Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

Μονή Μουνδών = Τοιχογραφίες

Γράφει το ChiosNews.com:
(Πε 4/6/2009)
Για την ερχόμενη Πέμπτη ανανεώθηκε το ραντεβού για τη Μονή Μουνδών, ώστε να είναι παρούσα και η προϊσταμένη της 3ης ΕΒΑ Αριστέα Καββαδία η οποία απουσίαζε από τη χθεσινή σύσκεψη στη Νομαρχία, λόγω προβλημάτων υγείας. Λόγω δε της απεργίας των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού δεν παραβρέθηκε άλλος αρχαιολόγος.
Οι κάτοικοι των Διευχών, η εκκλησιαστική επιτροπή της Μονής Μουνδών, η Κίνηση 19, που ήταν χτες στη σύσκεψη και οι τοπικοί φορείς τονίζουν την ανάγκη να σωθεί η εκκλησιά και οι τοιχογραφίες. Ωστόσο η Αρχαιολογία ενημερώνει ότι αυτή είναι αρμόδια για την εκκλησία, ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να επιληφθεί μόνο τον περιβάλλοντα χώρο και τα κελιά
«Πρέπει να καταλάβουν ότι Μονή Μουνδών σημαίνει τοιχογραφίες. Αν καταστραφεί ο ναός τι να τον κάνουμε τον περιβάλλοντα χώρο; Είναι άχρηστος. Εμείς την εκκλησιά θέλουμε», δηλώνουν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι.
Όπως ενημέρωσε ο Νομάρχης όταν πριν 2 χρόνια απευθύνθηκαν στην αρχαιολογία για να ξεκινήσει η μελέτη, τους τόνισαν ότι μόνο για να ορίσουν άτομα επίβλεψης της μελέτης χρειάζονται 280.000 ευρώ! Ενώ το Υπουργείο δεν έδωσε καν απάντηση στο καταρχήν αίτημα για χρηματοδότηση 100.000 ευρώ.
«Φοβούνται μην γίνει κάποια καταστροφή στις τοιχογραφίες, τη συντήρηση των οποίων την ξέρουν στην Ελλάδα ελάχιστα άτομα. Και τι κάνουν; Αφήνουν να γίνει φυσική καταστροφή. Χρειάζεται ενεργοποίηση, αγώνας και διεκδίκηση», τόνισε ο Νομάρχης.
Επίσης ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Παντελής Στεφάνου δήλωσε ότι έχει έτοιμη πρόταση για επισκευή των τοιχογραφιών, συμφωνώντας ότι προέχει η στεγανότητα και ασφάλεια του χώρου πριν ασχοληθούν με τις τοιχογραφίες.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 4/6/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: