Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Μία πρόταση για την αποκατάσταση του αοιδίμου Μητροπολίτου Χίου Ιωακείμ Στρουμπή

Γράφει ο Γιώργος Παπαδόπουλος (Δημοτικός Σύμβουλος Χίου):
19/05/2009 (εφημερίδα Αλήθεια)

"Απαιτείται συλλογικό αίτημά μας για την αποκατάσταση του Ι. Στρουμπή

Εάν στις ημέρες μας η διοικούσα Εκκλησία έχει τόσο πολύ ξεφύγει από τους Ιερούς Κανόνες και διστάζει να τιμωρήσει ανθρώπους που έχουν κατ’ επανάληψη κατασκανδαλίσει το χριστεπώνυμο πλήρωμα και «σέρνεται» να το πράξει έπειτα από τη ρητή προσταγή Εισαγγελέων και Αρεοπαγιτών με τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις (βλέπε πρόσφατη περίπτωση πρώην Μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη) προκαλώντας ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ θα έπρεπε να έχουν τιμηθεί και επαινεθεί, απεναντίας έχουν καταδικαστεί είτε διότι τα «έβαλαν» με το καθεστώς της εποχής (πολιτικό ή θρησκευτικό) είτε διότι η δράση τους έθεσε φραγμούς σε άνομα και διεστραμμένα συμφέροντα (λαμπρό παράδειγμα των ημερών μας ο εξαίρετος Θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος - «Φόβος και τρόμος» των αιρέσεων στη χώρα μας, ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημος Γκατζηρούλης – Άγιος Ιεράρχης με φωτεινή ζωή και διακονία κ.α.).

Έτσι, εδώ στη Χίο, την περίοδο του εμφυλίου (περί το 1945-46), κατά παρόμοιο τρόπο λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε από κάποιους εθνικόφρονες της εποχής (πολλοί εξ αυτών είχαν συνεργαστεί και με τους Γερμανούς ενώ άλλοι κατέδιδαν αθώους συμπολίτες τους στο αστυνομικό καθεστώς) ένας ιεράρχης πατριώτης, ζηλωτής, με πλούσια εθνική, αντιστασιακή και κοινωνική – προνοιακή δράση, ο συμπατριώτης μας ΙΩΑΚΕΙΜ ΣΤΡΟΥΜΠΗΣ – Μητροπολίτης Χίου (ο από Αρδαμερίου Χαλκιδικής αρχικά και Καρδαμύλων Χίου στη συνέχεια).

Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής (1880 – 1950) υπήρξε μια φωτισμένη και ηγετική φυσιογνωμία, μια μορφή με απαράμιλλο θάρρος έναντι στο γερμανό κατακτητή, με γενναίο φρόνημα στο Χριστό και την πατρίδα του, την Ελλάδα.

Ο συμπολίτης μας, ιατρός Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης, συνέταξε με κάθε λεπτομέρεια τη βιογραφία, τη δράση και τα γεγονότα που ακολούθησαν ώστε να εκπέσει ο Ιωακείμ Στρουμπής (άδικα και ετσιθελικά, από τοπικά κομματικά συμφέροντα) του θρόνου της Μητροπόλεώς μας, δίχως μέχρι σήμερα να έχει αποκατασταθεί η σεβάσμια μνήμη του από πλευράς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (διότι από την Πολιτεία και την τοπική κοινωνία έχουν κατ’ επανάληψη τούτα λεχθεί και έχει επάξια τιμηθεί δεόντως), εν αντιθέσει με τους δύο «ΕΑΜικούς» Μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιο οι οποίοι αποκαταστάθηκαν (και δεν συμπεριέλαβε η Ιερά Σύνοδος στην Απόφασή της και τον τρίτο – Χίου Ιωακείμ). Το μέγεθος της κοινωνικής, προνοιακής και πατριωτικής δράσης του Ιωακείμ είναι τεράστιο. Ο αγαπητός Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης έχει καταφέρει με επιτυχία να μας εντρυφήσει στην όλη βιωτή του και τον αποτροπιασμό που προξένησαν οι συκοφάντες – κατήγοροί του (γνωστοί στην τοπική κοινωνία της εποχής).

Η όμορφη έκδοση των 170 περίπου σελίδων ανήκει στο καλλιτεχνικό τυπογραφείο «Άλφα Πί» των αδελφών Αντώνη και Γιάννη Παληού οι οποίοι συνεχώς εφοδιάζουν και εμπλουτίζουν την τοπική βιβλιογραφία με νέες, καλαίσθητες, ποιοτικές εκδόσεις. Το βιβλίο του δρος Ανδρέα Μιχαηλίδη πρέπει να διαβαστεί από κάθε μελετητή της τοπικής ιστορίας, εθνικής, πατριωτικής και θρησκευτικής.

Ο γλαφυρός και καθάριος λόγος του συγγραφέα ιατρού – ιστορικού δίδει πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που τυχόν προκύπτουν συμπερασματικά από τα γεγονότα του πανδαμάτορα χρόνου που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στο διάβα των δεκαετιών, για όσους θέλουν και μπορούν να μάθουν την ιστορία του τόπου μας και των ανθρώπων του. Κλείνοντας το παρόν σημείωμα επιθυμώ να καταθέσω στην τοπική κοινωνία μια πρόταση την οποία πιστεύω να συμμεριστούν οι τοπικοί φορείς και να υλοποιηθεί το συντομότερο: Ένα υπόμνημα υπογεγραμμένο από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, τους δύο Βουλευτές του νησιού μας, τις Νομαρχιακές των τοπικών πολιτικών κομμάτων, το Νομάρχη και τους Δημάρχους Χίου και Καρδαμύλων να υποβληθεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και με το οποίο ΝΑ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΩΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΙΟΥ, ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΚΕΙΜ ΣΤΡΟΥΜΠΗ. Τούτο θα είναι το σπουδαιότερο και ιερότερο στη μνήμη του.

Του Γιώργου Φ. Παπαδόπουλου – Δημοτικού Συμβούλου Χίου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: