Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Το Δ. Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος στον Αρχιεπίσκοπο

Ανακοινωθέν Ιερού Συνδέσμου Κληρικών
Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον την Τρίτη 16 Μαρτίου τρέχοντος έτους στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή.
Ο Αρχιεπίσκοπος άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των ιερέων και υποσχέθηκε να βοηθήσει στην υλοποίηση των αφού πρώτα μελετήσει το κατατεθέν υπόμνημα.

Μερικά από τα θέματα του υπομνήματος είναι τα εξής:

- Να ανέβει το μορφωτικό επίπεδο όλων των Κληρικών. Βέβαια, η ευλάβεια και η ευσέβεια δεν διαπιστεύονται με περγαμηνές και διδακτορικά. Όμως οι εποχές απαιτούν ώστε ο ιερέας ακόμα και στο πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριό να είναι γνώστης της σύγχρονης πραγματικότητας με ό,τι αυτή περιλαμβάνει.

-Να ενημερωθούν οι Ιερές Μητροπόλεις για την ανάγκη υπάρξεως τοπικών Ιερών Συνδέσμων Κληρικών για ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις τους με την πολιτεία και την αγαστή συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις στις οποίες ανήκουν.
-Να σταματήσει πλέον η μη πληροφόρηση των Κληρικών ιδίως σε όσες Μητροπόλεις υπάρχουν Ιεροί Σύνδεσμοι για τις προγραμματιζόμενες ημερίδες, συνέδρια, ομιλίες σχετικά με πνευματικά ή εκκλησιαστικά θέματα, και η γνωστοποίησή τους μόνο σε ορισμένους.

- Να οργανωθεί στο εγγύς μέλλον πρόγραμμα «επιμορφώσεως κληρικών» υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, κάτι το οποίο είναι πάγιο αίτημα μας.

- Διαπιστώνουμε έναν ανώριμο ίσως δε και ανέντιμο πόλεμο εναντίον του Ι.Σ.Κ.Ε. από ορισμένους υπέρ-«πνευματικούς» κληρικούς οι οποίοι θέλουν πιο πνευματικά τα θέματα τα οποία διαπραγματεύεται ο Ι.Σ.Κ.Ε. και πιο πνευματικούς τους ταγούς του.

Ας καταλάβουμε όλοι ότι τα αιτήματα των Κληρικών προς την συντεταγμένη πολιτεία συζητούνται σε λόγο αληθινό και πραγματικό. Όπως λόγος αληθινός και πραγματικός είναι και ο λόγος μας προς την Ιερά Σύνοδο και τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας, με σεβασμό μεν αλλά χωρίς πνεύμα υποδούλωσης. Και θεωρούμε ότι αυτό είναι γνήσια πνευματικότητα. Οι θεωρητικοί «πνευματικοί» λόγοι θέση έχουν στις διδασκαλίες, στα συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, διαλέξεις, στις οποίες συνήθως δεν καλούμεθα.

- Μια απόδειξη αγαστής συνεργασίας μεταξύ Ι.Σ.Κ.Ε. και Ιεράς Συνόδου θα ήταν η συμμετοχή εκπροσώπου των Εφημερίων στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου αλλά και στις Συνοδικές Επιτροπές όταν συζητούνται εφημεριακά θέματα. Ένας παρατηρητής ο οποίος θα είχε την δυνατότητα να εκφέρει γνώμη- χωρίς φυσικά το δικαίωμα ψήφου – θα ήταν δείγμα καλής θέλησης εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου προς τον Ι.Σ.Κ.Ε.

- Καταδικάζουμε τις όποιες άκοσμες συμπεριφορές Κληρικών προς την Ιερά Σύνοδο και τους Αρχιερείς. Η καταπίεση που ίσως νιώθει κάποιος Κληρικός δεν δικαιολογεί την απρέπεια. Ο Ι.Σ.Κ.Ε. δεν είναι ο υπερασπιστής όλων των νοσηρών φαινομένων στην Εκκλησία. Η Εκκλησία έχει θεσπίσει τον θεσμό των εκκλησιαστικών συνηγόρων.

Ο Ι.Σ.Κ.Ε. μπορεί να τους υποδείξει χωρίς να συμμετέχει στην διαδικασία της αντιδικίας. Αυτό δε σημαίνει ότι ο Ι.Σ.Κ.Ε. δε θα στηλιτεύει την υπέρβαση από όποια πλευρά και αν προέρχεται. Ο Ι.Σ.Κ.Ε. δεν υπάρχει για να υποδεικνύει στο Επίσκοπο το τι πρέπει να πράττει. Είναι θεσμός για την προάσπιση των κεκτημένων των Εφημερίων και την αρμονική συνεργασία με τους Επισκόπους. Όταν αυτός ο πνευματικός δεσμός εκφυλίζεται σε δεσμά, τότε ο Σύνδεσμος το υποδεικνύει. Η Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός. Το ανθρώπινο στοιχείο δεν είναι αλάθητο. Φθάνει όταν γίνει το λάθος και υποδειχθεί να μην υπάρχει εμμονή γιατί τότε υποδηλώνει πρόθεση. 

-Να γίνει προτροπή στις Μητροπόλεις ώστε μέσω εκδηλώσεων να υπάρχει επικοινωνία των οικογενειών των εφημερίων. Συχνά ιερείς δεν γνωρίζουν τα μέλη των οικογενειών των συναδέλφων τους.

- Εξεύρεση χώρου διαμονής στην Αθήνα, των εξ επαρχιών κληρικών. Ακούγεται ίσως παράλογο όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έρχονται στην πρωτεύουσα και έχουν πρόβλημα στον τρόπο διαμονής των. Ίσως θα πρέπει να το δούμε από κοινού πως μπορούμε να το λύσουμε.

-Ζητούμε την βοήθεια σας για την εξεύρεση χώρου για στέγαση των γραφείων του Ι.Σ.Κ.Ε. ώστε να αποφύγουμε το ενοίκιο.

- Δημιουργία τράπεζας αίματος. Από την αποθήκη αίματος στην οποία θα δίδουν αίμα οι ιερείς και τα μέλη των οικογενειών τους θα εξυπηρετούνται οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους

- Προτείνουμε να επανέλθει η εβδόμη τάξη στά Εκκλ/κα Λύκεια και να αναβαθμιστούν με την προσέλευση μαθητών, γιατί υπάρχει έντονος κίνδυνος να κλείσουν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχολείο επιμόρφωσης νέων Κληρικών.

- Στή συζήτηση γιά τον τρόπο εκλογής Επισκόπων, πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι σήμερα σε μία εποχή αμφισβήτησις και αμφιβολιών, η επιστροφή στην αρχαίο τρόπο εκλογής επισκόπων με τη γνώμη του Ιερού Κλήρου καί του ευσεβούς λαού θα είναι η καλύτερη απάντηση.

- Η ανάγκη δημιουργίας μιας Ημερίδος υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου γιά τον ρόλο καί τη συμβολή του Ι.Σ.Κ.Ε. στην Εκκλησία καί τη κοινωνία.

- Θέτουμε υπ΄όψιν σας την απόφαση της Γ.Σ. σχετικά με την ετήσια συνδρομή όλων των κληρικών από τό μισθό τους υπέρ του Συνδέσμου μας, αφού ελεγχθεί νομικά και καθορισθεί το ποσό της κρατήσεως.

Το Δ.Σ. αναμένει και ευελπιστεί στην στήριξη των προτάσεων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: