Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους φιλαγίων και φιλακολούθων πιστών εορτάσθηκε την Κυριακή του Θωμά 22 Απριλίου 2012 η ιερά μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά στον μεγαλοπρεπή ομώνυμο ιερό ενοριακό ναό του Ξυλοκάστρου Κορινθίας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μνήμη του Αγίου τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 17 Απριλίου, αλλά λόγω του ότι συνήθως πέφτει μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ή της Μεγάλης Εβδομάδος, έχει καθιερωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου να εορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του την Κυριακή του Θωμά. 
 
Το Σάββατο 21 Απριλίου τελέσθηκε το πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία επ’ ευκαιρία της εορτής των Οσίων και Θεοφόρων Κολλυβάδων Πατέρων, στους οποίους εξέχουσα θέση κατέχει ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς και των οποίων η Σύναξη επιτελείται το Σάββατο της Διακαινησίμου. Το απόγευμα στις 7 τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου με τη συμμετοχή δέκα ιερέων και προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ανθίμου Παπαλεξοπούλου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, ο οποίος και εκήρυξε τον Θείο Λόγο. Επακολούθησε η Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μακαρίου διά των οδών Αγίου Μακαρίου, Ιωάννου Ιωάννου, Βαγενά και Νικηταρά και με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής. 
  
  
 
Το πρωί της Κυριακής 22 Απριλίου εψάλη ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονύσιος, ο οποίος και εκήρυξε τον Θείο Λόγο. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βαρυσήμαντο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας, στη σωτήρια ομολογία του Αποστόλου Θωμά και στην πολύπτυχη και πολύτιμη προσφορά του εορταζομένου Αγίου Μακαρίου του Νοταρά, του εκλεκτού αυτού γόνου των Τρικάλων Κορινθίας και Γενάρχη του Φιλοκαλισμού, ο οποίος αναδείχθηκε ευκλεής ιεράρχης, πολύαθλος ασκητής, πολύτιμος συγγραφέας, αλείπτης νεομαρτύρων και θαυματουργός άγιος. Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Διονύσιος εχειροθέτησε πνευματικό τον ιερομόναχο π. Παρθένιο Κασκούτα, εφημέριο Ξανθοχωρίου Κορινθίας. Η λαμπρά πανήγυρις του περικαλλούς ιερού ναού του Αγίου Μακαρίου Ξυλοκάστρου ολοκληρώθηκε με την τέλεση της Παρακλήσεως στον Άγιο στις 7 το απόγευμα της Κυριακής. 
  
  
 
Είθε ο πάνσεπτος και πανευκλεής ιεράρχης της Κορίνθου Αγιος Μακάριος ο Νοταράς, ο εν Χίω ασκήσας και ενταύθα οσίως εν έτει 1805 τελευτήσας, να πρεσβεύει αδιάλειπτα στον Πανοικτίρμονα Θεό για την κατά Θεόν πνευματική μας πορεία. 

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος 
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: