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πρόεδρο για την σοβαρή και νηφάλια συνοδική Προεδρία του, με θεολογική τεκμηρίωση και ποιμαντική ετοιμότητα στην διαχείριση ποικίλων προβλημάτων, εκκλησιαστικών και κοινωνικών, χωρίς αυτάρεσκο επικοινωνιακό μονισμό και ευχήθηκε, Κύριος ο Θεός να ευλογεί τον κόπο του και τις θυσίες του προς δόξαν Του και έπαινον της Εκκλησίας.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: