Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΧΙΟΥ Το έργο και η προσφορά των Κολλυβάδων Πατέρων

Γράφει η εφημερίδα "Πολίτης" (Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009 σελ. 15)

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΧΙΟΥ

Το έργο και η προσφορά των Κολλυβάδων Πατέρων

Επιμέλεια: Γιώργος Ξανθάκης

«Αμυντικό προπύργιο» και «Συνέδριο-Πνευματικό Μνημόσυνο» στους Κολλυβάδες Πατέρες, χαρακτήρισε αυτή την προσπάθεια του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, ο πρόεδρός του π. Γεώργιος Κωνσταντίνου κατά την κήρυξη των εργασιών, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου στο Ομήρειο.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά τον αγιασμό θα ακολουθούσε Εκδήλωση Τιμής προς το Σέβασμιώτατο Μητροπολίτη, για τα 30 χρόνια της ποιμαντορίας Του, λόγω της απουσίας Του όμως, και μη υπάρχοντος ορισμένου εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως, οι διοργανωτές, πρόβαλαν ένα Video με τη δράση του κ.κ. Διονυσίου στο Μητροπολιτικό Θρόνο, παλαιότερη παραγωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.


Θεματική συνεδρίου


Το συνέδριο, πέρα από τη θεολογική βαρύτητα, σημασία και αξία, έδωσε τη δυνατότητα, ώστε κληρικοί και λαϊκοί, να γνωρίσουν την ουσία μιας ιερατικής κίνησης του 18ου αιώνα, που σκοπό είχε τη βελτίωση των πραγμάτων στους κόλπους της Εκκλησίας και η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος στο νησί. Δόθηκε, επίσης, η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ασκητικό βίο και την πνευματική αναζήτηση τεράστιων μορφών του ορθόδοξου μοναχισμού και συνάμα μεγάλων πνευματικών ανδρών που έζησαν ή φιλοξενήθηκαν σε αυτό τον τόπο.


Οι σύνεδροι ιερωμένοι, αλλά και λαϊκοί, επιστήμονες θεολόγοι, ιστορικοί ή φιλόλογοι, με τις τοποθετήσεις τους απέδειξαν ότι στην «ευνομούμενη» Χίο της συγκεκριμένης περιόδου, με την εκπαιδευτική άνθιση, δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία ρευμάτων, εντός της Εκκλησίας. Παράλληλα, είχε ευνοϊκές συνέπειες στην ευρύτερη κοινωνία, όπως αποδείχθηκε τουλάχιστον, από εισηγήσεις για την κατάσταση στην Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια την εποχή εκείνη.


Το Ιερατικό Συνέδριο με θέμα «Οι Κολλυβάδες Πατέρες και η σχέση τους με τη Χίο», πραγματοποιήθηκε από το Σύνδεσμο με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την κοίμηση του Οσίου Νήφωνα του εκ Χίου, εικόνα του οποίου φιλοτεχνήθηκε ώστε να προσφερθεί στο Σεβασμιώτατο, μόλις επανέλθει.


Λίγα λουλούδια


Για τη διοργάνωση αφιέρωσαν χρόνο και γνώση, εκτός από τα μέλη του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, η φιλόλογος Αναστασία Ανδρεάδη και οι θεολόγοι Ευαγγελία Μελαχροινούδη και Κωνσταντίνος Καρατζάς.


Ο π. Γεώργιος μάλιστα, αναγνωρίζοντας την προσφορά της εκπαιδευτικού Ε. Μελαχροινούδη στην προετοιμασία και διοργάνωση, της οποίας το όνομα εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε πουθενά, της πρόσφερε αντ’ αυτού μια ανθοδέσμη, αναγνωρίζοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες της και αποκαλώντας τη δημόσια «ψυχή» του Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: