Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους χριστιανών από ολόκληρο το νησί, αλλά και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εορτάσθηκε και φέτος το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου ο Άγιος ένδοξος μάρτυς Αριστείδης ο Αθηναίος φιλόσοφος και απολογητής στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό στην περιοχή Έξω Κατοικιές των Φηρών Σαντορίνης, ο οποίος ανεγέρθηκε με δαπάνη της ευσεβούς οικογένειας του Χρήστου και της Σταυρούλας Μακρογιαννέλη. 


Την παραμονή της εορτής του Αγίου, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, εψάλη με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια στις 7μ.μ. ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος. Στον Εσπερινό έψαλαν πολυάριθμοι ιεροψάλτες μεταξύ δε αυτών και ο εκ Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης κ. Ευστάθιος Ακύλας, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς Αθηνών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Αριστείδης Θεοδωρόπουλος, ο και συγγράψας το πόνημα «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ο φιλόσοφος – ο απολογητής – ο μάρτυς», ο οποίος αναφέρθηκε στην επίγεια διαδρομή και το ένδοξο μαρτύριο του Αθηναίου αγίου του 2ου μ.Χ. αιώνα, αλλά και στα πολλαπλά μηνύματα που προσφέρει ο Άγιος Αριστείδης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού διανεμήθηκε ο άρτος και η πανήγυρη (εορταστικό φαγητό) που περιλάμβανε φάβα, ντοματοκεφτέδες και σαντορινιό κρασί. Επακολούθησε λαμπρά και επιτυχημένη μουσικοχορευτική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΤΟ ΡΟΔΟ» από τη Ροδόπολη Αττικής και ο Σύλλογος Ποντίων της Σαντορίνης. Οι φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού ανέδειξαν την πλούσια και ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδος μας και ενθουσίασαν τους φετινούς εορταστές της μνήμης του Αγίου. 


Ανήμερα της εορτής του Αγίου Αριστείδου, Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, εψάλη το πρωί στις 7:30 π.μ. ο Πανηγυρικός Όρθρος και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της Τοπικής Εκκλησίας κ. Επιφανίου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Επακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, μετά δε το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του ενδόξου Αθηναίου φιλοσόφου και πανευφήμου μάρτυρος, Αγίου Αριστείδου, προσφέρθηκαν στους πιστούς γλυκά και διάφορα εδέσματα. 


Είθε ο Άγιος Αριστείδης να μας στηρίζει στην πίστη και να μας καθοδηγεί στην πνευματική πορεία στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς μας, ώστε να μπορούμε κάθε χρόνο να πανηγυρίζουμε μεγαλοπρεπώς την πανίερη μνήμη του, επικαλούμενοι τις πρεσβείες του προς πνευματική ωφέλεια και οικοδομή όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: