Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Εφημερίδα "Η Αλήθεια": Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΑ «ΕΩΣΦΟΡΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΑΡΧ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ


Εφημερίδα "Η Αλήθεια":

24/02/2009

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΑ «ΕΩΣΦΟΡΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΑΡΧ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ

«Έλα Χριστέ κι έλα Παναγιά»

«ΦΥΓΕ», ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ, ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΑΝ, ΑΠΟ ΑΥΛΟΚΟΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΦΟΥΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΥΣ!

Μαίνεται απ’ ό,τι φαίνεται ο πόλεμος στους κόλπους της τοπικής εκκλησίας, αφού χθες τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κληρικών ζήτησαν ευθέως την απομάκρυνση του επιτελείου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Διονύσιου ως προϋπόθεση για την επικράτηση ειρήνης.

Από τη δεύτερη κατά σειρά συνέντευξη Τύπου που έδωσαν φάνηκε ότι ο «ιερός πόλεμος» μαίνεται και ότι δυστυχώς διάλογος μεταξύ του Συνδέσμου Κληρικών Χίου και του Μητροπολίτη γίνεται μόνο δια μέσου των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Με ακόμη σαφέστερο τρόπο και με πιο αιχμηρούς χαρακτηρισμούς ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου, περιέγραψε τη δράση των ιερωμένων που στελεχώνουν τα γραφεία της μητροπόλεως λέγοντας με νόημα ανάμεσα στα άλλα ότι: «η εκκλησία δε χρειάζεται αυλοκόλακες και σφουγγοκωλάριους»

Σχολιάζοντας μέσα από σειρά δημοσιευμάτων τοπικών εφημερίδων τις δηλώσεις από άμβωνος του Γενικού αρχιερατικού πατέρα Δημήτριου Γεόμελου για τα «εωσφορικά τάγματα» ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου είπε: «Έλα Χριστέ και έλα Παναγία, αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το κήρυγμα...αντί ενός γόνιμου διαλόγου» και φάνηκε να περιμένει την τοποθέτηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Διονυσίου για αυτόν τον παραλληλισμό, που όπως είπε δε συνάδει με τον πνεύμα της δήλωσης του πατέρα Δημήτριου Γεόμελου περί «προσευχής και συγχώρεσης».

Έσπευσε βέβαια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου να διευκρινίσει ότι αυτά τα λόγια έχουν προκαλέσει συναισθήματα αγανάκτησης των μελών του συνδέσμου. Για τους υπόλοιπους ιερωμένους που δυσκολεύονται να τα εκφράσουν για ευνόητους λόγους, ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου σχολίασε: «Αυτό είναι κατάντημα για την εκκλησία που είναι χώρος δημοκρατίας και ελευθερίας».

Από τη αυτή τη συνέντευξη Τύπου προέκυψε ότι το «πεδίο της μάχης» επεκτείνεται και εκτός εκκλησίας, αφού τα βέλη του Συνδέσμου στράφηκαν και στην απούσα από τη συνέντευξη εφημερίδα «Πρόοδο», με το επιχείρημα ότι αναφερόμενη στο πρόσωπο του Μητροπολίτη προσπαθεί να δείξει ότι τα «πυρά» του Συνδέσμου έχουν αποδέκτη το σεβασμιότατο και όχι τα πρόσωπα του γραφείου του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ειπώθηκε ότι η εφημερίδα συνταυτίζεται με τα γραφεία της Μητροπόλεως. Η σιωπή ωστόσο που επικρατεί για τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί από τη συνέντευξη Τύπου αλλά και τις δηλώσεις που έγιναν από πλευράς του Συνδέσμου, σχολιάστηκε με τον εξής τρόπο: «Είναι ένοχοι. Χαλκεύουν κατηγορίες και προσπαθούν να μας φέρουν σε σύγκρουση με το δεσπότη, προσπαθούν να κατασκευάσουν αγανακτισμένους πολίτες...».

Στη συνέντευξη Τύπου δεν έμειναν ασχολίαστα τα λειτουργικά σεμινάρια από τον αρχιερατικό επίτροπο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών τα σεμινάρια διοργανώθηκαν με «διάθεση ρεβανσισμού», αφού κλήθηκαν ιερείς επωνύμως για να τους αναμορφώσουν. Ο πατέρα Γεώργιος Κωνσταντίνου δε δίστασε να πει ότι «ούτε ο εκπαιδεύων είναι κατάλληλο πρόσωπο» φωτογραφίζοντας βέβαια τον πατέρα Δημήτριο Γεόμελο. Η όλη συμπεριφορά στο θέμα των σεμιναρίων χαρακτηρίστηκε «ανάρμοστη» από τον πρώτο και καταγγέλθηκε η πρόσκληση για συμμετοχή σε αυτά ενός ιερέα με 29 χρόνια υπηρεσία και άρρωστη παπαδιά, «για ένα καπρίτσιο του αρχιερατικού γενικού. Η εκκλησία δε σηκώνει τέτοια καπρίτσια» σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου.

Όσο για το διάλογο που ακούστηκε κατά κόρον αλλά δεν βλέπουμε να υφίσταται, ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου διευκρίνισε ότι: «Διάλογος μπορεί να υπάρξει μόνο με το μητροπολίτη. Τα γραφεία έκλεισαν τον κύκλο τους». Ωστόσο προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών έσπευσε να κάνει σαφές ότι η πρόταση για απομάκρυνση του επιτελείου του μητροπολίτη δε στοχεύει στην εξασφάλιση καμίας θέσης από τα μέλη τους Δ.Σ. του Συνδέσμου. «Εμείς διευκολύνουμε το σεβασμιότατο να απαλλαγεί από τα βαρίδια. Οι πατέρες μπορούν να συνεχίσουν ως ιερείς στις ενορίες τους, δε θα χάσουν το μισθό τους» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου δήλωσε ότι θα περιμένουν το νέο κύκλο δηλώσεων και ότι δεν σκοπεύουν σε αυτή τη φάση να στραφούν στο Φανάρι ή στον αρχιεπίσκοπο. «Εμείς δεν εκθέσαμε τον πατέρα μας. Θέλουμε όλες οι προσπάθειες να εξαντληθούν εντός της Χίου» κατέληξε. Μετά και από αυτή τη συνέντευξη του Συνδέσμου κληρικών αναμένεται η απάντηση από την πλευρά της Μητροπόλεως στην οποία και «πέταξε το γάντι». Αν και θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε και τη φωνή του ποιμνίου που αυτή την περίοδο δίνει μια σκληρή μάχη στο αγώνα της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας...

Ευγ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: