Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΜΑΡΚΟ ΣΚΟΥΦΑΛΟ (ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ ΤΟΥ 1821)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρώην Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Αγαπητέ φίλε Μάρκο,

Ξέρεις εδώ και χρόνια πόσο σε εκτιμώ προσωπικά και ότι, όταν κάποτε κάποιοι άλλοι σε κατηγορούσαν, εγώ σε στήριξα. Όμως, στα ζητήματα για τα οποία εκθέτουμε δημόσια τις απόψεις μας – και δεν αφορούν τα δικά μας αμπέλια ή χωράφια, αλλά πράγματα δημόσια, εθνικά και ιερά – πρέπει να δίδουμε και τις αντίστοιχες απαντήσεις, ώστε να καταλαβαίνει και ο κόσμος τι λέμε και ποιος αερολογεί, <<κομματικώ ελέω>>, όπως εσύ που έχεις ανάγει σε δεύτερο επάγγελμά σου την συστηματική υπεράσπιση του μαρξιστικού ιδεώδους και που είμαι σίγουρος ότι δεν θα δίσταζες να ΄΄πέσεις και στη φωτιά γι΄ αυτό΄΄… (O tempura o mores) !!!

Φίλε Μάρκο,

Μια συγχωρεμένη γιαγιά, γειτόνισσά μου, έλεγε <<ας έχω λόγια να μιλώ κι ας είναι κι άλλα των αλλών>>. Αυτό στα γραφόμενά σου <<πάει γάντι>> διότι:

1) Δεν απάντησες σε κανένα από τα ερωτήματά μου

2) Όσα αναφέρεις δεν έχουν καμία σχέση με τον Κλήρο αλλά με τους κοσμικούς προύχοντες της εποχής και είναι εμφανέστατο να το διαπιστώσεις εάν μπεις στον κόπο να διαβάσεις όσα αναφέρουν οι ίδιοι αγωνιστές και συντελεστές του 1821, που αναφέρεις στο κείμενό σου, αποκλειστικά για τον ιερό Κλήρο.

3) Κάνεις το λάθος να μιλάς για ξενοκίνητους αγωνιστές όταν η ίδια η παράταξή σου, σε πολύ μεταγενέστερους καιρούς, ΄΄έσφαζε με κονσερβοκούτια Έλληνες΄΄ με εντολή των Σοβιετικών. Και ζητάς άλλοθι για τα εγκλήματα του κομμουνισμού ανά τον κόσμο αναφέροντας ότι έγιναν <<δήθεν στο όνομα του κομμουνισμού>>. Εκτός εάν δεν θεωρείς κομμουνιστές τους Στάλιν, Λένιν, κ.α. εγκληματίες.

4) Κάνεις, επίσης, το λάθος να συγχέεις το 1821 με την Κατοχή, το ΕΑΜ, τον εμφύλιο, κ.α. Όλα μέσα στο μυαλό σας έχουν γίνει ένα κράμα Αρμαγεδώνα… <<Και το βιολί βιολάκι>> !

5) Θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου για την υποτίμηση του μεταφυσικού κόσμου στον οποίο αναφέρεσαι. Εάν πιστεύεις ότι οι αγωνιστές του 1821 πολέμησαν <<για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία>> (κάτι που κανένας αγωνιστής του 1821, αλλά και ιστορικός, δεν υπάρχει που να μην το είπε), τότε πρέπει και να δεχθείς ότι οι Έλληνες πιστεύουν στην μεταφυσική (ή καλύτερα την μετά θάνατον) ζωή και αυτό δεν είναι <<αντικείμενο δικό μου μόνο>> όπως εσύ θεωρείς. Οι Έλληνες οδηγήθηκαν ψηλά με την πίστη. Και πίστη, κατά τον Απόστολο Παύλο, είναι <<υπόστασις ελπιζομένων, έλεγχος πραγμάτων ού βλεπομένων>>. Δηλαδή, κυριαρχία στη μεταφυσική, κατά Θεόν, ζωή.

6) Τέλος, θα διαφωνήσω μαζί σου – όχι μόνον εγώ αλλά και η ιστορία – ότι σέβεστε, ως κομμουνισμός, το θρησκευτικό πιστεύω κάθε ανθρώπου. Εάν το σεβόσασταν δεν θα είχαμε σήμερα εκατομμύρια μάρτυρες της Εκκλησίας στα κράτη που ασκήσατε την εξουσία (τυραννικά) και που ακόμη και οι μέθοδοι της δικτατορίας ωχριούν μπροστά στις μεθόδους φασισμού και χιτλερισμού με τις οποίες εξουθενώσατε εκατομμύρια φιλήσυχους πολίτες που, ούτε έβλαψαν ούτε πείραξαν κανέναν, μόνο και μόνο εξ αιτίας των βλακωδών ιδεωδών σας. Όλοι γύρω σας το έχουν καταλάβει και το ομολογούν, εκτός από εσάς που ζείτε μιαν επίπλαστη πραγματικότητα. 

Φίλε Μάρκο, 

Όλα τα ανωτέρω δεν έχουν να κάνουν με εσένα προσωπικά και ούτε πρέπει να τα αντιλαμβάνεσαι έτσι. Και σου δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν έχω καμία διάθεση ή πρόθεση να αντιδικώ μαζί σου. Πρέπει, όμως, να μάθεις να σέβεσαι και την άλλη άποψη. Μην ξεχνάς ότι, ο μακαριστός Μητροπολίτης Χίου, κυρός Διονύσιος, έδωσε στο ΚΚΕ το ποσό των 300.000 δρχ. (ποσό σεβαστό τότε, εάν δεν κάνω λάθος γύρω στο 1990- 1995), επειδή θέλατε, ως κόμμα, να επισκευάσετε το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ στον Περισσό. Τα χρήματα αυτά δεν ήταν δικά σας και σας δόθηκαν κατ΄ εξαίρεση του κανονισμού της Εκκλησίας μας, διότι ήταν των απλών, πιστών χριστιανών, που τα έριξαν στο παγκάρι της Εκκλησίας την Κυριακή και που δεν ήξεραν ότι μέρος τους θα φθάσει σ΄ εσάς. Όμως, ο μακαριστός το έκανε, αποδεικνύοντας ότι η Εκκλησία δέχεται στους κόλπους Της όλους τους ανθρώπους, σε όποια παράταξη και αν ανήκουν, αρκεί να μην αντιστρατεύονται τον νόμο του Θεού. Μάθετε, επιτέλους, να σέβεστε κι εσείς τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και την άλλη άποψη. Αν και γνωρίζω ότι σας είναι πολύ δύσκολο, διότι με εσάς ισχύει το γνωστό <<ου με πείσης κάν με πείσης>>. Όσο για τα μαθήματα ιστορίας, είμαι στη διάθεσή σου, όποτε θέλεις, να τα πούμε διεξοδικά και να εξετάσουμε, παρουσία τρίτων (ειδημόνων), πως έχουν τα ιστορικά γεγονότα και πως αποτιμώνται σήμερα.- 

Φιλικά

Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος

πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: