Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

Η ΟΧΣΑ τίμησε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θαυμασμού τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και θαυμασμού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου, η εκδήλωση τιμής του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου που οργάνωσε η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Οι εκατοντάδες των Χιωτών που κατέκλυσαν την αίθουσα, όπως αναφέρεται στο blog http://odysseaschios.blogspot.com/, χειροκρότησαν με θέρμη τον συμπατριώτη μας ιερέα, που έχει δημιουργήσει την «κιβωτό του κόσμου».

Ο Χιώτης δημοσιογράφος Αντώνης Πιλιαρός που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα της εκδήλωσης, μετά την εισαγωγή κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, δημοσιογράφο Αργύρη Κοκκινάκη, ο οποίος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το όνομα, η μορφή του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου, αποτελούν πλέον μια ηλιαχτίδα φωτός, στη σημερινή συννεφιασμένη ατμόσφαιρα της χώρας μας. Με το έργο του, απέδειξε και στον πλέον δύσπιστο Θωμά, ότι ο ανθρωπισμός, η αγάπη για τον πλησίον, παραμένει πρωταρχικό μέλημα εκείνων, που υπηρετούν με ειλικρίνεια και πάθος, ότι πρέπει να διακρίνει την εκκλησία μας, το ράσο και γενικά εκείνους που προσπαθούν να κάνουν πράξη τη διδαχή του Ιησού Χριστού, την αγάπη προς τον πλησίον. Ο γεννημένος στο κάστρο της Χίου ιερέας, που έπαιξε, μάτωσε, γαλουχήθηκε έφηβος και άνδρας, μέσα στα στενά δρομάκια του, ήρθε σαν ένας νέος απόστολος, να σώσει, να ρίξει βάλσαμο σε πονεμένες ψυχές, να δώσει την ευκαιρία σε παραστρατημένους να δουν το φως, που οδηγεί στον ίσιο δρόμο…».

Και κατέληξε: «Εμείς οι Χιώτες έχουμε αποδείξει ότι αναγνωρίζουμε το έργο, όσον καθοιονδήποτε τρόπο προβάλουν τη χώρα μας και το μυροβόλο νησί μας. Με την απόφασή μας να τιμήσουμε σήμερα τον πάτερα Αντώνιο, θέλουμε να του δώσουμε ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης του θεάρεστου έργου του. Ας του το δείξουμε λοιπόν όλοι μας, ότι σε λίγο ανέβει στο βήμα».

Ακόμα χαιρετισμό απεύθυναν οι βουλευτές, Χίου Γιάννης Κοσμίδης, Πειραιώς Παναγιώτης Μελάς και ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσιος Νεράτζης και ο Μικές Γιαννάρας νομαρχιακός σύμβουλος και εκπρόσωπος του Νομάρχη Πολύδωρα Λαμπρινούδη. Μηνύματα απέστειλαν η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή και ο Δήμαρχος Καρδαμύλων Μιχάλης Μελιτζάνης.

Η Παναγιώτα Βλαντή

Η επιτυχημένη και δημοφιλής ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή, εθελόντρια της «κιβωτού του κόσμου» μίλησε για τη γνωριμία της με την κιβωτό και το έργο του πατέρα Αντώνιου:«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που βρίσκομαι μαζί σας, με αφορμή τον πατέρα Αντώνιο και την «κιβωτό του κόσμου». Η γνωριμία μαζί τους, έγινε πριν από δύο χρόνια. Η αγάπη όμως και ο αγώνας που έκανε για τα παιδιά ο πατέρας Αντώνιος, μ’ έκανε να θέλω να ξαναπεράσω την πόρτα της «κιβωτού». Είναι πάρα πολύ δύσκολο, μέσα σε λίγα λεπτά να μιλήσει κανείς γι’ αυτόν τον άνθρωπο και την πορεία του. Μια πορεία δύσκολη, αλλά γεμάτη αγάπη».

Η ομιλία του πατέρα Αντώνιου
Ακολούθησε η απονομή από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αργύρη Κοκκινάκη τιμητικής πλακέτας στον πατέρα Αντώνιο, στην οποία αναφέρεται:«Η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής τιμά τον Χιώτη ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου δημιουργό της ΜΚΟ
«Κιβωτός του Κόσμου», ένα σύγχρονο απόστολο της
Ορθοδοξίας, που με το θεάρεστο έργο του, βοηθά όλους τους έχοντες ανάγκη και υλοποιεί τη ρήση του Χριστού «Άφετε τα παιδία έλθειν προς εμέ».
Ο πατέρας Αντώνιος στην ομιλία του είπε τα εξής:«Η εκδήλωση αυτή που μου έχετε αφιερώσει με συγκινεί αλλά είναι υπερβολική για την ελαχιστότητά μου, μια και ως Ορθόδοξος ιερέας, το να βρίσκομαι κοντά στον πόνο και την ανάγκη των συνανθρώπων μας, είναι καθήκον μου. Αυτό που κάνω είναι κάτι που χρωστάω στο Θεό, για όσα μου χάρισε. Αν αφήσουμε τα παιδιά να περιθωριοποιηθούν και απομακρυνόμαστε από τα προσφυγάκια, θα βρούμε το πρόβλημα στο μέλλον, έξω από την πόρτα μας».
Αναφερόμενος στη Χιώτικη καταγωγή του, είπε:«Γεννήθηκα στο κάστρο, στο φρούριο της πόλης. Προέρχομαι από μια πολυμελή και φτωχή οικογένεια, όμως αξιοπρεπή και τίμια. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου, φρόντιζαν με το παράδειγμά τους και την πίστη τους στο Θεό, να μας αποδεικνύουν ότι πλούτος, πάνω απ’ όλα, είναι η αρετή και η αγάπη. Μεγάλωσα, έκανα τα πρώτα μου εκκλησιαστικά βήματα, μέσα στον Αγ. Γεώργιο του φρουρίου, με ιερέα τον Γεώργιο Λιαδή. Ακολούθησε η γνωριμία μου με την αγιασμένη ηγουμένη την ιεράς Μονής. Δίπλα της έμαθα να ψάλω. Και βέβαια διδάχθηκα και από τον αδελφό μου πατέρα Διονύσιο, ιερέα της Μονής. Η «κιβωτός», που έχω την ευλογία να οδηγώ με τη βοήθεια της πρεσβυτέρας μου, φροντίζει 230 παιδιά, ενώ 1080 ακόμα άτομα, σιτίζονται σ’ άλλο χώρο, τους δίδονται ενδύματα και έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις μητέρες, που λόγο βίας έχουν εγκαταλείψει το σπίτι τους, για να μείνουν με τα παιδιά τους. Με τους εθελοντές, που ξεπερνούν τους 200, φροντίζουμε:Πρώτον, τα παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο που έχουμε στην «κιβωτό».Δεύτερον, 50-100 αναλφάβητα παιδιά κάθε έτος, ηλικίας 8-14 ετών, για να τα προετοιμάσουμε να ενταχθούν τον επόμενο χρόνο στα σχολεία. Και τρίτον, τα παιδιά που ήδη πηγαίνουν σε σχολεία, σε ειδικούς χώρους που υπάρχουν στην «κιβωτό», γίνεται η μελέτη των μαθημάτων τους. Καλώ όλους σας να επισκεφθείτε την «κιβωτό», για να διαπιστώσετε ότι στο κέντρο της Αθήνας έχουμε φτιάξει μια ιεραποστολή, δεδομένου ότι έχουμε παιδιά διαφόρων φυλών και θρησκειών».

Το καλλιτεχνικό μέρος

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, κάλυψαν η βυζαντινή χορωδία του Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνα Πειραιά, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου πρωτοψάλτη και καθηγητή μουσικής Χάρη Νταραβάνογλου, η δεκάχρονη Λεμονιά Βουλγαράκη που ενθουσίασε τους παριστάμενους με τους παραδοσιακούς ρυθμούς που απέδωσε με το σαντούρι της και το χορευτικό του Συλλόγου Μεστούσων Αττικής. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές, Χίου Γιάννης Κοσμίδης, Α’ Πειραιά Παναγιώτης Μελάς, Β’ Πειραιά Αναστάσιος Νεράτζης, η Χιώτισα ευρωβουλευτής Μαρία Κασιώτου-Παναγιωτοπούλου, ο Αρχιμαδρίτης Δαμασκινός Μακριδάκης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιά, ο νομαρχιακός σύμβουλος και εκπρόσωπος του Νομάρχη Χίου Μικές Γιαννάρας, η αναπληρώτρια Δήμαρχος Καλλιθέας Βάσω Μαργαρίτη, ο πολιτευτής Γιώργος Επιτροπάκης, ο Χιώτης διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμεναρχείου Πειραιά Δημήτρης Τσιαδής, ο εφοπλιστής Λουκάς Κτιστάκης, οι τέως πρόεδροι της ΟΧΣΑ, Παναγιώτης Βαρλάς και Τάσος Τριπολίτης, οι κ.κ., Μαίρη Παπακωνσταντίνου, Πόπη Χαλκιά-Στεφάνου, Αγγελική Πιτίδου-Τριανταφύλλου, Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, οι πρόεδροι ιδρυμάτων: Κουγιουλείου Σωτήρης Σγότζος, Μαρινείου Μιχάλης Μάγκος, Άννας και Μιχαήλ Σίμου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας. Το φλουρί που ήταν σ’ ένα από τα κομμάτια που μοιράστηκαν σ’ όλους τους παριστάμενους βρήκε η Μαρία Θεοχαράκη από το Πιτυός στην οποία δόθηκε μια εικόνα της Αμπέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: