Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Θεολογική Ημερίδα στο Βόλο με θέμα «Θρησκευτικά: η αναγκαία απάντηση για το νόημα της γνώσης»

Από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος:
Θεολογική Ημερίδα
Μη θεολόγοι μιλούν για το μάθημα των θρησκευτικών

Θεολογική Ημερίδα θα πραγματοποιήσει η Τοπική μας Εκκλησία, σε συνεργασία με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και Λαρίσης και την Ένωση Θεολόγων Μαγνησίας, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Θεσσαλίας, με θέμα «Θρησκευτικά: η αναγκαία απάντηση για το νόημα της γνώσης»

Αντικείμενο της Ημερίδας θα είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας της διατήρησης του μαθήματος των θρησκευτικών ως υποχρεωτικό μέσα στον κύκλο των μαθημάτων και ἡ συμβολή του στην αγωγή των νέων και στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

Σε μία περίοδο που πολλοί συζητούν την κατάργηση του μαθήματος ή την υποβάθμισή του σε επιλεγόμενο, η Θεολογική Ημερίδα μπορεί να καταδείξει μία αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, ότι τα Θρησκευτικά είναι όντως η αναγκαία απάντηση για το νόημα της γνώσης.

Την Ημερίδα, που θα ξεκινήσει στις 9 π.μ., θα χαιρετίσουν ο κ. Απόστολος Ποντίκας, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Μαγνησίας - Λαρίσης και ο κ. Τριαντάφυλλος Πασσιάς, Πρόεδρος της Ενώσεως Θεολόγων Μαγνησίας Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Θα ακολουθήσουν τρεις συνεδρίες, στις οποίες θα ομιλήσουν:

1. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Κοινωνιολόγος - Θεολόγος, Σύμβουλος Α΄ για Εκκλησιαστικά θέματα στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες και στην Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε. Ε., με θέμα: «Η νέα γεωπολιτική σκηνή των θρησκειών στη διευρυμένη Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές για την Ευρωπαϊκή κοινωνία και το σχολικό περιβάλλον»

2. Η κ. Μαρία Πλατσίδου, Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Τμήμα Εκπαιδευτικής καί Κοινωνικής Πολιτικής, με θέμα: «Τα ηθικά και ηρωικά πρότυπα παιδιών και εφήβων και ο ρόλος τους στην ανθρωπιστική εκπαίδευση»

3. Ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Γιατί πρέπει το μάθημα των Θρησκευτικών να είναι υποχρεωτικό»

4. Ο κ. Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος, με θέμα: «Μία Δημοσιογραφική προσέγγιση στην αναγκαιότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών»

5. Ο κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Η αναγκαιότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών»

6. Ο κ. Αντώνιος Σμυρναίος, Λέκτορας Νεοελληνικής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Όταν το Μυστήριο συναντά το μάθημα: Τα Θρησκευτικά ως ανάγκη, ως απειλή, ως εναλλακτική πολιτιστική γυμναστική» και

7. Η κ. Δέσποινα Τσιάνου - Γούση, Ιατρός, με θέμα: «Παιδεία δίχως Θεό αντέχεται;».

Οι εργασίες της Ημερίδας θα μεταδοθούν ραδιοφωνικά από τον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και την ιστοσελίδα της τοπικής Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: