Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής γιόρτασε τον πολιούχο του νησιού μας Στο γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Ισιδώρου στο Λυκαβηττό

Γράφει ο Οδυσσέας (http://odysseaschios.blogspot.com/)
Σ' ένα από τα πιο γραφικά εκκλησάκια του λεκανοπεδίου Αττικής, αν όχι το πιο γραφικό, φτιαγμένο πάνω στο βράχο του Λυκαβηττού, στον Αγ. Ισίδωρο τον Χιοπολίτη, γιόρτασε η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, τον πολιούχο του νησιού, σήμερα Κυριακή 17 Μαϊου.

Το κατάμεστο της εκκλησίας από Χιώτες, αλλά και ο περίβολος-«μπαλκόνι» της Αθήνας, δείχνει το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των συμπατριωτών μας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε αρτοκλασία και για τη ζωή και τα μαρτύρια και τέλος το θάνατο του Αγ. Ισιδώρου, μίλησε ο συμπατριώτης μας φιλόλογος-συγγραφέας Ισίδωρος Πρώιος. Γλαφυρότατος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες για το βίο του, που κυριολεκτικά καθήλωσαν το εκκλησίασμα.

Τον ομιλητή, παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αργύρης Κοκκινάκης. Ο ιερέας του Ναού πατέρας Δημήτριος, συνεχάρη τον ομιλητή και την ΟΧΣΑ και μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τη νησί μας, αν και δεν κατάγεται απ’ αυτό."Κάναμε προσπάθειες –είπε- να πάρουμε ένα κομματάκι από το λείψανο του Αγίου που βρίσκεται στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου στη Βενετία. Οι προσπάθειες μας δεν ολοκληρώθηκαν, λόγω της κοίμησης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Ήδη γίνονται νέες προσπάθειες με τη βοήθεια της αρχιεπισκοπής που πιστεύουμε ότι αυτήν τη φορά θα έχουμε αποτέλεσμα.
Η Χίος είναι ευλογημένη και αποτελεί πόλο έλξης, όχι μόνο για τους ανθρώπους του πνεύματος που διαθέτει, αλλά και για τους Αγίους που έζησαν και μαρτύρησαν στο νησί. Όπως ο Άγιος Ισίδωρος, η Αγία Μερώπη, η Αγία Μαρκέλλα ή Αγία Ματρώνα κ.αλ.".

Τέλος, κάλεσε τους Χιώτες να μην επισκέπτονται το Ναό, μόνο μια φορά το χρόνο, που διοργανώνει η ΟΧΣΑ την εκδήλωση προς τιμή του Αγίου, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τελώντας εκεί μυστήρια (γάμους, βαφτίσια). Συνεχάρη τη διοίκηση και ζήτησε από τον πρόεδρο Αργύρη Κοκκινάκη να φροντίσει να βρεθεί ειδικός για να κλαδέψει το μαστιχόδεντρο που είχε δοθεί στο Ναό, από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας και το οποίο έχει μεγαλώσει αρκετά.

Μετά το πέρας της λειτουργίας, ο πατέρας Δημήτριος έκανε την περιφορά της εικόνας των Αγίων Ισιδώρων, ενώ η καμπάνα του Ναού κτυπούσε χαρμόσυνα.
Στη συνέχεια, η Χιακή Ομοσπονδία προσέφερε άρτο, τσουρεκάκια, παστέλια και χυμούς φρούτων στους πιστούς.

Την εκδήλωση τίμησαν ο Ακαδημαϊκός αστροφυσικός της NASA Σταμάτης Κριμιζής, οι τέως πρόεδροι της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Βαρλάς (πανεπιστημιακός), Ιακωβος Ζαννίκος (καπετάνιος) και Τάσος Τριπολίτης (γιατρός-αγγειολόγος ), η Χιώτισσα, γλύπτρια της ειρήνης, Μαίρη Παπακωνσταντίνου, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δημήτρης Λαϊνάς, οι πρόεδροι, του ΨΝΑ Δρομοκαϊτείου Νίκος Τσικής, του ιδρύματος Σίμος-Καρακατσάνη Ελευθέριος Τριανταφυλλάκης, οι πρόεδροι των Συλλόγων, Νεοχωρούσων Ισίδωρος Σταμούλης, Βικιανών, Χρήστος Φωτεινός, Δαφνούσων Βαγγέλης Μέλης, Πυργούσων Μαρία Μπρη-Παπαμακάριου, Καμπιώσων Γιώργος Καπετάνης, Κοινούσων Μαρία Σούττη, Λεπτοποδούσων Νίκος Ρυμικής, Χαλκουσίων Σταμάτης Χονδρογιωργάκης, εκπρόσωποι, Κουρουνιωτών Πέτρος Μοσχούδης και ο τέως πρόεδρος Στέλιος Μιχαλάκης, Πιτυανών Δημήτρης Αποστολής και ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Πυργιώτης και ο πολιτικός μηχανικός Στέλιος Φράγκος, ο πρόεδρος των Ναυτικών Κορυδαλλού Μιχάλης Καριάμης. Επίσης, ήταν πάρα πολύ κόσμος από τα Θυμιανά, το Χαλκειός, το Πιτυός, το Βροντάδο, το Ζυφιά, Δαφνώνα, Κουρούνια, Πυργί, και άλλα χωριά της Χίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: