Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Γιώργος Παπαδόπουλος: για την έκδοση βιβλίου σχετικά με τον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Ψαρών

Νέες Χιακές Εκδόσεις:
Αρχιμανδρίτου π. Ιωακείμ Αρχοντού – Ιεροκήρυκος Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών
<<Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΨΑΡΩΝ>>
Του Γιώργου Φ. Παπαδόπουλου – Δημοτικού Συμβούλου Χίου
Στην εκλεκτή τοπική βιβλιογραφία ήλθε, πρόσφατα, να προστεθεί μια περίφημη έκδοση, ισάξια και εφάμιλλη των μεγάλων εκείνων που αναφέρονται στην ιστορία, λαογραφία και παράδοση του τόπου, τα μνημεία και αφιερώματα, αλλά και την αγάπη των ανθρώπων στην Ορθόδοξη πίστη μας.
Για το ιστορικό και ηρωικό νησί των Ψαρών πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσφορά του στο γένος μας και εξύμνησαν τη θυσία και τον ηρωισμό των κατοίκων του στους, υπέρ της πίστεως και της πατρίδος μας, ιερούς αγώνες. Κανένας όμως μέχρι σήμερα δεν είχε κατορθώσει να συγγράψει ένα πόνημα στο οποίο να εμπεριέχεται η ιστορία και η προσφορά του νησιού σε συνάφεια με τον Ιστορικό – Καθεδρικό Ναό του, τον Άγιο Νικόλαο.
Η ιστορία και η πορεία του Ναού αυτού στο διάβα των αιώνων είναι τεράστια, η δε προσφορά του στην τοπική πραγματεία ανεκτίμητη.
Το δύσκολο αυτό εγχείρημα της συγγραφής ενός τέτοιου βιβλίου ξεκίνησε και έφερε σε πέρας επιτυχώς ο ακάματος πνευματικός ποδηγέτης του ηρωικού νησιού, Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Αρχοντός, Εφημέριος των Ψαρών και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
Ο π. Ιωακείμ κοπίασε και μόχθησε όσο κανείς άλλος και οι προσπάθειες του συνεχίστηκαν επί 17 ολόκληρα χρόνια, ώστε να βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε στα χέρια μας τον καλαίσθητο ογκώδη τόμο – των 450 και πλέον σελίδων – υπό τον τίτλο <<Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΨΑΡΩΝ>>.
Στον τόμο αυτό αναλύονται με κάθε λεπτομέρεια τα της ιστορίας του Ιερού Ναού από κατασκευής του μέχρι σήμερα (ιστορία, κειμήλια, εξοπλισμός, επισκευαστικές εργασίες, ήθη και έθιμα, σημαντικά γεγονότα, επισκέψεις, κλπ). Πρόκειται για μια έκδοση που τιμά πραγματικά και αποδίδει τον προσήκοντα σεβασμό στη μνήμη του προστάτη των ναυτιλλομένων και του ηρωικού νησιού, Αγίου Νικολάου.
Η έκδοση αυτή, την οποία προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Διονύσιος, έρχεται αφενός να προβάλλει και εξυψώσει στους ευλαβείς προσκυνητές τον Ιερό Ναό του Αγίου και αφετέρου να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ενίσχυση της προσπάθειας επισκευής του, έπειτα από τη φθορά που προξένησε σ΄ αυτόν ο παναδαμάτορας χρόνος και – κυρίως – οι πρόσφατες (πριν από λίγα χρόνια) σεισμικές δονήσεις, μιας και το περίσσευμα εκ των εσόδων που θα προέλθουν από την πώλησή του θα διατεθούν γι΄ αυτόν.
Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, έπειτα από σχετική πρόταση του Νομάρχη κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη, προέβη με δαπάνη της στη σύνταξη Μελέτης για την επισκευή του Ναού, ενώ είχε και την ευγενική φροντίδα και επιμέλεια της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική αίθουσα του Ομήρειου την παρελθούσα Τρίτη 4/11 ε.ε. Την παρουσίαση πραγματοποίησαν οι: Η Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Χίου Κα Ιουλία Φαράκλα, η Δρ. Φιλολογίας Κα Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη και ο Δρ. Θεολογίας κ. Ανδρέας Αξιωτάκης, ενώ το συντονισμό της είχε ο Ιατρός κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, Δρ. Ιστορίας της Ιατρικής. Ύμνους αφιερωμένους στον Άγιο Νικόλαο απέδωσε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου <<Ρωμανός ο Μελωδός>>. Αξίζουν, πραγματικά, συγχαρητήρια στον πνευματοφόρο και μελίρρυτο Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Αρχοντό, για την έκδοση του εξαίσιου αυτού πονήματος που λαμπρύνει την εκκλησιαστική – και όχι μόνον – βιβλιογραφία.-
Αναδημοσίευση από το Chiosnews.com Πε 6/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: