Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Συστράτευση για την Αμανή.

Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008 αντιπροσωπεία της Κίνησης Εθελοντικής Προσφοράς για την Αμανή "19", αποτελούμενη από τους Ευγενία Ασλανίδη, Αργυρώ Κοντού και Νικόλαο Γεωργούλη, επισκέφθηκαν την έδρα του Συνδέσμου Κληρικών Χίου στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου και συναντήθηκαν με τους πατέρες Γεώργιο Κωνσταντίνου, Ιωάννη Κοντό και Μαρκέλλο Μαλαφή εκ μέρους του Δ. Σ. του Συνδέσμου, στους οποίους επέδωσαν και σχετική επιστολή. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια των επαφών που ξεκίνησε η Κίνηση με φορείς με θέμα την Αμανή και διεξήχθη σε εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα. Ακολουθεί η απαντητική επιστολή του Δ. Σ. του Συνδέσμου στην Κίνηση "19":

Αγαπητοί αδελφοί,
Μέλη της Κίνησης Εθελοντικής Προσφοράς για την Αμανή «19» θα θέλαμε και γραπτώς να σας ευχαριστήσουμε για την επίσκεψή σας στην έδρα του Συνδέσμου των Χίων Κληρικών και την διεξοδική ενημέρωσή μας προφορική και γραπτή για το σκεπτικό της δημιουργίας της κίνησης, τις ενέργειές της, την επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, την υφιστάμενη κατάσταση από λειτουργικής πλευράς στα χωριά της Αμανής με έμφαση στις χηρεύουσες θέσεις και στην ιερατική εκπαίδευση, στην ανάγκη σωστικής επέμβασης στην Ιερά Μονή Μουνδών και παράλληλα τις προτάσεις σας .
Διαβάσαμε στον τύπο το μήνυμα του Μητροπολίτη μας και λάβαμε και σχετική εγκύκλιο, που αναφέρεται στην λειτουργία του Προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας από 1ης Μαΐου έως τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά και στην τέλεση Παράκλησης κάθε Κυριακή 12μ.μ. στην Αγία Μαρκέλλα. Και τα δύο μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού τα ιερά προσκυνήματα και γενικά οι ναοί πρέπει να λειτουργούνται και να είναι ανοιχτοί για τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών.
Οφείλουμε επίσης να προσθέσουμε ότι δύο φορές το χρόνο, κατά τη Σαρακοστή των Χριστουγέννων και κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή και για την καλύτερη προετοιμασία των πιστών για να κοινωνήσουν τα Άχραντα Μυστήρια, ιερείς-πνευματικοί περιοδεύουν σε όλα τα χωριά της Αμανής και η επαφή τους με τους συνήθως υπερήλικες αδελφούς είναι μετάγγιση χάριτος, αγάπης και ελπίδας
Ο Σύνδεσμος στη Γενική του Συνέλευση την 6η Φεβρουαρίου 2008 συγκρότησε ομόφωνα τριμελή ομάδα παρακολούθησης της πρωτοβουλίας φορέων για την Αμανή με συντονιστή τον π. Ιωάννη Κοντό και πολυμελή ομάδα Λειτουργικής Διακονίας Βόρειας Χίου με συντονιστή τον π. Μαρκέλλο Μαλαφή.
Η Ιερά Μητρόπολη ενημερώθηκε για όλα τα παραπάνω: α) γραπτώς με ανακοινωθέν της 10ης Φεβρουαρίου 2008 και β) προφορικώς δια του π. Μαρκέλλου Μαλαφή, αλλά έκτοτε δεν αξιοποίησε την εθελοντική προσφορά των αδελφών συμπρεσβυτέρων, που παρά τις λατρευτικές, ποιμαντικές και διοικητικές υποχρεώσεις ο καθένας στην ενορία του ζήτησαν να ενταχθούν εθελοντικά στην ομάδα λειτουργικής διακονίας. Τα Μ.Μ.Ε. της Χίου είχαν υποδεχτεί θετικά την πρωτοβουλία αυτή του Συνδέσμου. Οι πατέρες Ιωάννης Κοντός και Γεώργιος Γεώργαλος συμμετείχαν στην συνάντηση-ενημέρωση των φορέων που έγινε στη Βολισσό.
Προτάσεις
Ο Σύνδεσμος αγωνίζεται για την ανύψωση του κύρους του ιερού κλήρου με την δια βίου επιμόρφωσή του και διεκδικεί το δικαίωμα της ενημέρωσης, επιμόρφωσης και της συμμετοχής σε κάθε διοργάνωση που θα διεύρυνε τους πνευματικούς ορίζοντές μας ως ιερέων, πνευματικών ανθρώπων, πολιτών, γονέων, προσώπων!
Ακόμα έχει ζητήσει να πληρώνονται οι κενές εφημεριακές θέσεις δια προκηρύξεως σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ζητήσαμε για τις εφημερίες στο ιερό προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας να προτιμώνται οι ιερείς των Βορειοχώρων. Αν στους εφημερίους των χωριών προστεθούν και οι έλκοντες την καταγωγή τους από την συγκεκριμένη περιοχή, το προσκύνημα θα μπορεί να λειτουργεί όλο το χρόνο. Η διακονία για να μην χάνει το νόημά της και να μην εκτρέπεται σε καταναγκαστικό έργο ή εκμετάλλευση και εξουσία, πρέπει να συνδέεται με την ελεύθερη θέληση, αλλά και με την παροχή κινήτρων και πάντοτε με την εναλλαγή προσώπων.

1) Για τις ποιμαντικές περιοδείες στα χωριά της Αμανής θα πρέπει να αποστέλλονται δύο τουλάχιστον μαζί ιερείς, οι οποίοι μαζί με τον εφημέριο, όπου υπάρχει, να επισκέπτονται κατ’ οίκον τους συνήθως υπερηλίκους μονίμους κατοίκους των χωριών, ώστε να υπάρχει η τόσο αναγκαία και ζωογόνος ανθρώπινη επικοινωνία και μάλιστα με λειτουργούς του Θεού.
2) Σε συνεργασία με όλους τους φορείς να υπάρχουν λατρευτικές ευκαιρίες για τους μονίμους κατοίκους. Μπορούν να αξιοποιηθούν τα Σάββατα για την τέλεση Θείας Λειτουργίας ή και ανάλογα την εκκλησιαστική περίοδο διάφορες ακολουθίες και δρώμενα. (π. χ. α) να συνδυαστεί η εκδρομή κάποιας μεγάλης ενορίας με την τέλεση ακολουθίας σε χωριό της Αμανής και επικοινωνία με τους μονίμους κατοίκους, β) να παρουσιάζουν οι μεγάλες ενορίες τις διάφορες δημιουργίες τους (χορωδίες, θεατρικά, προβολές κ.λ.π.) στα μικρότερα χωριά είτε μέσα στους ναούς, είτε στις ενοριακές αίθουσες, ανάλογα με το περιεχόμενο της κάθε εκδήλωσης).
3) Από τον Σεπτέμβριο με το προσκύνημα στη Νέα Μονή (29/9/2008) ο Σύνδεσμος εγκαινίασε μια σειρά τέτοιων εξορμήσεων-προσκυνημάτων με τίτλο: «προσκύνημα στην αγιοτόκο Χίο». Στον προγραμματισμό μας συμπεριλαμβάνονται η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μουνδών, η Αγία Μαρκέλλα και η Παναγία η Αγιογαλούσαινα. Το πρόγραμμα βεβαίως είναι υπό διαμόρφωση και είναι ανοιχτό σε προτάσεις.
4) Ο Σύνδεσμος παράλληλα με την πνευματική του αποστολή πιστεύει στην ενίσχυση του θρησκευτικού και συνεδριακού τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης του τόπου μας. Μέσα από το ιστολόγιό του (syndesmosklchi.blogspot.com) προβάλει τον τόπο μας, αλλά και με το συνέδριο του 2009 και άλλες εκδηλώσεις που επιφυλάσσεται να διοργανώσει μελλοντικά και με επίκεντρο και την πανέμορφη Αμανή θα συμβάλλει καίρια προς αυτή την κατεύθυνση.
5) Ιδιαίτερα για το επείγον θέμα της Μονής Μουνδών συμμεριζόμαστε την αγωνία σας και συντασσόμαστε σε κάθε δική σας προσπάθεια και ενέργεια τόσο προς τους αρμοδίους, όσο και προς την κατεύθυνση της αφύπνισης της κοινής γνώμης.
Κλείνοντας θα θέλαμε και πάλι να τονίσουμε ότι θα συμπορευθούμε μαζί με την Κίνηση «19» σε κάθε θετική και δημιουργική προσπάθεια για την προώθηση και επιτυχία των σκοπών της. Θα ενημερώσουμε δε όλους τους αδελφούς συμπρεσβυτέρους και θα τους κάνουμε κοινωνούς των σκέψεων, παρατηρήσεων και προτάσεών σας.
Ας κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα, ας είναι η συνεργασία και η συστράτευση όλων μας, φορέων και προσώπων, ο ανθρώπινος ανασχετικός φραγμός στη διαρκώς διολισθαίνουσα περιοχή της Αμανής.

Μετά τιμής
Το Διοικητικό Συμβούλιο

π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
π. Ιωάννης Κοντός
π. Δημήτριος Πύρρος
π. Δημήτριος Μαρμαράς
π. Μαρκέλλος Μαλαφής
π. Αλέξανδρος Κατσαρός
π. Γεώργιος Γεώργαλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: