Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Με επιτυχία το Συνέδριο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου

Γράφει ο Γιώργος Φ. Παπαδόπουλος– Δημ. Σύμβουλος Χίου     
13.09.09 Πηγή: Romfea.gr
Image

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Α΄ Συνέδριο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου (3 -6 Σεπτεμβρίου 2009) στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.

Στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική αίθουσα του Ομηρείου και με την παρουσία του συνόλου των τοπικών Αρχών,ξεκίνησε τις εργασίες του ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της Χίου Θρησκευτικό (ή καλύτερα Εκκλησιαστικό) Συνέδριο που στάθηκε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους πιστούς, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, να ενημερωθεί γύρω από το κίνημα των Κολλυβάδων Πατέρων που αποτέλεσαν τον κύριο πυρήνα της εκκλησιαστικής μας παράδοσης κατά τους 18ο και 19ο αιώνες.

Η αγιοτόκος νήσος Χίος χαίρει, διότι σ΄αυτή γαλουχήθηκαν και διέπρεψαν αρκετοί εκπρόσωποι του κινήματος των Κολλυβάδων Πατέρες όπως ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς (Επίσκοπος Κορίνθου, μονάσας στην ομώνυμη –σήμερα περιοχή του Βροντάδου), ο Όσιος Νικηφόρος ο Καρδαμυλίτης, ο Όσιος Νήφων ο εκ Χίου, ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος (μονάσας στα Ρεστά και διδάξας στην περιώνυμη Σχολή της Χίου), ο Όσιος Παρθένιος (Ιδρυτής της Σκήτης Αγ. Μάρκου Καρυών) ο Όσιος Παχώμιος (Ιδρυτής της Ιεράς Σκήτης των Αγίων Πατέρων της Χίου και του Ιερού Παρθενώνα του Αγίου Κωνσταντίνου στο Κοντάρι, αλλά και του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγ. Τριάδος στην Ελάτα), ο Όσιος Κωνστάντιος, κ.α.

Όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου: «Ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου αποφάσισε να τιμήσει τον Ιερομόναχο Νήφωνα τον Κοινοβιάρχη με αφορμή τα 200 χρόνια από την κοίμησή του (1736-1809).

Ο Όσιος Νήφωνας και οι υπόλοιποι φιλοκαλικοί αυτοί Πατέρες συνέβαλαν καθοριστικά στην πνευματική και λειτουργική αναγέννηση της Εκκλησίας σε δύσκολους καιρούς, όντας συγχρόνως και θεματοφύλακες της παράδοσή Της.

Με δεδομένη Την Παρουσία τους στην αγιοτόκο Χίο, σκοπός και στόχος του Συνεδρίου ήταν η προβολή κατά το δυνατόν περισσοτέρων πτυχών της πολυδιάστατης αυτής σχέσης δια μέσου των αιώνων, έτσι ώστε του Συνέδριο να αποτελεί ένα πνευματικό μνημόσυνο σε όλους εκείνους τους Πατέρες τηςΕκκλησίας, αλλά και μια απάντηση στην επιτακτική ανάγκη της Εποχής μας για πνευματική καθοδήγηση».

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ως σύνεδροι και εισηγητές Καθηγητές Πανεπιστημίου, Θεολόγοι, Φιλόλογοι, Ιατροί, Συγγραφείς, Δημοσιογράφοι, ενώ προς το πέρας της εναρκτηρίου τελετής απέδωσαν μελίρρυτες μελωδίες καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες τόσο της χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός» όσο και άλλοι (από πέντε πόλεις της Ελλάδος) οι οποίοι συνεργάστηκαν για την αρτιότητα της εν λόγω εκδήλωσης.

Οι Σύνεδροι ξεναγήθηκαν στο νησί μας, την Βιβλιοθήκη Κοραής, το Ιστορικό Α΄ Γυμνάσιο Χίου, επισκέφθηκαν την Ιερά Νέα Μονή και άλλα προσκυνήματα του τόπου, ενώ παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία (το Σάββατο 5/9) στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ρεστών και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Φρουρίου (την Κυριακή 6/9, εορτή των Αγίων της Χίου).

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου προβλήθηκε δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ με την κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Διονυσίου, τη δράση και την πορεία του οποίου εξήρε και προέβαλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών, ενώ ανέφερε ότι είναι το τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας και παρουσίασε στο κοινό την αγιογραφημένη Ιερά Εικόνα του Οσίου Νήφωνα την οποία του αφιέρωσε ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα ετών θεοφιλούς ποιμαντορίας του στην ακριτική Ιερά Μητρόπολή μας.

Όπως διαπιστώθηκε από τους παρευρεθέντες αλλά και την πλειονότητα του κόσμου που παρακολουθεί τα τοπικά δρώμενα, η παρουσία του Συνδέσμου Κληρικών Χίου αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο κύρος στην κοινή γνώμη για την προσεκτική του στάση και την προβολή των στόχων του.

Ευχόμεθα και σε άλλα επιτυχή συνέδρια και αντίστοιχες εκδηλώσεις με το καλό.

H Romfea.gr, δημοσιεύει παρακάτω την επιστολή του Αρχιεπισκόπου στον Πρόεδρο του Συνδέσμου:

Αιδεσιμολογιώτατε π. Γεώργιε. Με ιδιαίτερη χαρά έλαβον την τιμητικήν διά τήν ταπεινότπτά μου πρόσκλησίν σας προκειμένου να παραστώ στις εργασίες του Α’ Συνεδρίου του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου με Θέμα: «Οι Κολλυβάδες πατέρες και η σχέση τους με τη Χίο» και θερμά σας ευχαριστώ.

Λυπούμαι αλλά δεν δύναμαι να είμαι κοντά σας ένεκεν τών ήδη ανειλημμένων υποχρεώσεων μου. Θα περιμένω να μού αποστείλετε τα πρακτικά του Συνεδρίου σας γιατί το θέμα των Κολλυβάδων γενικότερα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και άφορα στην όλη αγιοπνευματική νεοτέρα εκκλησιαστική μας Ιστορία.

Σας εύχομαι άριστη επιτυχία και κάθε ευλογία και Χάρι τού Θεού στη ζωή και τα έργα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: