Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Αποφάσεις της τρίτης συνεδρίας της Δ.Ι.Σ για το μήνα Ιανουάριο


Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Τον Μακαριώτατο Πρόεδρο και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου απασχόλησε η τραγωδία την οποία βιώνει αυτές τις ημέρες ο χειμαζόμενος λαός της Αϊτής, που επλήγη από τον καταστρεπτικό και φονικό σεισμό. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον δοκιμαζόμενο Λαό της Αϊτής, της φίλης χώρας που είναι μάλιστα και η πρώτη που αναγνώρισε το 1822 ως ανεξάρτητο το Ελληνικό Κράτος και απέστειλε σχετική βοήθεια.
Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την διεξαγωγή δισκοφορίας σε όλους τους Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010.

Δόθηκε δε εντολή στην Μ.Κ.Ο «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα αποσταλεί στους εμπερίστατους αδελφούς μας. Παράλληλα ο Μακαριώτατος απέστειλε έγγραφο προς τον Εξοχώτατο Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπυρίδωνα Κουβέλη, με το οποίο θέτει στην διάθεση της Ελληνικής Κυβερνήσεως την Μ.Κ.Ο «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», ώστε να επιτευχθεί η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσα.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος ανέγνωσε εισήγηση για το ζήτημα της καταστάσεως των Ιερών Ησυχαστηρίων της Εκκλησίας μας. Γενομένης συζητήσεως αποφασίσθηκε η συγκρότηση Επιτροπής με σκοπό την μελέτη και σύνταξη σχεδίου Κανονισμού λειτουργίας των Ιερών Ησυχαστηρίων στην Εκκλησία της Ελλάδος, και σχεδίου Κανονισμού λειτουργίας των Ιερών Μονών Της.

Η Ιερά Σύνοδος, ενημερώθηκε με σχετικό έγγραφο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη της Καστοριάς, Γερμανό Καραβαγγέλη, οι οποίες προγραμματίζονται για το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουαρίου 2010, στην Βυζαντινή πόλη της Καστοριάς. Την Ιερά Σύνοδο στις εκδηλώσεις αυτές θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για την αναφορά την οποία υπέβαλε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.), σχετικά με την Γενική Συνέλευσή του, και ανετέθη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, ο οποίος ήδη έχει αναλάβει να εισηγηθεί το θέμα στην προσεχή Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, να λάβει υπ’ όψη του και θέσεις του Συνδέσμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αφιερωθεί το Ημερολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος του έτους 2011, στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με την συμπλήρωση εκατονταετηρίδος από της κοιμήσεώς του.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: