Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Η έγκαιρη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ...είναι το μεγάλο στοίχημα για την Αϊτή

Γράφει το ΒΗΜΑ Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010 




Η έγκαιρη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μοιάζει πλέον να είναι το μεγάλο στοίχημα για την Αϊτή, μετά την βιβλική καταστροφή που άφησε πίσω του ο χθεσινός σεισμός των 7 Ρίχτερ.
Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων που έχουν σπεύσει στην περιοχή καταγγέλλουν παντελή έλλειψη σχεδίου διάσωσης των εγκλωβισμένων που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, με τη βοήθεια που έχει αποστείλει η διεθνής κοινότητα να είναι καθ΄ οδόν.

Οι νεκροί από το φονικό σεισμό εκτιμάται ότι είναι χιλιάδες, ενώ ο αριθμός των πληγέντων ανέρχεται σε περίπου τρία εκατομμύρια. Δραματική είναι η εικόνα που δίνει ο πρόεδρος της χώρας, Ρενέ Πρεβάλ: «Δεν ξέρω, τον αριθμό μέχρι τώρα. Ακουσα για 30.000 ή 50.000 νεκρούς». Αλλοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για 100.000 νεκρούς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 



Σύμφωνα με τον Αϊτινό αξιωματούχο του Ερυθρού Σταυρού, Βίκτορ Τζάκσον, ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό στην Αϊτή θα μπορούσε να βρίσκεται ανάμεσα σε 45.000 και 50.000, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν τραυματιστεί ή έχουν μείνει άστεγοι:  "Κανένας δεν ξέρει με ακρίβεια, κανένας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει έναν αριθμό. Η οργάνωση μας πιστεύει ότι ανάμεσα σε 45.000 και 50.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Πιστεύουμε ακόμη ότι υπάρχουν τρία εκατομμύρια πληγέντες σε ολόκληρη τη χώρα και είτε είναι τραυματισμένοι είτε άστεγοι".

Πολλά μέλη της κυβέρνησης αγνοούνται και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κέλι Μπαστιέν βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του κτιρίου της Βουλής, δήλωσε ο πρώην υπουργός Ζοσλέρμ Πριβέρ

Μεταξύ των νεκρών είναι ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Πορτ-ο-Πρενς Σερζ Μιό, ο οποίος ανασύρθηκε από τα ερείπια του καθεδρικού ναού της πρωτεύουσας.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας γίνονταν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό όσων παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους μπετόν, ενώ μοιρολόγια και προσευχές ακούγονταν πάνω από τα συντρίμμια.

Τα σωστικά συνεργία, αλλά και οι απλοί πολίτες δίνουν μάχη με το χρόνο, με ανύπαρκτα μέσα, αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν συχνά τα ίδια τους τα χέρια.

Οπως καταγγέλλουν όσοι βρίσκονται στον τόπο της καταστροφής, η ανάγκη για μηχανών ανύψωσης, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων είναι άμεση για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων, ενώ σοβαρές είναικαι οι ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα, ακόμα και πόσιμο νερό.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επείγουσα βοήθεια. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι θα χρειασθεί μεγάλη επιχείρηση αρωγής και ότι θα μεταβεί επί τόπου «μόλις είναι δυνατόν».

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τη χορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο αντιμετώπισης επειγουσών αναγκών, ενώ το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων δεσμεύτηκε να χορηγήσει 15.000 τόνους τροφίμων. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε να αποδεσμεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την Αϊτή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης αναμένεται να συνδράμουν στη βοήθεια.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει εννέα εκατομμύρια δολάρια για να παράσχει έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Αϊτή.

Αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να στείλουν εκατομμύρια δολάρια βοήθειας στους σεισμόπληκτους. Βοήθεια έχουν επίσης υποσχεθεί ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, το Μεξικό και η Βενεζουέλα. 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διέταξε την Τετάρτη την άμεση διάθεση 10 εκατ. δολαρίων και την αποστολή 14 τόνων τροφίμων.

Στο αεροδρόμιο της χώρας έχουν προσγειωθεί ήδη αμερικανικά αεροπλάνα, τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ καθ’ ΄οδόν βρίσκονται πλοία του αμερικανικού Ναυτικού. Η Κίνα εξάλλου έχει αποστείλει περί τους 50 διασώστες μαζί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.


Ενα αεροπλάνο της εταιρείας Icelandair προσγειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, μεταφέροντας προμήθειες, κυρίως μπουκάλια νερό. Ένα καναδικό μεταγωγικό αεροσκάφος, δύο μεταγωγικά της αμερικανικής ακτοφυλακής και ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό προσγειώθηκαν επίσης, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε ταχεία και συντονισμένη αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή. Δύο πλοία της αμερικανικής ακτοφυλακής έφθασαν την Τετάρτη στο λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο κατάπλους αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου.

Τρία γαλλικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Φορ-ντε-Φρανς στη Μαρτινίκα, μεταφέροντας πενήντα μέλη σωστικών συνεργείων και ανθρωπιστική βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς, ενώ ένα Airbus A310 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ιστρ.

Τα περισσότερα νοσοκομεία της περιοχής έχουν καταρρεύσει, ή έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση δεν έχουν αποκατασταθεί, ενω τα φάρμακα δεν φτάνουν για τους τραυματίες. 

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η φυλακή της πόλης κατέρρευσε επίσης και πολλοί από τους 3.900 κρατούμενους δραπέτευσαν. Οι 7.000 στρατιωτικοί, 2.000 αστυνομικοί, 500 πολίτες και 1.500 μέλη του τοπικού προσωπικού της αποστολής του ΟΗΕ προσπαθούν να οργανώσουν περιπολίες και να διατηρήσουν την τάξη στην πρωτεύουσα.


Τουλάχιστον 16 μέλη του ΟΗΕ νεκρά έως τώρα, σύμφωνα με επίσημες πηγές- Εως 150 οι αγνοούμενοι.

Δεκαέξι μέλη της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή σκοτώθηκαν όταν το αρχηγείο του διεθνούς οργανισμού κατέρρευσε από τον σεισμό και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, την ώρα που ο αριθμός των αγοουμένων ανέρχεται στις 150.
Η Σουζάνα Μαλκόρα, αξιωματούχος της ειρηνευτικής αποστολής, δήλωσε ότι 10 Βραζιλιάνοι, τρεις Ιορδανοί και ένας Αϊτινός έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι μεταξύ των νεκρών. Ο επικεφαλής της αποστολής, Αλέν Λε Ρουά εκτίμησε ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών στις τάξεις του ΟΗΕ στην Αϊτή αναμένεται να αυξηθεί.
Ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Αϊτή ενδέχεται να αποδειχθεί ο βαρύτερος στην ιστορία των αποστολών του Οργανισμού, όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των θυμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο επικεφαλής της αποστολής, ο υπαρχηγός του και άλλα τουλάχιστον 100 στελέχη της αποστολής του ΟΗΕ αγνοούνταν την Τετάρτη.
Χίλαρι και Γκέιτς ακύρωσαν τις προγραμματισμένες περιοδείες τους

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ακύρωσε την περιοδεία της στον Ειρηνικό και θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον λόγω του σεισμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο σοβαρούς των τελευταίων ετών ως προς τις ανθρώπινες απώλειες.

Το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Αυστραλία για διμερείς επαφές ακύρωσε και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς και θα παραμείνει στη χώρα για να συμβάλει στο συντονισμό της αντιμετώπισης του σεισμού.

Καλά είναι όλοι οι Ελληνες της Αϊτής


Καλά στην υγεία τους είναι 14 από τους 15 Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή και οργανώνεται ο επαναπατρισμός τους, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη. Να στηρίξουμε την Αϊτή με κάθε τρόπο, ζήτησε στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας στον Real FM, το πρωί της Πέμπτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουβέλης δήλωσε ότι έχει ήδη υπάρξει επικοινωνία με τους 14 από τους 15 Έλληνες που ζουν εκεί. Οπως είπε, είναι καλά και οργανώνεται ο επαναπατρισμός τους.
Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ερευνάται με ποιο τρόπο μπορεί μέσω των διεθνών οργανισμών να υπάρξει οικονομική στήριξη των πληγέντων.

Τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον λαό της Αϊτής, που δοκιμάζεται σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε «μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη», εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους υπουργούς να πράξουν το παν -ο καθένας στον τομέα του- ώστε να υπάρξει άμεση ελληνική συνδρομή στην Αϊτή και τους πολίτες της.

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα η οποία, το 1822, αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και τόνισε ότι «οι εξελίξεις έρχονται έτσι ώστε να μας θυμίζουν ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας».


Το υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει τηλεφωνικές γραμμές στη διάθεση των Ελλήνων που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε εκεί.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350.

Δεν υπάρχουν σχόλια: