Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Το ακριτικό οδοιπορικό υγείας της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και του ΙΣΑ σε Χίο, Ψαρά και Οινούσσες.

Στη Χίο βρέθηκε κλιμάκιο της “Αποστολής”

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ Η "ΑΠΟΣΤΟΛΗ"

Με τη φράση συνεργάτης και αρωγός στο έργο μας ειναι η "Αποστολή" της Ι.Α.Α. υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Ο κ. Δήμτσας επισκέφθηκε τηΧίο σε συνέχεια του ακριτικού οδοιπορικού υγείας που πραγματοποιεί η "Αποστολή" σε Χίο, Ψαρά και Οινούσσες.

Ο κ. Δήμτσας ενημερώθηκε για το κοινωνικό έργο της Ι. Μητροπόλεως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στη συνέχεια ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο για το έργο της "Αποστολής", τις κοινωνικές παρεμβάσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί, τις συνεργασίες αλλα και την βοήθεια χιλιάδων ανασφάλιστων Ελλήνων μέσω του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολης και των παραρτημάτων του.

Αναφέρθηκαν επίσης σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και τους τρόπους συνεργασίας της "Αποστολής" με την Μητρόπολη Χίου.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η ΜΚΟ "Αποστολή" έρχεται αρωγός και συνεργάτης στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης, προσφέροντας ποσότητα τροφίμων για τα "Γεύματα Αγάπης" και φαρμακευτικό υλικό για τους άπορους και ανασφάλιστους της Μητρόπολης.

"Ευχαριστούμε τον Μακαριώτατο και τον κ. Δήμτσα για τη συνεργασία αυτή" κατέληξε.

Ο κ. Δήμτσας από την πλευρά του τόνισε ότι "με εντολή του Αρχιεπισκόπου στηρίζουμε έμπρακτα και συνεχώς την ακριτική Ελλάδα.

Είχα την τιμή να με δεχθεί ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μαρκος. Συνεισφέρουμε κι εμείς στο ήδη αξιόλογο και αξιέπαινο έργο του με το ακριτικό αυτο οδοιπορικό υγείας".

Και τόνισε: "Ενημέρωσα τον Σεβασμιώτατο για την δράση του Ιατρείου μας στις περισσότερες ακριτικές περιοχές της Ελλάδος δημιουργώντας ένα κοινωνικό δίκτυο άμεσης ανταπόκρισης.

Στη Χίο λειτουργεί ήδη Κεντρο Ημέρας της Αποστολής, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Στα χρόνια που μέτρα η δράση του έχει προσφέρει ουσιαστικό έργο και πολύτιμη βοήθεια στην τοπική κοινωνία. Θέλω να τονίσω οτι η Αποστολη όπως ενημέρωσα τον Σεβασμιώτατο θα βρίσκεται δίπλα του στον αγώνα του προσφέροντας κάθε βοήθεια στην προσπάθειά του".

Στα Ψαρά συνεχίζεται το 6ο ακριτικό οδοιπορικό υγείας

Κανένας χωρίς γιατρό και φάρμακο και κανένα παιδί χωρίς εμβόλιο, υποσχέθηκε το Ιατρείο Κοινωνικης Αποστολής σε Ψαρά και Οινούσσες

Στο πλευρό των κατοίκων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών των ακριτικών νησιών Ψαρών και Οινουσσών βρίσκεται αυτές τις ημέρες κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υλοποιώντας την 6η φάση του οδοιπορικού υγείας.

Το κλιμάκιο το πρωί εξέτασε τα μικρά παιδιά και τα βρέφη και προχώρησε σε εμβολιασμούς, στα πλαίσια της Εκστρατείας Παιδικού Εμβολιασμού, που διοργανώνει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για ανασφάλιστα παιδιά και για παιδιά δύσβατων περιοχών, αποκομμένα από συχνή παιδιατρική παρακολούθηση.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γεώργιος Πατούλης και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας παρέδωσαν στον Δήμαρχο του νησιού κο Βρατσάνο και στην αγροτική γιατρό κα Δημητάκη ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, καθώς οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι σημαντικές. "Πραγματικά χρειαζόμασταν το υλικό που μας έστειλε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Πολλές φορές είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε και το βαμβάκι και στοιχειώδη φάρμακα πρώτης ανάγκες, διότι οι ελλείψεις είναι παντού μεγαλες. Για αυτό κάθε τέτοια προσφορά είναι πολύτιμη."

«Το φάρμακο για τη σωτηρία μας είναι δυσεύρετο. Η αγωνία, η απελπισία και ο κίνδυνος που διατρέχουμε δεν δείχνει να απασχολεί το κέντρο», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι.

Στα Ψαρά υποδέχτηκαν την «Αποστολή» και τον Ι.Σ.Α. οι κάτοικοι, εκφράζοντας το παράπονο ότι «ορισμένοι ξεχνούν πως τα σύνορα της Ελλάδας ξεκινούν και τελειώνουν στις άγονες ακριτικές γωνιές».

Ο Δήμαρχος Ψαρών κ. Κώστας Βρατσιάνος ευχαρίστησε τον ΙΣΑ και την ΑΠΟΣΤΟΛΗ λέγοντας χαρακτηριστικά «αισθανόμαστε ευγνώμονες που δεν μας ξεχνάτε. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που αψηφώντας την κακοκαιρία ήρθαν κοντά μας να δώσουν ΑΓΑΠΗ και να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που υποφέρουν».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας υπογράμμισε: «Είμαστε κοντά σας, με τις ευλογίες του ποιμενάρχη σας, να συμπαρασταθούμε στα προβλήματα σας. Δεν θα σταματήσουμε, όπως μας έχει προστάξει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, να καλύπτουμε τις ανάγκες σας στον τομέα της ιατρικής πρόληψης, φροντίδας και μέριμνας. Σκοπός μας μαζί με τον Ι.Σ.Α. είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου συνεισφοράς με γνώμονα την υγεία του συνανθρώπου μας».

«Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με τα παραρτήματα του και τις κοινωνικές παρεμβάσεις σε ακριτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας έχει την ευθύνη για την ικανοποίηση των αναγκών και των αιτημάτων σας αλλά και την κάλυψη των ελλείψεων που αντιμετωπίζετε σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Η Εκκλησία αφουγκράζεται τον πόνο του καθενός μας και λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση του, δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν απομονωμένο στο περιθώριο της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης. Η αποστολή μας ολοκληρώνεται κάθε φορά εισπράττοντας λίγο από το χαμόγελο και την ανακούφιση σας, προσφέροντας λύση και διέξοδο σε ό,τι χρειάζεστε. Το φάρμακο και ο γιατρός δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι, από κανένα ιατρείο, οπουδήποτε, δεν νοείται να υπάρχουν προβλήματα και να μη βρίσκονται αξιοπρεπείς λύσεις» κατέληξε ο κ. Δήμτσας.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γεώργιος Πατούλης δήλωσε ότι ο Ι.Σ.Α. και η «Αποστολή» υλοποιούν την υπόσχεση τους και στέκονται στο πλευρό των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της χώρας. «Προσφέρουμε ό,τι μπορούμε σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό και εμβόλια σε παιδιά. Είναι χρέος μας, όλοι μαζί, να ξεπεράσουμε ενωμένοι την κρίση».

Επόμενος σταθμός του κλιμακίου του Ι.Σ.Α. και της «Αποστολής» μετά τη Χίο και τα Ψαρά, είναι οι Οινούσσες.

Ολοκληρώθηκε το 6ο ακριτικό οδοιπορικό υγείας

Στην προοπτική δημιουργίας κοινωνικού ιατρείου και κοινωνικού φαρμακείου στη Χίο και εν γένει τους τρόπους συνεργασίας ανάμεσα στην «Αποστολή» και τη Μητρόπολη Χίου, αναφέρθηκαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ι.Α.Α. κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας και ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

Στην συνάντησή τους, ο Σεβασμιώτατος και ο κ. Δήμτσας συμφώνησαν ήδη στην κατάρτιση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς του νησιού, λίστας ανασφάλιστων ατόμων στα οποία θα παρέχονται σε μηνιαία βάση από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τα απαραίτητα φάρμακα.

Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα το βράδυ κλιμάκιο της «Αποστολής» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με επικεφαλής τους κ.κ. Κ. Δήμτσα και Γ. Πατούλη επισκέφθηκαν τις δυσπρόσιτες περιοχές της Χίου, τα Ψαρά και τις Οινούσσες για να αντιμετωπίσουν τα υγειονομικά προβλήματα των κατοίκων, να προσφέρουν φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα για τις ανάγκες των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, του Κέντρου Υγείας Πυργίου και του Νοσοκομείου Χίου, στο πλαίσιο του 6ου Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας.

Παράλληλα με την παροχή φαρμακευτικού υλικού, σε συνεργασία με τις τοπικές δομές Υγείας και τους αγροτικούς γιατρούς, παιδίατροι εμβολίασαν τα παιδιά στις Οινούσσες και τα Ψαρά στο πλαίσιο της Εκστρατείας Παιδικού Εμβολιασμού που πραγματοποιεί το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2012 για παιδιά χωρίς τακτική ιατρική παρακολούθηση.

Τα εμβόλια που έγιναν στα βρέφη και στα παιδιά των Ψαρών και των Οινουσσών, τα μετέφερε το κλιμάκιο του 6ου Οδοιπορικού Υγείας, μετά από στοχευμένη καταγραφή των εμβολιαστικών αναγκών των παιδιών αυτών από τους παιδιάτρους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. «Στόχος της εκστρατείας παιδικού εμβολιασμού που πραγματοποιούμε αυτή την περίοδο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας, με κάθε παιδί να είναι εμβολιασμένο. Γιατί ένα ανεμβολίαστο παιδί μπορεί να κολλήσει μία ασθένεια σε άλλα χίλια. Είμαστε υποχρεωμένοι, περισσότερο από ποτέ, ως ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας και μέσα από τη συνεργασία μας με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, να σταθούμε δίπλα σε κάθε οικογένεια που λόγω της οικονομικής κρίσης, έχασε την κοινωνική της ασφάλιση και δε μπορεί να πληρώσει τα εμβόλια στα παιδιά της. Είμαστε δίπλα σε κάθε βρέφος της άγονης γραμμής που δεν έχει ούτε φαρμακείο ούτε παιδίατρο, όπως στα Ψαρά, και χρειάζεται 3 ώρες να φθάσει στη Χίο, αν ο καιρός το επιτρέπει για να εμβολιαστεί. Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Η αρωγή σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό είναι η αυτονόητη προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών οποία έχει και συνέχεια» δήλωσε από τις Οινούσσες ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης.

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Δήμτσας τόνισε: «Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου είναι να μη μείνει κανείς χωρίς φαγητό, φάρμακα και γιατρό. Μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας έχουν ξεκινήσει να στηρίζουν τις ακριτικές περιοχές και τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Η υπόσχεσή μας γίνεται δέσμευση…Και αυτό θα το συνεχίσουμε».

Κατά την παραλαβή του υγειονομικού υλικού ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος δήλωσε: «Έχουμε ξεκινήσει τη διακονία μας απέναντι σε αρρώστους ανασφάλιστους και άπορους της Χίου μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου εδώ και καιρό. Σήμερα, στην προσπάθειά μας, έρχεται αρωγός το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Δήμτσας μετέφεραν στη Χίο, στα Ψαρά και στις Οινούσσες ικανές ποσότητες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Ευχαριστούμε πολύ την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την ανθρωπιστική, τη φιλόχριστη αυτή προσφορά για τους αναξιοπαθούντες κατοίκους μας, καθώς και για τους κατοίκους των Ψαρών, των Οινουσσών και της Βόρειας Χίου που κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές και έχουν ανάγκη φαρμάκων και εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης. Αυτή η διακονία είναι η πεμπτουσία του μαχόμενου χριστιανισμού και σήμερα, μας τη ζητάει το κράτος. Οφείλουμε να την παρέχουμε σε κάθε πολίτη που μας έχει ανάγκη». Στη Χίο, τόνισε ο Μητροπολίτης, έχουν συγκροτηθεί δομές συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, του Δήμου Χίου και του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, με στόχευση την ιατρική διακονία και την αλληλεγγύη σε ανασφάλιστους, άπορους και κατοίκους χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Με το Μητροπολίτη Χίου, το κλιμάκιο του Οδοιπορικού Υγείας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Χίου όπου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από το Διοικητή κ. Μπουμπάρη για τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χίου κ. Μπουμπάρης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Μάρκο, τον κ. Πατούλη και τον κ. Δήμτσα για την προσφορά αναλώσιμων, υγειονομικού υλικού και φαρμάκων, δηλώνοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι τα είχαν πραγματικά ανάγκη. «Θα πιάσουν πραγματικά τόπο τα φάρμακα που μας φέρατε γιατί θα δοθούν στους ανασφάλιστους και απόρους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και σας ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια σας αυτή»

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου κ. Χαλκιάς δήλωσε: «Ευχαριστούμε για την προσπάθεια αυτή του Ιατρείου κοινωνικής Αποστολής που στηρίζουν το Κοινωνικό Ιατρείο της Χίου. Νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Στόχος των ιατρικών συλλόγων, όπως και αυταπόδεικτα της Εκκλησίας είναι να προσπαθούν να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει εδώ και 2 χρόνια τη χώρα μας»

Το κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής υποσχέθηκε ότι η συνεργασία αυτή στήριξης των υγειονομικών προβλημάτων των κατοίκων των μικρών δύσβατων νησιών θα συνεχιστεί μέσα από τα Ακριτικά Οδοιπορικά Υγεία, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που ο καιρός αποκλείει από βασικά αγαθά τους κατοίκους αυτών των νησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: