Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΕΥΚΑΙΡΙΑ πνευματικής ενότητας (εφημερίδα ¨Πολίτης")

Γράφει για το Συνέδριο η εφημερίδα "Πολίτης":
Συνέδριο – ευκαιρία πνευματικής ενότητας

ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΕΛΕΤΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΕΤΗ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
Διπλή σημαντική διάσταση προσλαμβάνει το τετραήμερο συνέδριο που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Κληρικών Χίου 3-6 Σεπτεμβρίου. Πέραν από το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη – έπειτα από χρόνια – διοργάνωση συνεδρίου με καθαρά πνευματικό περιεχόμενο, οι κληρικοί ρίχνουν γέφυρες αγάπης και σεβασμού στον ποιμενάρχη μας, αφιερώνοντας ουσιαστικά την πρώτη ημέρα του σε εκείνον.

Μολονότι η παράδοση της πρόσκλησης στον Σεβασμιώτατο πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα, ο κ.κ. Διονύσιος έχει κληθεί ο ίδιος να κηρύξει την έναρξη των εργασιών, ενώ ακολούθως στο πρόγραμμα εντάχθηκε μια σεμνή τελετή τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα ετών στο “πηδάλιο” της χιακής εκκλησίας του κ. κ. Διονυσίου. Πρόκειται για μια ουσιαστική ένδειξη εκ μέρους του Συνδέσμου ότι στόχος της ως σήμερα τακτικής του ουδέποτε ήταν ο Σεβασμιώτατος προσωπικά, στο χέρι του οποίου πλέον εναπόκειται η αποδοχή της πρόσκλησης και ο εγκαινιασμός μιας νέας εποχής στις σχέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως με το σύνολο του κλήρου.

Οι Κολλυβάδες

Το πρώτο κατά σειρά πνευματικό συνέδριο έχει κεντρικό θέμα: «Οι Κολλυβάδες Πατέρες και η σχέση τους με τη Χίο, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την κοίμηση του Οσίου Νήφωνα του εκ Χίου». Ο όσιος Νήφωνας, όπως και οι συναθλητές Χίοι όσιοι Παρθένιος και Παχώμιος, Νικηφόρος, Κωνστάντιος κ.α. κοσμούν τον χώρο των Κολλυβάδων Πατέρων. Οι φιλοκαλικοί αυτοί πατέρες του 18ου αιώνα με κορυφαίους τους αγίους Μακάριο Νοταρά, Αθανάσιο Πάριο, Νικόδημο τον Αγιορείτη, συνέβαλαν καθοριστικά στην πνευματική και λειτουργική αναγέννηση της Εκκλησίας σε δύσκολους καιρούς, όντας συγχρόνως και θεματοφύλακες της παράδοσής της.

Με δεδομένη την παρουσία τους στην αγιοτόκο Χίο, σκοπός και στόχος του Συνεδρίου είναι η προβολή κατά το δυνατόν περισσοτέρων πτυχών της πολυδιάστατης αυτής σχέσης δια μέσου των αιώνων, έτσι ώστε το συνέδριο να αποτελεί ένα πνευματικό μνημόσυνο σε όλους εκείνους τους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και μια απάντηση στην επιτακτική ανάγκη της εποχής μας για πνευματική καθοδήγηση.

Το συνέδριο συγκαλείται από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου 2009 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Το θέμα διαστρωμα τώνεται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες, οι οποίες αναλύονται σε οκτώ εισηγήσεις από ειδικούς διακεκριμένους καθηγητές, αξιόλογους νέους επιστήμονες και ερευνητές. Συνοπτικά οι ενότητες αναφέρονται στα ακόλουθα θέματα: Αγιοτόκος Χίος και ο όσιος Νήφωνας, η πολυδιάστατη παρουσία του Αγ, Αθανασίου του Παρίου, η προσφορά των φιλοκαλικών πατέρων και η επικαιρότητα της κολλυβαδικής σκέψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: