Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Δελτίο τύπου - Α΄ Συνέδριο Συνδέσμου Κληρικών Χίου

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

822 00 ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ

Χίος 1 Σεπτεμβρίου 2009

Αρ. Πρωτ.: 61

Προς: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Χίου

Email: synklch@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με τη βοήθεια και τη χάρη του Τριαδικού Θεού αξιώνεται ο Σύνδεσμός μας να πραγματοποιήσει το Α΄ Συνέδριο του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών με κεντρικό θέμα: «Οι Κολλυβάδες Πατέρες και η σχέση τους με τη Χίο, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την κοίμηση του Οσίου Νήφωνα του εκ Χιού». Ο όσιος Νήφωνας, όπως και οι συναθλητές Χίοι όσιοι Παρθένιος και Παχώμιος, Νικηφόρος , Κωνστάντιος κ.α. κοσμούν τον χορό των Κολλυβάδων Πατέρων. Οι φιλοκαλικοί αυτοί πατέρες του 18ου αιώνα με κορυφαίους τους αγίους Μακάριο Νοταρά, Αθανάσιο Πάριο, Νικόδημο τον Αγιορείτη, συνέβαλαν καθοριστικά στην πνευματική και λειτουργική αναγέννηση της Εκκλησίας σε δύσκολους καιρούς, όντας συγχρόνως και θεματοφύλακες της παράδοσής της.

Με δεδομένη την παρουσία τους στην αγιοτόκο Χίο σκοπός και στόχος του παρόντος Συνεδρίου είναι η προβολή κατά το δυνατόν περισσοτέρων πτυχών της πολυδιάστατης αυτής σχέσης δια μέσου των αιώνων έτσι ώστε το συνέδριο να αποτελεί ένα πνευματικό μνημόσυνο σε όλους εκείνους τους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και μια απάντηση στην επιτακτική ανάγκη της εποχής μας για πνευματική καθοδήγηση.

Το συνέδριο συγκαλείται από 3 – 6 Σεπτεμβρίου 2009 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου Το θέμα διαστρωματώνεται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες, οι οποίες αναλύονται σε οκτώ εισηγήσεις από ειδικούς διακεκριμένους καθηγητές, αξιόλογους νέους επιστήμονες και ερευνητές. Συνοπτικά οι ενότητες αναφέρονται στα ακόλουθα θέματα: Αγιοτόκος Χίος και ο όσιος Νήφωνας, η πολυδιάστατη παρουσία του Αγ, Αθανασίου του Παρίου, η προσφορά των φιλοκαλικών πατέρων και η επικαιρότητα της κολλυβαδικής σκέψης.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 μ.μ, θα γίνει η επίσημη έναρξη των εργασιών, παρουσίαση των σκοπών και στόχών του, ενώ έχει προσκληθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. κ. Διονύσιος να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του. Ακολουθεί μια σεμνή τελετή τιμής με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα ετών στο πηδάλιο της χιακής εκκλησίας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. κ. Διονυσίου. Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση μελισμάτων από την ασματική ακολουθία των Κολλυβάδων Πατέρων από χορό ιεροψαλτών.

Μετά τιμής
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γιαννιώδης
Οικονόμος Γεώργιος Κατσαρός
κ. Ευαγγελία Μελαχροινούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: