Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιωαννίνων νέος διευθυντής της Ναοδομίας

Σύμφωνα με το Amen.gr (άρθρο του Νίκου Παπαχρήστου):

Ο π. Φιλόθεος Δέδες, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και Ηγούμενος των Ιερών Μονών Ελεούσης και Σωτήρος Νήσου είναι ο νέος επικεφαλής της αναβαθμισμένης - σε ξεχωριστή Διεύθυνση - Ναοδομίας. Ο διορισμός του εγκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αmen.gr, από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο π.Φιλόθεος είχε προταθεί, τον περασμένο Ιούνιο, από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) για την θέση-κλειδί του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος εμφανιζόταν να προωθεί άλλον κληρικό με αποτέλεσμα να υπάρξει – σύμφωνα με τις πληροφορίες εκείνων των ημερών – «σύγκρουση» με τον Ιωαννίνων. Τελικά η θέση καλύφθηκε με την εσωτερική προαγωγή του τότε Α’ Γραμματέα και νυν Αρχιγραμματέα Αρχιμ. π.Μάρκου Βασιλάκη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π.Φιλόθεος αναλαμβάνει τη Ναοδομία σε μια κρίσιμη περίοδο για την εκκλησιαστική υπηρεσία. Πολλές φορές κατά το παρελθόν αμφισβητήθηκαν οι αποφάσεις της ή κατηγορήθηκε για «αβλεψίες» και κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση παρατυπιών και παρανομιών. 

Μετά την πρόσφατη αλλαγή των Κανονισμών η Ναοδομία απέκτησε πρόσθετες αρμοδιότητες προκειμένου να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στην αποστολή της. Μεταξύ άλλων θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα όταν εντοπίζει αυθαιρεσίες και να ασκεί ελέγχους νομιμότητας.

Συγκεκριμένα, όπως από τις αρχές καλοκαιριού έγραψε το Αmen.gr, η Ναοδομία από απλό Τμήμα της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) αναβαθμίστηκε σε Διεύθυνση. Οι αρμοδιότητες της διευρύνθηκαν έτσι ώστε να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε αυθαίρετες κατασκευές, δυνατότητα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται και σε σχετικό έγγραφο αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η δημιουργία και ειδικής υπηρεσίας που θα ελέγχει τις σχετικές καταγγελίες ενώ τα πρόστιμα θα κινούνται στο πλαίσιο που έχει καθοριστέι από την Πολιτεία. Σύμφωνα με συνοδικούς κύκλους, τα εισπραττόμενα ποσά θα αποταμιεύονται και θα διατίθενται για έργα ευποιίας και περιβαλλοντικής αποκατάστασης υπέρ των Μητροπόλεων, Ναών και των Μονών. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2008 η ποινική δικαιοσύνη αναμένει τη Ναοδομία να προχωρήσει στην επιβολή πολεοδομικών προστίμων για τους αυθαίρετους οικίσκους που ανεγέρθηκαν εντός της Ι. Μ. Πεντέλης. 

Επομένως ο νέος Διευθυντής της Ναοδομίας, π.Φιλόθεος Δέδες, θα έχει ένα σημαντικό έργο να επιτελέσει. Το Αmen.gr του εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα διοικητικά καθήκοντά του. Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το έργο του…

Δεν υπάρχουν σχόλια: