Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Οι αποφάσεις της πρώτης και της δεύτερης συνεδρίας της Δ.Ι.Σ.

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 158ης Συνοδικής Περιόδου.

Στην αρχή τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας και ομίλησε για την ενότητα του Σώματος της Ιεράς Συνόδου, η οποία πρέπει να σταθεί στα προβλήματα του Λαού και να δώσει την μαρτυρία Της.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, για όσα εποικοδομητικά είπε, ανέφερε ότι σε μία περίοδο πλήθους προβλημάτων για την Πατρίδα, πρέπει να γίνει μία βαθιά μελέτη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Λαός. Επίσης επισήμανε την ανάγκη στελέχωσης των Ιερών Μητροπόλεων με Κληρικούς και προσέθεσε ότι η οικονομική στήριξη είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας.

Μετά την επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης, έγινε η συγκρότηση του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών, διορίσθηκαν :

- Στήν Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος.

- Στήν Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

Κατόπιν, αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Εν συνεχεία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως αυτού, η οποία υπεβλήθη στην Ιερά Σύνοδο σήμερα. Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας θα ορισθή μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Η Εκκλησία της Ελλάδος απευθύνει και εκφράζει τον έπαινό Της προς τον Σεβασμιώτατο κ. Κωνσταντίνο για την μακρά διακονία του στην Εκκλησία. Επίσης αποφάσισε να δοθεί εντολή στον διάδοχό του να αναλάβει τον πολιό Ιεράρχη και να τον περιθάλψει με φροντίδα και στοργή.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παράσχη την ευλογία Της και να θέσει υπό την αιγίδα Της το καλλιτεχνικό δρώμενο με θέμα «Κύριλλος και Μεθόδιος, οι Φωτιστές των Σλάβων». Το καλλιτεχνικό αυτό έργο διοργανώνεται με την πνευματική αρωγή και συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τους Συνοδικούς Αρχιερείς για την επικείμενη Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 27 Οκτωβρίου 2014.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Συνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Σεπτέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 158ης Συνοδικής Περιόδου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Εξ αιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κλοπής Ιερών Κειμηλίων από Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές, αποφασίσθηκε η φωτογράφηση και καταλογογράφηση αυτών από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις με την συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για την εργασία αυτή αποφασίσθηκε να ζητηθεί από την Πολιτεία η ένταξη του προγράμματος αυτού σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών, όπως αυτό αναφέρεται στα άρθρα 48 και 49 του Νόμου 4277/2014 «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας − Αττικής και άλλες διατάξεις», αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο στην Κυβέρνηση, στο οποίο θα επισημαίνεται ότι στα Ενοριακά Κοιμητήρια δεν δέχεται να υπάρχει αποτεφρωτήριο και ότι την απόφαση για την καύση ή την ταφή του σώματος, πρέπει να την λαμβάνει ο εκλιπών, ων εν ζωή, και όχι οι συγγενείς του.

Επί του θέματος αυτού, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει από την Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας, να διερευνήσει κατά πόσο ο Νόμος 3852/2010 «Περί του Προγράμματος Καλλικράτης» θίγει το καθεστώς των Ενοριακών Κοιμητηρίων.

Επίσης αποφάσισε να απευθύνη ερώτημα στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, περί του ποίες είναι οι κανονικές συνέπειες από την καύση των νεκρών και αν η ενέργεια αυτή είναι σύμφωνη με την πράξη και την παράδοση της Εκκλησίας.

Εξ αφορμής σχετικής επιστολής του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, με την οποία γίνεται αναφορά στους αυξημένους αριθμούς Χριστιανών μεταναστών από τις Χώρες της Μέσης Ανατολής, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τα τραγικά φαινόμενα, τα οποία δια των Μ.Μ.Ε. γίνονται γνωστά στον σύγχρονο κόσμο.

Μετά από διεξοδική συζήτηση σχετικά με τους εκτεταμένους βίαιους διωγμούς και τις απάνθρωπες αγριότητες που υφίστανται οι Χριστιανοί αδελφοί μας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και τις καταστροφές και βεβηλώσεις των ιστορικών ιερών σεβασμάτων και ναών σε περιοχές οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά λίκνα και εστίες λαμπρής παρουσίας του Χριστιανισμού, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απηύθυνε, για μία ακόμη φορά, έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει στην τάχιστη παύση της αιματοχυσίας στη Συρία και τους υπολοίπους χώρους της ιστορικής παρουσίας των Χριστιανών.

Όπως είχε τονισθεί στο σχετικό Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της 26ης Αυγούστου 2014, «σε όλους μας αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Στους δυνατούς του κόσμου οι οποίοι επέτρεψαν να ανάψει η φωτιά και ανέχονται να μαίνεται ακόμη. Στους ηγέτες που εκφράζουν τη συμπάθειά τους και τη θλίψη τους, χωρίς όμως να έχουν συμβάλει σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα προς εκτόνωση της κατάστασης. Στους ποιμένες, ανεξαρτήτως θρησκείας, που δεν αφύπνισαν νωρίτερα τους πιστούς και δεν εξήγησαν ότι η πίστη είναι μέσο αγάπης για τον αδελφό μας και όχι όπλο που στρέφεται εναντίον του. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανυπέρβλητη και χρέος μας είναι να την προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Μην αφήνετε τη βία και την οσμή του θανάτου να ποτίσει κάθε γωνιά του πλανήτη».

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: