Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η δωρεάν παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι δικαίωμα και ανάγκη όλων μας.!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με έδρα τη Χίο, είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1996.
Από το 1996 λειτουργεί Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά /εφήβους, ενήλικες και οικογένειες. Το κόστος των ειδικών θεραπειών καλύπτονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία και από τον Ιανουάριο του 2012 από τον ΕΟΠΥΥ. Από τότε ως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 2380 οικογένειες.

Από τον Ιανουάριο 2007 το Κ.Π.Ε. είναι φορέας υλοποίησης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου (Κ.Μ.Ψ.Υ.) δομή Ψυχικής Υγείας. Η Κ.Μ.Ψ.Υ. παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και ενήλικες που κατοικούν στα νησιά Χίος, Οινούσσες, Ψαρά με την πραγματοποίηση τακτικών κλιμακίων, σχεδιασμένα έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Από την έναρξη λειτουργίας της ως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 915 οικογένειες.
Το 2008 το Κ.Π.Ε. ανέλαβε την λειτουργία της δομής Ψυχικής Υγείας Κέντρου Ημέρας (Κ.Η.) Εφήβων με Αυτισμό στη Δ. Αττική «Στην Αυλή του Κόσμου». Το Κ.Η. έχει έδρα το Περιστέρι και λειτουργεί, παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες του, ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και ενίσχυσης της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης εφήβων, ηλικίας 12-18 ετών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ) και σκοπό την κοινωνική ένταξη και λειτουργική αυτονόμηση των μελών του, την στήριξη των οικογενειών τους, την αγωγή της κοινότητας, τη δημιουργία δικτύου εθελοντών. Από την έναρξή λειτουργίας του έως σήμερα έχει υποδεχτεί 68 οικογένειες με εφήβους με Δ.Α.Φ.
Στα 16 χρόνια λειτουργίας του στον Νομό της Χίου και 4 στην Περιφέρεια Δ. Αττικής το Κ.Π.Ε. έχει συμβάλει καθοριστικά στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Με αφορμή την 10η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι όλες οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σήμερα μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.
Παρά το συνεχή πανελλαδικό αγώνα των φορέων και των εργαζομένων εδώ και τρία έτη για τη διατήρηση της βιωσιμότητας και της λειτουργικότητας των δομών ψυχικής υγείας, παρά τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη φετινή μείωση του προϋπολογισμού που προορίζεται για την ψυχική υγεία κατά 55 % και παρά τις αυτοθυσίες του κάθε εργαζομένου που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες χωρίς την επαρκή χρηματοδότηση και χωρίς το ενδεχόμενο ύπαρξης θετικών εξελίξεων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει κάνει κάποια ενέργεια για να καλύψει το υπόλοιπο του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του 2012 με αποτέλεσμα οι πόροι για τη διατήρηση των δομών ψυχικής υγείας να έχουν ήδη εξαντληθεί.
Το Κ.Π.Ε. μέσω των δομών του συνεχίζει να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, κρίνει όμως επιτακτική την ανάγκη να ενημερώσει τους πολίτες ότι εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση των πόρων για τη συνέχιση λειτουργίας των δομών αυτών, θα βρεθούν εκτεθειμένες οι ζωές περισσότερων από 35.000 συνανθρώπων μας ψυχικά ασθενών σε όλη την Ελλάδα, θα δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα βιοπορισμού των περίπου 3.000 εργαζομένων, και αδυναμία κάλυψης των πάγιων λειτουργικών εξόδων των δομών.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση κινδυνεύει και η βιωσιμότητα των δομών κοντεύει να εκλείψει άμεσα.
Ας μην μείνουμε αμέτοχοι σε αυτή την βίαιη οπισθοδρόμηση στον τομέα υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Η δωρεάν παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι δικαίωμα και ανάγκη όλων μας.!
Μπορείτε κι εσείς να στηρίξετε την προσπάθειά μας! Η αποστολή σύντομων επιστολών/μηνυμάτων διαμαρτυρίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας του Υπ. Υγείας (dipsy@yyka.gov.gr), την Υφυπουργό κα Σκοπούλη (yfyg@yyka.gov.gr) και τον Υπουργό κ Λυκουρέντζο (minister@yyka.gov.gr) είναι ένας τρόπος έκφρασης αλληλεγγύης.

ΕΓΚΡΕΜΟΥ 30 - ΧΙΟΣ 82100 - ΤΗΛ.: 22710 20000, FAX: 22710 21213

Δεν υπάρχουν σχόλια: