Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

«Επίσημη πρώτη» του Συνδέσμου Κληρικών με Συνέδριο στο Ομήρειο (εφημερίδα "Αλήθεια")

Γράφει η εφημερίδα "Αλήθεια":

ΑΡΧΙΖΕΙ την Πέμπτη στις 7.00 μ.μ. στο Ομήρειο το Α’ 4ήμερο Συνέδριο του νεοσύστατου Συνδέσμου Κληρικών Χίου με τίτλο «Οι κολλυβάδες πατέρες και η σχέση τους με τη Χίο», με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την κοίμηση του Οσίου Νήφωνα του εκ Χίου. Την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζουν οι: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γιαννιώδης, Οικονόμος Γεώργιος Κατσαρός και θεολόγος Ευαγγελία Μελαχροινούδη.


Τη Γραμματειακή υποστήριξη του Συνεδρίου έχουν οι: Κώστας Καρατζάς, Θεολόγος και Αναστασία Ανδρεάδη, Φιλόλογος.

Σχετικές εισηγήσεις θα αναπτύξουν οι εξής:

Κων/νος Κανέλλος εκπαιδευτικός, Μαρίνα Κολοβοπούλου, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Λιαδής Διδάκτορας Θεολογίας, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Ευαγγελία Μελαχροινούδη Θεολόγος, Ανδρέας Μιχαηλίδης, γιατρός, Σεβαστιανός Ανδρεάδης Θεολόγος – Φιλόλογος, υπ. Διδάκτωρ, Ευτυχία Βλυσίδου, Φιλόλογος – Ιστορικός, υπ. Διδάκτωρ και Διονύσιος Δακούρας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής:

«Με τη βοήθεια και τη χάρη του Τριαδικού Θεού αξιώνεται ο Σύνδεσμός μας να πραγματοποιήσει το Α’ Συνέδριο του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών με κεντρικό θέμα: «Οι Κολλυβάδες Πατέρες και η σχέση τους με τη Χίο, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την κοίμηση του Οσίου Νήφωνα του εκ Χίου». Ο όσιος Νήφωνας, όπως και οι συναθλητές χίοι όσιοι Παρθένιος και Παχώμιος, Νικηφόρος, Κωνστάντιος κ.ά. κοσμούν το χορό των Κολλυβάδων Πατέρων. Οι φιλοκαλικοί αυτοί πατέρες του 18ου αιώνα με κορυφαίους τους αγίους Μακάριο Νοταρά, Αθανάσιο Πάριο, Νικόδημο τον Αγιορείτη, συνέβαλαν καθοριστικά στην πνευματική και λειτουργική αναγέννηση της Εκκλησίας σε δύσκολους καιρούς, όντας συγχρόνως και θεματοφύλακες της παράδοσής της.

Με δεδομένη την παρουσία τους στην αγιοτόκο Χίο σκοπός και στόχος του παρόντος Συνεδρίου είναι η προβολή κατά το δυνατόν περισσοτέρων πτυχών της πολυδιάστατης αυτής σχέσης δια μέσου των αιώνων έτσι ώστε το συνέδριο να αποτελεί ένα πνευματικό μνημόσυνο σε όλους εκείνους τους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και μια απάντηση στην επιτακτική ανάγκη της εποχής μας για πνευματική καθοδήγηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: