Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πολυάριθμων πιστών εορτάσθηκε και φέτος κατά το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου η μνήμη του Αγίου ενδόξου μάρτυρος Αριστείδου του φιλοσόφου και απολογητού, του εν Αθήναις αθλήσαντος κατά τον Β΄ μ.Χ. αιώνα, στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό στην περιοχή Έξω Κατοικιές των Φηρών Σαντορίνης.

Ήδη από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου άρχισαν να προσέρχονται εκατοντάδες πιστοί για να προσκυνήσουν την ανθοστόλιστη ιερά εικόνα του Αγίου Αριστείδου και να παρακολουθήσουν στη συνέχεια στις 7 τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας κ. Αριστείδης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος έχει συγγράψει και επιμεληθεί το πόνημα «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ». Στο κήρυγμά του ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας αναφέρθηκε στην περίφημη απολογία του Αγίου υπέρ των διωκομένων χριστιανών και τόνισε τη βαρυσήμαντη αξία της για τους χριστιανούς του 21ου αιώνα και την κατά Χριστόν πνευματική τους πορεία στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς. Στη συνέχεια παρουσίασε στους φιλέορτους πιστούς, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, τον Ελλογιμώτατο κ. Χαραλάμπη Μ. Μπούσια, τον χαρισματικό αυτό υμνογράφο της Εκκλησίας μας, ο οποίος έχει ποιήσει ασματική ακολουθία, παρακλητικό κανόνα και χαιρετιστηρίους οίκους στον Άγιο Αριστείδη. Κατόπιν ο Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας Δρ. Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας έλαβε τον λόγο και αναφέρθηκε στον πνευματικό αγώνα, τον οποίο θα πρέπει να κάνουν οι σημερινοί χριστιανοί για την κατά Χριστόν σωτηρία τους, ενώ στη συνέχεια του εδόθη τιμητική πλακέτα για το υμνογραφικό του έργο στον Άγιο Αριστείδη από την οικογένεια του κτήτορος του Ιερού Ναού κ. Χρήστου Μακρογιαννέλη, η οποία είχε και την πρωτοβουλία για να τιμηθεί ο χαρισματικός αυτός υμνογράφος της Εκκλησίας μας. Στη συνέχεια διανεμήθηκε ο άρτος και το εορταστικό φαγητό, το οποίο στη Σαντορίνη ονομάζεται «πανήγυρη». Κατόπιν στον ευρύχωρο προαύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού έλαβε χώρα μουσικοχορευτική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε η Ένωση Δαρδανελλιωτών Νικαίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ», τα μέλη της οποίας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς επ’ ευκαιρία της επετειακής συμπληρώσεως των 90 ετών από τη μικρασιατική καταστροφή (1922 - 2012). Στις εόρτιες εκδηλώσεις συμμετείχε και παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, ενώ παιδιά με παραδοσιακές στολές χόρεψαν νησιώτικους χορούς. 

 
 
Την κυριώνυμο ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, και ώρα 7:30π.μ. εψάλη ο Πανηγυρικός Όρθρος και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο. Επακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, ενώ στις 11:30 π.μ. επισκέφθηκε τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αριστείδου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, ο οποίος έφτασε στον ναό συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Συνοδινό και τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Επιφάνιο Αρβανίτη. Η προσκυνηματική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αριστείδου Φηρών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επίσημης επισκέψεώς του στη Σαντορίνη επ’ ευκαιρία της πανηγύρεως της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ομώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό στην Περίσσα Σαντορίνης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: