Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ (και τα από αυτή απορρέοντα περί της Ι. Σκήτης των Αγίων Πατέρων της Χίου)

Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου

Το ζήτημα του παλαιού ημερολογίου, δηλαδή η εμμονή κάποιων στο να τιμούν το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας κατά 13 ημέρες αργότερα, έχει ταλανίσει την Εκκλησία μας εδώ και αιώνες, με αποκορύφωμα – για την Εκκλησία της Ελλάδος– τα τελευταία περίπου 90 χρόνια.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γραφεί τόμοι ολόκληροι και από κάθε πλευρά, αποκαλύπτοντας τις πλάνες και τις μεθοδείες πολλών εκμεταλλευτών του. Να αναφέρω, επίσης, ότι, με το ζήτημα αυτό έχω καταπιαστεί κι άλλες φορές, το 1995, το 1997 και το 2004 και δεν είναι η πρώτη φορά που παραθέτω δημόσια τις –όποιες– απόψεις μου περί τούτου. Είχα ασχοληθεί επισταμένως και κατά την εκπόνηση εργασίας στην Δ΄τάξη (μεταλυκειακό τμήμα) του Εκκλησιαστικού Λυκείου.

Οι παλαιοημερολογίτες (αυτοτιτλοφορούμενοι και ως Γ.Ο.Χ. ή Π.Ε- <<Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί>> ή <<Παλαιού Εορτολογίου>> ή <<Ενιστάμενοι>>- λες και όλοι οι υπόλοιποι είναι νόθοι ή "κάλπικοι"…) ενίοτε συνδυάζουν την απόσχισή τους από την Κανονική, νόμιμη και επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία επικαλούμενοι ότι αγωνίζονται ενάντια στον Οικουμενισμό και τα οικουμενικά ρεύματα που εκφράζουν κάποιοι Κληρικοί. Βέβαια, δεν φρόντισαν να μάθουν τι ακριβώς αναφέρουν οι Ιεροί Κανόνες περί τούτων, όπως -και το- με ποιο τρόπο η επίσημη Εκκλησία συμπράττει ή όχι στον Οικουμενισμό ή κάποιοι μεμονωμένοι Κληρικοί Της ως πρόσωπα και όχι ως θεσμός.

Πρέπει, λοιπόν, ξεκινώντας να πούμε ότι, ο Οικουμενισμός είναι παναίρεση και οποιοσδήποτε Κληρικός συμπράττει με αιρετικούς ή άλλους υπερασπιστές αλλότριων δοξασιών (σε προσευχητικό ή λειτουργικό στάδιο) είναι άξιος καθαίρεσης κατά τους ιερούς Κανόνες. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο το ότι η Εκκλησία "νοθεύει" το δόγμα ή την πνευματική ακεραιότητά της από κινήσεις προσώπων. Έτσι, για να ξεκαθαρίσω τι εννοώ επισημαίνω ότι, μπορεί μεν ο τάδε ή ο δείνα Πατριάρχης να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τις συμπροσευχές ή τον εναγκαλισμό με αιρετικούς ή αλλοθρήσκους, όμως αυτό δεν έπεται και την αλλοίωση του Ορθοδόξου φρονήματος ή ότι εμείς –ως Ορθόδοξο πλήρωμα– θα το δεχθούμε. Και συγκεκριμενοποιώ: Οι παλαιοημερολογίτες είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος μάχεται τον Οικουμενισμό σθεναρά και δημόσια; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως και Κονίτσης Ανδρέα; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο; Όλοι αυτοί καθημερινά δεν μάχονται τον Oικουμενισμό; Οι χριστιανικές αδελφότητες, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ορθοδόξων Χριστιανών, δεν μάχονται την παναίρεση του Οικουμενισμού; Αυτοί δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι; Δεν αγωνίστηκε σθεναρά ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος (Καντιώτης), όταν το 1972 μαζί με τους Μητροπολίτες Παραμυθίας Παύλο (μετέπειτα Αγιάς και Συκουρίου) και Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιο έπαυσαν το μνημόσυνο του Πατριάρχη Αθηναγόρα, διαμαρτυρόμενοι για τον εναγκαλισμό του με τον Πάπα; Δεν έφυγαν από την επίσημη Εκκλησία, ούτε αποτειχίστηκαν, απεναντίας στηλίτευαν και τη δράση των παλαιοημερολογιτών. Ούτε το Ορθόδοξο φρόνημα αλλοιώθηκε, ούτε έπαθε κάτι η Ορθοδοξία. Δεν αγωνίστηκαν και αγωνίζονται μέχρι σήμερα εκατοντάδες Μητροπολίτες, Ιερείς, Μοναχοί και λαϊκοί; Συνεπώς, ημιμαθείς περί την ορθή πίστη αποδεικνύονται όσοι υποτιθέμενοι Γ.Ο.Χ. στηλιτεύουν την Εκκλησία μας και τους Κληρικούς Της ότι, ενώ δήθεν εκείνοι μάχονται τον Οικουμενισμό, εμείς έχουμε συσχηματιστεί και ταυτιστεί μαζί του !

Ερχόμαστε τώρα σε ένα σοβαρότατο ζήτημα που αφορά στην Αποστολική διαδοχή του ιερού Κλήρου. 

Καταρχήν να πούμε ότι, αλλαγές στο ημερολόγιο έχουν γίνει και άλλες στο διάβα της ιστορίας και δεν είναι μόνο οι 13 ημέρες που άλλαξαν στην Ελλάδα το 1923. Το ημερολόγιο είναι ένα μέσον το οποίο εφεύρε ο άνθρωπος για τη δική του εξυπηρέτηση και δεν αποτελεί πανάκεια για τη σωτηρία του. Ο ιερός απόστολος αναφέρει ότι, πρέπει να κινούμαστε <<εξαγοραζόμενοι τον χρόνον-καιρόν ότι αι ημέραι πονηραί εισιν>>, δηλαδή να μεριμνούμε ανά πάσα στιγμή για τη σωτηρία της ψυχής μας, διότι εδώ είμαστε προσωρινοί και δεν γνωρίζουμε πότε θα έλθει το τέλος, τόσο της επίγειας ζωής μας όσο και του κόσμου, με την Δευτέρα του Κυρίου Παρουσία, δηλαδή τη συντέλεια του χρόνου. Έτσι, αλλαγές στο ημερολόγιο υπήρξαν και άλλες τόσο προ Χριστού όσο και μετά Χριστόν. Το ημερολόγιο δεν συνιστά εφαρμογή καμίας παράδοσης στο χώρο της Εκκλησίας. Παράδοση μπορεί να συνιστά το Τυπικό της Εκκλησίας, η ζωή, ο χαρακτήρας, ο πνευματικός λόγος που απορρέει από τους Πατέρες Της, όχι όμως το ημερολόγιο.

Ερχόμαστε τώρα στους υποτιθέμενους "κληρικούς" του παλαιού ημερολογίου. Θα μιλήσουμε για την Ελλάδα (διότι στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά ζητήματα που είναι αδύνατον να αναπτυχθούν σε ένα μόλις άρθρο). Οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας οι οποίοι θεώρησαν αρχικά λανθασμένη την αλλαγή του ημερολογίου επέστρεψαν στην Κανονική Εκκλησία (νέο ημερολόγιο) και έμειναν τελικά μόλις ένας ή δυο στο παλαιό, δημιουργώντας σχίσμα στην Εκκλησία και παρασυναγωγή. Έτσι, έφθασαν σε σημείο να μην υπάρξει Αποστολική διαδοχή. Οι Γ.Ο.Χ., απευθυνόμενοι αρχικά σε Επισκόπους άλλων γειτονικών κρατών, που ακολουθούσαν το παλαιό ημερολόγιο, λάμβαναν την απάντηση ότι πρέπει να επιστρέψουν στην επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος και να χειροτονηθούν από τους Κανονικούς Επισκόπους Της τους οποίους και αναγνώριζαν. Τότε, εκείνοι εστράφησαν προς άλλες χώρες, εκμεταλλευόμενοι άλλα γεγονότα άσχετα με το ημερολόγιο. Δηλαδή, στα κράτη όπου επικρατούσε η αθεΐα και είχαν διωχθεί οι Χριστιανοί προς άλλες χώρες. Τούτο κυρίως υπήρχε στην πρώην Σοβιετική Ένωση όπου το καθεστώς δεν επέτρεπε την ανεξιθρησκία αλλά επέβαλλε την αθεΐα. Το Πατριαρχείο της Ρωσίας ακολουθούσε το παλαιό ημερολόγιο αλλά είχε εκκλησιαστική κοινωνία (<<κοινό Ποτήριο, δηλαδή αναγνώριση και συλλειτουργία>>) με όλες τις κατά τόπους Εκκλησίες του νέου ημερολογίου. Ο λόγος δηλαδή της διασποράς των Κληρικών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε άλλα κράτη ήταν το γεγονός ότι τα άθεα καθεστώτα τους υποχρέωσαν να δραστηριοποιηθούν σε άλλα μέρη όπου υπήρχε ανεξιθρησκία. Έτσι, υπήρξαν οι λεγόμενοι <<Ρώσοι της διασποράς>>, Κληρικοί Κανονικοί οι οποίοι και αναγνώριζαν αλλά και αναγνωρίζονταν από την επίσημη Εκκλησία μέχρι κάποιο διάστημα. Σήμερα, όλοι αυτοί έχουν επιστρέψει στο επίσημο Πατριαρχείο Ρωσίας και ενώθηκαν με την Κανονική Εκκλησία. Να σημειώσουμε ότι, και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, και το Πατριαρχείο Ρωσίας, και το Άγιον Όρος, και δεκάδες ιερές Μονές και αδελφότητες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, αλλά αναγνωρίζουν την επίσημη Εκκλησία (νέο ημερολόγιο) και έχουν εκκλησιαστική κοινωνία μαζί Της, ουδεμία δε σχέση έχουν με ψευδοκληρικούς και άλλους των Γ.Ο.Χ. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται να υπάρξει χειροτονία Κληρικού από μια Σύνοδο <<υπερορίως>> (δηλαδή εκτός των ορίων που αυτή ανήκει) για να μεταβεί ο Κληρικός αυτός αμέσως μετά (και γνωρίζοντάς το εκ προοιμίου, μάλιστα δίχως να υπάρχει Απόφαση κάποιας Συνόδου, έστω τοπικής, για τη χειροτονία) εκτός των ορίων που η Σύνοδός αυτή έχει αρμοδιότητα. Μια τέτοια χειροτονία είναι αντικανονική και άκυρη.

Από την Ελλάδα μετέβη κάποιος "κληρικός" των ΓΟΧ στην Αμερική, ονόματι Ακάκιος, από όπου επέστρεψε κατόπιν λέγοντας ότι "χειροτονήθηκε Επίσκοπος" από τους Ρώσους της διασποράς. Όμως, ουδεμία απόδειξη υπάρχει ότι χειροτονήθηκε από δύο ή τρεις Επισκόπους των Ρώσων της διασποράς, ουδεμία Απόφαση Συνόδου υπήρξε για να χειροτονηθεί, ουδεμία γνώση για το που χειροτονήθηκε, πότε και από ποιους Επισκόπους, εξυπηρετώντας ποιες ανάγκες, παρά μόνον μια βεβαίωση ενός Επισκόπου ο οποίος μάλιστα ακολουθούσε το παλαιό ημερολόγιο αλλά είχε κοινωνία με την επίσημη Εκκλησία (νέου ημερολογίου) και Την αναγνώριζε, συλλειτουργούσε δε με Επισκόπους Της. Έσπευσαν δε πολύ αργότερα (σχεδόν μια δεκαετία κατόπιν) νεότεροι "επίσκοποι-διάδοχοι" της αυτής "συνόδου" να αποφανθούν ότι αναγνωρίζουν την χειροτονία αυτή, δίχως και εκείνοι να κατονομάζουν από ποιους έγινε, που και πότε (τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση όποιου το επιθυμεί). Τι είδους χειροτονία ήταν αυτή, εάν και εφόσον υπήρξε;

Το ίδιο συνέβη και στην Αθήνα, με κάποιο "επίσκοπο" Ματθαίο, ο οποίος θεώρησε τον εαυτό του μοναδικό (!!!) Ορθόδοξο Επίσκοπο επί της γης (άραγε αυτό είναι εωσφορικός εγωισμός ή σχιζοφρένεια;) που σε γνωστό ΄΄μοναστήρι΄΄ της ντροπής, στην Κερατέα, (έχει αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη για το τι συνέβαινε εκεί με την κακοποίηση και θανάτωση ανηλίκων παιδιών, κ.α.) "χειροτόνησε" μόνος του "Επίσκοπο" (ωσάν να επρόκειτο για χειροτονία Διακόνου ή Πρεσβυτέρου) και κατόπιν άλλους, οδηγώντας άλλη μια μερίδα ανθρώπων σε σχίσμα και παρασυναγωγή. Αυτοί αποτελούν σήμερα την Νο 2 ή 3 παράταξη των εν Ελλάδι Γ.Ο.Χ. μεταξύ των 10 ή 12 !!!

Οι περισσότεροι, λοιπόν, Γ.Ο.Χ. εν Ελλάδι θεωρούν αυτούς τους ανωτέρω, ως πατέρες τους και ως δεχθέντες εξ αυτών την Αποστολική διαδοχή. Αστεία πράγματα για αμαθείς και ανίδεους περί την πίστη και τους Ιερούς Κανόνες. Ως λέγει και ο ιερός Απόστολος <<ζήλον Θεού έχουσι αλλ΄ ου κατ΄ επίγνωσιν>>. Άνθρωποι που, έχουν θεοποιήσει άλλους ανθρώπους, μη έχοντας επίγνωση για την πορεία του έμψυχου Σώματος της Εκκλησίας, οδηγούμενοι σε επικίνδυνους ατραπούς. 

Εξ αφορμής όλων τούτων να σημειώσουμε κάτι ακόμη: Ο μακαριστός Επίσκοπος Αστορίας Η.Π.Α. Πέτρος (Αστυφίδης), χειροτονηθείς από Επισκόπους των Ρώσων της Διασποράς, οσάκις επισκεπτόταν τη Χίο, θυμάμαι ότι (ως έφηβος που τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μου βρισκόμουν στα κατηχητικά και τα γραφεία της Μητροπόλεως Χίου) ερχόταν στην Ιερά Μητρόπολη, έβλεπε τον –μακαριστό σήμερα– Μητροπολίτη μας, Διονύσιο, τον ασπαζόταν και ανέφερε τις δράσεις που θα ανέπτυσσε τις ημέρες της παραμονής του στη Χίο. Αναγνώριζε δηλαδή και τιμούσε τον Κανονικό και νόμιμο Επίσκοπο της Χίου. Και ο Μητροπολίτης μας (Διονύσιος) τον είχε επισκεφθεί στην Αμερική (στην Αστόρια) τουλάχιστον δυο φορές, όπου έγινε δεκτός με μεγάλη εγκαρδιότητα. Η δε Ιερά Μητρόπολις Χίου έδειχνε ΑΝΟΧΗ επί των όσων συνέβαιναν εδώ, κυρίως λόγω του ότι εκτιμούσε το πρόσωπο του Γέροντος π. Αμβροσίου, την αγαθή του προαίρεση και το έργο που επιτελούσε. Είχε διαφανεί ότι τον εμπιστεύεται ως φύλακα της Σκήτης και των λοιπών ιερών καθιδρυμάτων που επόπτευε. Αυτά για να μην παρεξηγούμεθα. Έχουν όλα τούτα καμία σχέση με τους Γ.Ο.Χ., και τις "συνόδους" τους; Πότε είχαμε στη Χίο Γ.Ο.Χ., πλην των περιπτώσεων τοπικών Κληρικών ή Μοναχών που όμως είχαν λάβει χειροτονίες από τον Κανονικό Μητροπολίτη Χίου και κουρές από Κληρικούς που χειροτονήθηκαν από τον Κανονικό Μητροπολίτη Χίου; Αναγνώσθηκε σε άρθρο στον τοπικό Τύπο ότι, ο σημερινός εγκαταβιών και φερόμενος ως Ηγούμενος επί της Σκήτης των Αγίων Πατέρων είναι διάδοχος του Γέροντος Παχωμίου. Από πού και ως πού; O π. Μωυσής τον οποίον επικαλούνται έζησε επί της Σκήτης και κατόπιν αποσκίρτησε για να μεταβεί στο Αγ. Όρος και να καταλήξει στην παρασυναγωγή του Ματθαίου, έχοντας μετακινηθεί σε αρκετές Μονές (φέρεται δε από τους Γ.Ο.Χ. και ως ιδρυτής τεσσάρων μοναστηριών τα οποία ακολουθούν τέσσερις διαφορετικές "συνόδους" των Γ.Ο.Χ. το καθένα !) Αυτά διδάχθηκε από τον Όσιο Παχώμιο, ο οποίος κατέλιπε εγγράφως συγκεκριμένες οδηγίες προς τους Μοναχούς του Προβατείου όρους να μην εγκαταλείψουν την Ι. Σκήτη; Ας αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι τα προστάγματα του Οσίου Παχωμίου να δουν τι λέει (Περισσότερα στο βιβλίο του κ. Αντ. Χαροκόπου <<Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΧΩΜΙΟΣ>>, Χίος 2003). Η Σκήτη των Αγίων Πατέρων πότε είχε σχέση με όλους αυτούς; Η σημερινή "σύνοδος" των Γ.Ο.Χ. που ανήκουν έχει αποκηρύξει τους Ματθαιικούς !!! (ποιος, λοιπόν, κοροϊδεύει ποιον…!). Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον έτερο "επίσκοπο" Κάλλιστο Μακρή ο οποίος "μετακινήθηκε" από "σύνοδο" σε "σύνοδο" αποκηρυσσόμενος από την προηγούμενη ! Όταν οι μισοί έχουν καθαιρέσει και αποκηρύξει τους άλλους μισούς, για ποια Αποστολική διαδοχή και εκκλησιαστική κοινωνία μιλάμε; Ο Γέροντας Θεόδουλος (Γεντίδης), όπως και ο Διάκονος Γαλακτίων είχαν χειροτονηθεί από τον Μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή. Αναφέρθηκε, επίσης, από τη σεβαστή Γερόντισσα του Αγίου Κωνσταντίνου ότι, η Μονή δεν είχε δεχθεί τον Γέροντα Θεόδουλο έως ότου δήλωσε ότι αποκήρυξε την επίσημη Μητρόπολη Χίου και προσχώρησε στους Γ.Ο.Χ. Όμως, αυτό δεν ισχύει διότι, αφενός ήλκυε την ιεροσύνη από Επίσκοπο του νέου ημερολογίου (Ιωακείμ Στρουμπή) και αφετέρου στο ιστορικό αρχείο υπάρχουν έγγραφα που καταδεικνύουν ότι, ο Γέροντας Θεόδουλος ακόμη και επί Μητροπολίτου Παύλου Πολυμερόπουλου και επί Χρυσοστόμου Γιαλούρη αιτούνταν από τον κανονικό και νόμιμο Μητροπολίτη άδεια για τη διεκπεραίωση ζητημάτων της Μονής. Μάλιστα, από τον τοποτηρητή Μητροπολίτη Ιάκωβο Κλεομβρότου ζήτησε να συμπεριληφθεί η Σκήτη των Αγίων Πατέρων στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας που διοργάνωνε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) !!! Την δε έκτιση ποινής που έκανε, στη Μονή Υψηλού της Λέσβου, έπραξε κάνοντας ΥΠΑΚΟΗ στην ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (και όχι όπως κάποιους άλλους που έφυγαν για άλλες περιοχές, για να γλιτώσουν και ίδρυσαν δικές τους "μονές" των Γ.Ο.Χ.). Αλλά και ο Γέροντας Κορνήλιος (Μαρμαρινός) ακολουθούσε το παλαιό ημερολόγιο με την αδελφότητά του (Αγία Σκέπη Χαλκειούς), όμως είχε εκκλησιαστική κοινωνία με την επίσημη Εκκλησία, συλλειτουργούσε δε με τον Μητροπολίτη Χίου Χρυσόστομο Γιαλούρη και τον Εφημέριο Χαλκείους π. Ιωάννη Πουλή. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε για ένα διάστημα και με τον Άγιο Άνθιμο (Γέροντα Άνθιμο Βαγιάνο) στην Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας όπου πάντοτε μνημόνευε τους Κανονικούς Μητροπολίτες Χίου (Ιερώνυμο Γοργία, Πολύκαρπο Βαρβάκη, Ιωακείμ Στρουμπή και Παντελεήμονα Φωστίνη). Το ίδιο δεν συνέβαινε στο Μοναστήρι στα Ψαρά; Το ίδιο δεν συνέβαινε στο Μοναστήρι στα Αγιάσματα; Το ίδιο δεν συνέβαινε ένα διάστημα και στο Μερσινίδι και τους Αγ. Αναργύρους Λαγκάδας; Που ήσαν τότε οι ψευδοΓΟΧ να έλθουν στη Χίο και μας θυμήθηκαν στην μετά π. Αμβρόσιο εποχή; Επίσης, ας μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν ότι, και η σεπτή Γερόντισσα της Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Οινουσσών, Μαρία Μυρτιδιώτισσα (Κατίγκω) Πατέρα και η αγία θυγατέρα της, μοναχή Ειρήνη Μυρτιδιώτισσα (την οποία πολλάκις μνημονεύω, τιμώ, ευλαβούμαι και επικαλούμαι στη ζωή μου ως αγία μορφή), αλλά και ο σύζυγός της, μοναχός Ξενοφών (Πανάγος) Πατέρας είχαν ως Πνευματικό της οικογενείας τους αρχικά τον Γέροντα Ιερώνυμο της Αίγινας (Αποστολίδη) και κατόπιν τον π. Φιλόθεο (Ζερβάκο), Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου. Ο π. Ιερώνυμος συμβούλευσε την Γερόντισσα να κτίσει τη Μονή στις Οινούσσες. Ακολούθησαν ως Μονή το παλαιό ημερολόγιο αλλά αρχικά οι Πνευματικοί και Ιερείς τους ήσαν Κληρικοί έχοντες εκκλησιαστική κοινωνία με την Κανονική Εκκλησία και χειροτονηθεί από Αρχιερείς Της (μάλιστα ο Γέροντας Ιερώνυμος Αποστολίδης χειροτονήθηκε Ιερέας από τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη-ως Μητροπολίτη Καρυστίας). Τα δε εγκαίνια της Ιεράς Μονής στις Οινούσσες τέλεσε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Κλεομβρότου ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως Χίου, μετά την εκδημία του Παντελεήμονος Φωστίνη. Αναφέρω τα γεγονότα αυτά και όχι τα μετέπειτα για να καταδείξω την ιστορική αλήθεια και προέλευση. Ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος είχε και αδελφή Μοναχή στη Μονή του Αγίου Κωνσταντίνου της Χίου. Ο ίδιος ήταν Πνευματικός και του π. Κυπριανού (Κουτσούμπα) ο οποίος χειροτονήθηκε με το νέο ημερολόγιο το 1962 στην Κάλυμνο Διάκονος και Ιερέας και χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Βενέδικτο ώστε να καταλήξει σε δική του ομάδα το 1969 (όταν ήλθε σε ρήξη με τον Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημο Γκατζιρούλη και αποσκίρτησε από την νόμιμη Μητρόπολη Αττικής) και έχτισε την Ιερά Μονή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης Φυλής Αττικής, δημιουργώντας κατόπιν (στα μέσα του 1980) δική του "συνοδο ενισταμένων" των Γ.Ο.Χ. αποκηρύσσοντας όλους τους υπόλοιπους Γ.Ο.Χ., αναγνωρίζοντας όμως τους Κληρικούς του νέου ημερολογίου και τα υπ΄ αυτών τελούμενα Μυστήρια (αυτοί έχουν ενωθεί σήμερα με τους λεγόμενους "Φλωρινικούς"). 

Συνεπώς, τι είναι αυτά που ισχυρίζονται ορισμένοι περί του Ι. Παρθενώνος Αγ. Κωνσταντίνου ότι, δέχονται "Ιερείς" μόνον όσους έχουν αποκηρύξει τους Κληρικούς του νέου ημερολογίου, αφού οι "Αρχιερείς" –τουλάχιστον της ομάδας Κυπριανού– αναγνωρίζουν τους νεοημερολογίτες Κληρικούς; Ας αναζητήσουν τις εγκυκλίους του μακαριστού Κυπριανού (Κουτσούμπα)-δεκαετία του 1980- να διαβάσουν τι αναφέρει για τους λόγους διαφοροποίησής του από τους υπόλοιπους Γ.Ο.Χ. Δηλαδή, η Γερόντισσα του Αγ. Κωνσταντίνου, εάν προσέλθει έγγαμος "ιερέας" της ομάδας Κυπριανού των Γ.Ο.Χ., που ανήκουν στη "σύνοδο" που υπακούει η Μονή, θα τον δεχθεί να λειτουργήσει; Να πω δε κάτι στη σεβαστή Γερόντισσα, με όλο το σεβασμό και την τιμή στο πρόσωπό της: Εσείς που λέτε ότι δεν αναγνωρίζετε τους Κληρικούς του νέου ημερολογίου και διερωτηθήκατε δημόσια –στο κείμενό σας– πότε είχε επικοινωνία ο π. Αμβρόσιος με την Ιερά Μητρόπολη Χίου, γνωρίζετε ότι -το έτος 2011- ο ίδιος παρέδωσε επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Χίου τεμάχιον του ιερού λειψάνου του Οσίου Παχωμίου το οποίο και φυλάσσεται προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Ελάτας- που ανήγειρε ο Γέροντας Παχώμιος; Γνωρίζετε ή όχι ότι ο π. Αμβρόσιος είχε υπό την κατοχή του τεμάχιον του ι. λειψάνου του μακαριστού π. Φιλοθέου Ζαρβάκου, αποσταλέν εις αυτόν από την Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου (νέου ημερολογίου);

Σήμερα έχουν φθάσει, πλείστοι όσοι καθαιρεμένοι τόσο από το παλαιό όσο και από το νέο ημερολόγιο να έχουν δικές τους "συνόδους", δέκα -10- μέχρι στιγμής. Θεομπαιξίες και εγωισμοί…!!! Οι πνευματικές αυτές διαστροφές δεν έχουν τέλος εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι, επειδή και η Ελληνική Πολιτεία δεν αναγνωρίζει τους Γ.Ο.Χ. ως Εκκλησία, τούτο έχει ως αποτέλεσμα να είναι η κατάσταση ανεξέλεγκτη, να κάνει όποιος θέλει ότι θέλει και κανένας να μην γνωρίζει ποιος εξ αυτών είναι Κανονικός Κληρικός και ποιος όχι.

Αποτυπώθηκε, επίσης, σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον τοπικό Τύπο ότι, οι Κληρικοί που ακολουθούν το νέο ημερολόγιο είναι αιρετικοί. Και ρωτώ: Αφού είναι αιρετικοί, γιατί δέχονται κάποιον στους κόλπους τους οι Γ.Ο.Χ. από το νέο ημερολόγιο με τον βαθμό ιεροσύνης που αυτός είχε λάβει από τους Επισκόπους του νέου ημερολογίου; Άρα υποκρίνονται. Και εφόσον τα τελούμενα υπό των Κληρικών μας (νέου ημερολογίου) δεν έχουν ισχύν γιατί κατασκευάζουν εικόνες και άλλα αντικείμενα στον Αγ. Κωνσταντίνο και τα πωλούν σε νεοημερολογίτες για να μπουν στους Ναούς των νεοημερολογιτών; Ποιοι πιστοί συντηρούν τον Αγ. Κωνσταντίνο και τους Αγίους Πατέρες, τον Ταξιάρχη των Νενήτων, τον Άγιο Μάρκο, την Αγία Ματρώνα στη Διδύμα, κλπ; Δεν είναι ο οβολός και η αγάπη των νεοημερολογιτών για την Εκκλησία; Ας μην έχουν κάποιοι δυο πρόσωπα ενώπιον του Θεού, αλλά ένα, διότι κι αυτοί θα δώσουν λόγο σ΄ Εκείνον εν ημέρα κρίσεως, όπως όλοι μας. 

Προσωπικά, εάν μέχρι σήμερα δεν μίλησα το έκανα διότι ήθελα να τιμήσω τη μνήμη του Γέροντος π. Αμβροσίου, τον οποίο αγαπούσα, επισκεπτόμουν επί έτη πολλά και επί ώρες ολόκληρες συζητούσαμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ κατ΄ ιδίαν και με αγαπούσε ανυπόκριτα. Πολλές φορές έχω πει ότι, ένας Αμβρόσιος δύσκολα βρίσκεται στο χώρο της Εκκλησίας. Του είχα δώσει δε και μια υπόσχεση την οποία νομίζω ότι τήρησα. Όμως, η σιωπή πλέον πρέπει να σπάσει. Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι <<καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν>>. Βέβαια, τώρα ήλθε καιρός του λαλείν την αλήθειαν. 

Κλείνω εδώ το παρόν σημείωμα, λέγοντας τούτο: Η επίσημη και Κανονική Εκκλησία, η Αγία Ορθοδοξία μας, ζει και θα ζει εις τον αιώνα, διότι είναι θεοίδρυτη και δεν μπορεί κανένας επί της γης να την φιμώσει ούτε να την αμαυρώσει. Μπορούν, όμως, θεομπαίχτες άνθρωποι, άνθρωποι με υστεροβουλία και προσωπικά πάθη, εγωισμό και αρχομανία, πλάνη και έριδα, να δημιουργήσουν προβλήματα που σαν αποτέλεσμα έχουν να σχίζεται ο χιτώνας Της και να αναπτύσσονται παρασυναγωγές και αιρέσεις. Αυτοί θα δώσουν λόγο ενώπιον του Θεού για τα έργα τους, αλλά και για την πρόθεση που είχαν στα όσα είπαν, σκέφτηκαν και έπραξαν. Ασφαλώς, υπάρχουν πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί οι οποίοι αγαπούν την Εκκλησία μας και –ορθά– επιθυμούν συνειδητά να ακολουθούν τις παραδόσεις Της, θέλοντας να Τη βλέπουν ψηλά και στο ύψος που Της αναλογεί. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τους ανθρώπους αυτούς με τις αγαθές και ευγενικές καταβολές και πεποιθήσεις. Όλοι εκτιμούν τους απλούς, αγνούς, πιστούς που, για τον Α΄ ή Β΄ λόγο βρέθηκαν κοντά στο παλαιό ημερολόγιο. Αξιοκατάκριτη είναι η διπροσωπία, η διπλωματία και εν τέλει η εμμονή στην πλάνη κάποιων δήθεν "κληρικών" που ως "όρνεα" επιθυμούν να κατασπαράξουν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους, εξακολουθώντας να διαρρηγνύουν το χιτώνα της Εκκλησίας μας. Και όλα τούτα ένεκα της ΑΝΟΧΗΣ και ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑΣ της Κανονικής και επίσημης Εκκλησίας.

Ωστόσο, θεωρώ πρέπον και ηθικά σωστό, να παρακαλέσω τούτους να κάμουν τον κόπο και να ξαναδούν κάποια πράγματα στη σωστή τους βάση. Να διαγνώσουν την πλάνη τους ορισμένοι ακραιφνείς στα περί ζηλωτισμού λεγόμενα και γραφόμενά τους. Και να έλθουν στον εύδιο λιμένα της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας μας, της Ορθοδοξίας, που μας ενώνει και μας αγκαλιάζει μητρικά, αφήνοντας μακριά τα ημερολόγια και τα από αυτά απορρέοντα. Νομίζω ότι, τα άτομα που βρίσκονται στη Σκήτη σήμερα, που φαντάζομαι ότι έχουν αγαθή προαίρεση, θα μπορούσαν –στα πλαίσια της Κανονικότητας που διέπει την Εκκλησία μας– να εξακολουθήσουν απρόσκοπτα το μοναστικό τους έργο εκεί, υπό την ευλογία, αναγνώριση, εποπτεία και εκκλησιαστική κοινωνία της ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ μας, δηλαδή της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Μάρκο (στα χέρια του βρίσκεται η δικαιοδοσία και ας ενεργήσει πατρικά και ανάλογα). 

Ας σημειωθεί δε και τούτο: Μπορεί οι Γ.Ο.Χ. να μην δέχονται το νέο ημερολόγιο και την Κανονική Εκκλησία, όμως μπορεί και οι Χιώτες να μην δεχθούν πραξικοπηματίες και καταληψίες στα χιώτικα μοναστήρια !

Αυτά επί του παρόντος και εφόσον απαιτηθεί, θα επανέλθω, με περισσότερα.-

20 σχόλια:

Unknown είπε...

ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΟΛΑ ΕΔΩ.ΘΑ ΠΩ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ!!ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ!!ΠΡΟ ΤΗΣ Α ΟΙΚ.ΣΥΝΟΔΟΥ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ!ΓΙΟΡΤΑΖΑΝ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ!!ΣΤΗΝ Α ΟΙΚ ΣΥΝΟΔΟ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΗΡΚΕΣΕ ΤΡΙΣΥΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΦΩΤΙΣΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΘΕΣΠΙΣΑΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ!!ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΡΩΤΩ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ?ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΜΕ ΦΩΤΙΣΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΘΕΣΠΙΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΣΧΑΛΙΟ ΚΑΝΟΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ!!!ΕΡΩΤΩ .Η ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΤΑΝ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ?ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ.ΔΟΓΜΑ ΓΑΡ ΔΟΓΜΑΤΩΝ Η ΕΝΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ!!ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ!!ΕΣΕΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑΧΑ ΛΟΓΩ ΛΑΘΟΥΣ ΙΣΗΜΕΡΙΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΑΝ ΤΟ ΙΟΥΛΙΑΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ!!ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ!!ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΑΥΤΟ!!ΑΛΛΑ Η ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ!!ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΝΗΣΤΕΨΕΤΕ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ?ΟΧΙ!!!ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΛΟΓΩ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΕ ΦΩΤΙΣΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΑ ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!!ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΝΑ ΤΟ ΤΗΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΜΜΙΑ!!ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΛΛΑΧΤΗΚΕ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΜΑΣΟΝΟ .ΒΛΕΠΕ ΜΕΤΑΞΑΚΗ!!ΚΑΙ ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ!!!ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΑΚΟΗ ΑΝ ΚΑΙ ΣΦΑΛΛΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΛΟΓΩ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ!!!ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΟΥ!!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΩΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ ΙΕΡΕΙΣ!!ΕΣΕΙΣ ΟΧΙ!!ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ!!!ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΩΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ!!ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.ΜΙΛΑΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΠΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ ΙΟΥΛΙΑΝΟ!!ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ!!!ΔΙΟΡΘΩΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ Α ΟΙΚ.ΣΥΝΟΔΟΥ?ΑΠΑΓΕ ΤΗΣ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑΣ!!!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΩΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

ΚΥΡΙΑ ΣΑΛΕΜΗ, ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑ ΣΑΣ. ΕΤΣΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΖΗΛΩΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΓΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ!!! ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΣΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΓΑΛΑΤ. Δ'), ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ Η' ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ 2 ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΟΥ Η' ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ "ΠΟΙΗΜΑ" ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΩΦΡΟΝΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ!

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Έρχομαι να κάνω ορισμένες διευκρινήσεις επειδή δυστυχώς διαβάζω κάποιες ανακρίβειες στο κείμενο. Τυχόν επιθετικό ύφος ελπίζω να συγχωρηθεί εκ των προτέρων.


1. Γράφετε: «Το ζήτημα του παλαιού ημερολογίου, δηλαδή η εμμονή κάποιων στο να τιμούν το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας κατά 13 ημέρες αργότερα, έχει ταλανίσει την Εκκλησία μας εδώ και αιώνες, με αποκορύφωμα – για την Εκκλησία της Ελλάδος– τα τελευταία περίπου 90 χρόνια».

Απάντηση: Συγγνώμη κ Γεώργιε ελπίζω να μη προσβληθείτε αλλά εδώ πρόκειται περί ανιστόρητου ισχυρισμού. Τι εννοείτε ότι εδώ και αιώνες η εμμονή κάποιων να τιμούν το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας κατά 13 ημέρες αργότερα ταλανίζει την Εκκλησία; Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε, ότι εδώ και τόσους αιώνες οι μεγάλες μορφές της Εκκλησίας, όπως ο Μελέτιος Πηγάς και άλλοι, που αντιστέκονταν στην υιοθέτησή της παπικής καινοτομίας του νέου ημερολογίου, ταλάνιζαν την Εκκλησία λόγο της εμμονής τους να εορτάζουν 13 ημέρες αργότερα από τους παπικούς; Άρα, ουσιαστικά μου λέτε ότι η Ορθοδοξία μέχρι το 1924 που υιοθέτησε το νέο ημερολόγιο βρισκόταν σε πλάνη;

2. Γράφετε: «Οι παλαιοημερολογίτες (αυτοτιτλοφορούμενοι και ως Γ.Ο.Χ. ή Π.Ε- <> ή <> ή <>- λες και όλοι οι υπόλοιποι είναι νόθοι ή "κάλπικοι"…) ενίοτε συνδυάζουν την απόσχισή τους από την Κανονική, νόμιμη και επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία επικαλούμενοι ότι αγωνίζονται ενάντια στον Οικουμενισμό και τα οικουμενικά ρεύματα που εκφράζουν κάποιοι Κληρικοί. Βέβαια, δεν φρόντισαν να μάθουν τι ακριβώς αναφέρουν οι Ιεροί Κανόνες περί τούτων, όπως -και το- με ποιο τρόπο η επίσημη Εκκλησία συμπράττει ή όχι στον Οικουμενισμό ή κάποιοι μεμονωμένοι Κληρικοί Της ως πρόσωπα και όχι ως θεσμός».


Απάντηση: Το ποιος είναι κάλπικος ή όχι θα φανεί στην συνέχεια. Γράφετε ότι κάποιοι κληρικοί τυγχάνουν οικουμενιστές. Λάθος, δεν τυγχάνουν κάποιοι κληρικοί, οι κεφαλές των τοπικών Εκκλησιών τυγχάνουν οικουμενιστές, πλην ελαχίστων (αν όχι ανύπαρκτων) εξαιρέσεων. Στα περί ιερών κανόνων δεν θα κάνω σχόλιο επειδή θα αποδειχθεί από τα γραφόμενα μου ότι πράγματι εσείς δεν έχετε γνώση όχι μόνο των ιερών κανόνων αλλά ούτε της ίδιας της Αγίας Γραφής. Κάνετε αναφορά στην Εκκλησία ως θεσμό, μπορείτε όμως να μου διευκρινίσετε με τον όρο Εκκλησία τι εννοούμε; Επειδή, αν πράγματι ακολουθήσουμε τη νεοημερολογίτικη λογική θα προκύψει, είτε ότι η Εκκλησία ως σώμα ακολουθεί τον οικουμενισμό, αφού οι διάφορες τοπικές Εκκλησίες έχουν υπογράψει οικουμενιστικές συμφωνίες, είτε ότι αυτό το οποίο εσείς προσδιορίζεται ως (επίσημη) Εκκλησία δεν είναι Εκκλησία αλλά απλά μεμονωμένα άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι Εκκλησία.

Συνέχεια...

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Συνέχεια...

3. Γράφετε: «Πρέπει, λοιπόν, ξεκινώντας να πούμε ότι, ο Οικουμενισμός είναι παναίρεση και οποιοσδήποτε Κληρικός συμπράττει με αιρετικούς ή άλλους υπερασπιστές αλλότριων δοξασιών (σε προσευχητικό ή λειτουργικό στάδιο) είναι άξιος καθαίρεσης κατά τους ιερούς Κανόνες. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο το ότι η Εκκλησία "νοθεύει" το δόγμα ή την πνευματική ακεραιότητά της από κινήσεις προσώπων.»

Απάντηση: Η πίστη της Εκκλησίας κ Παπαδόπουλε, προσδιορίζεται από την πίστη των μελών της. Δεν μπορείτε να γράφετε ότι η Εκκλησία δεν νοθεύει το δόγμα, τη στιγμή που τα μέλη αυτού του οργανισμού που ονομάζετε Εκκλησία το κάνουν. Εκτός, και αν όπως προανέφερα, αυτό το οποίο ονομάζετε εσείς Εκκλησία, δεν είναι Εκκλησία (αυτό πιστεύω εγώ).
4. Γράφετε: «Έτσι, για να ξεκαθαρίσω τι εννοώ επισημαίνω ότι, μπορεί μεν ο τάδε ή ο δείνα Πατριάρχης να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τις συμπροσευχές ή τον εναγκαλισμό με αιρετικούς ή αλλοθρήσκους, όμως αυτό δεν έπεται και την αλλοίωση του Ορθοδόξου φρονήματος ή ότι εμείς –ως Ορθόδοξο πλήρωμα– θα το δεχθούμε. Και συγκεκριμενοποιώ: Οι παλαιοημερολογίτες είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος μάχεται τον Οικουμενισμό σθεναρά και δημόσια; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως και Κονίτσης Ανδρέα; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο; Είναι πιο ζηλωτές από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο; Όλοι αυτοί καθημερινά δεν μάχονται τον Oικουμενισμό; Οι χριστιανικές αδελφότητες, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ορθοδόξων Χριστιανών, δεν μάχονται την παναίρεση του Οικουμενισμού; Αυτοί δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι; Δεν αγωνίστηκε σθεναρά ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος (Καντιώτης), όταν το 1972 μαζί με τους Μητροπολίτες Παραμυθίας Παύλο (μετέπειτα Αγιάς και Συκουρίου) και Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιο έπαυσαν το μνημόσυνο του Πατριάρχη Αθηναγόρα, διαμαρτυρόμενοι για τον εναγκαλισμό του με τον Πάπα; Δεν έφυγαν από την επίσημη Εκκλησία, ούτε αποτειχίστηκαν, απεναντίας στηλίτευαν και τη δράση των παλαιοημερολογιτών».

Απάντηση: Το ποιος είναι περισσότερο ζηλωτής της πίστεως κ. Παπαδόπουλε αφήστε να το κρίνει ο Θεός που γνωρίζει, εσείς και εγώ δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε. Αυτό όμως που κάνετε είναι πάγια τακτική των νεοημερολογίτών οι οποίοι ακριβώς επειδή δεν έχουν επιχειρήματα, καταφεύγουν στο πλήθος και τα γνωστά πρόσωπα, προκειμένου να δώσουν αξία στα επιχειρήματα τους. Δεύτερον, επειδή κάπου γράψατε περί Αυγουστίνου Καντιώτη και ότι στηλίτευε τους παλαιοημερολογίτες, σας απαντώ ότι αυτό είναι ένα πασιφανές ψέμα. Πρώην καθηγητής της Αθωνιάδος (δεν αναφέρω το όνομα του για ευνόητους λόγους), ο οποίος τυγχάνει δάσκαλος μου αλλά και μαθητής του πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη, ο οποίος είναι με το νέο ημερολόγιο, μου γνωστοποίησε ότι ο π. Αυγουστίνος του είχε εκμυστηρευθεί ότι αν οι παλαιοημερολογίτες δεν ήτανε παρατάξεις θα τους είχε ακολουθήσει. Ο π Αυγουστίνος σεβόταν πάρα πολύ τους παλαιοημερολογίτες και είχε κάνει και αγώνες προκειμένου να βοηθήσει τις παρατάξεις τους να ενωθούνε. Αν θέλετε περί του λόγου το αληθές, δείτε το βίντεο εδώ, αλλά και διαβάστε το κείμενο εδώ, με ομιλία του π. Αυγουστίνου σε συγκέντρωση παλαιοημερολογιτών.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

5. Γράφετε: «Δεν αγωνίστηκαν και αγωνίζονται μέχρι σήμερα εκατοντάδες Μητροπολίτες, Ιερείς, Μοναχοί και λαϊκοί; Συνεπώς, ημιμαθείς περί την ορθή πίστη αποδεικνύονται όσοι υποτιθέμενοι Γ.Ο.Χ. στηλιτεύουν την Εκκλησία μας και τους Κληρικούς Της ότι, ενώ δήθεν εκείνοι μάχονται τον Οικουμενισμό, εμείς έχουμε συσχηματιστεί και ταυτιστεί μαζί του!».

Απάντηση: Περί αυτού κάντε μια βόλτα στο εξωτερικό κ Παπαδόπουλε και θα μάθετε αν πράγματι έχετε συσχηματιστεί με τους οικουμενιστές ή όχι. Αν θέλετε ρίχτε και μια ματιά στα νησιά του Αιγαίου, εκεί που υπάρχουν μικτές κοινότητες Ορθοδόξων και παπικών και μετά μιλάμε και πάλι (δεν νομίζω να σας είναι δύσκολο το όνομα της σελίδας ούτος η άλλως μας κάνει να σκεφτούμε ότι μένετε σε ένα από αυτά). Αν θέλετε ρίχτε και μια ματιά στο μικρό ηλεκτρονικό βιβλίο που έγραψα την ημέρα που αποτειχίστηκα «ΤΟ ΞΕΣΚΕΠΑΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ», εκεί έχω τουλάχιστον 20-30 σελίδες με φωτογραφίες και στοιχεία για την αλλοίωση που υφίστανται η Ορθοδοξία στις λεγόμενες επίσημες Εκκλησίες και αυτό είναι μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα του αίσχους στο οποίο βρίσκονται οι τοπικές Εκκλησίες, στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα στοιχεία (κείμενα και φωτογραφίες).
6. Γράφετε: «Καταρχήν να πούμε ότι, αλλαγές στο ημερολόγιο έχουν γίνει και άλλες στο διάβα της ιστορίας και δεν είναι μόνο οι 13 ημέρες που άλλαξαν στην Ελλάδα το 1923. Το ημερολόγιο είναι ένα μέσον το οποίο εφεύρε ο άνθρωπος για τη δική του εξυπηρέτηση και δεν αποτελεί πανάκεια για τη σωτηρία του. Ο ιερός απόστολος αναφέρει ότι, πρέπει να κινούμαστε <>, δηλαδή να μεριμνούμε ανά πάσα στιγμή για τη σωτηρία της ψυχής μας, διότι εδώ είμαστε προσωρινοί και δεν γνωρίζουμε πότε θα έλθει το τέλος, τόσο της επίγειας ζωής μας όσο και του κόσμου, με την Δευτέρα του Κυρίου Παρουσία, δηλαδή τη συντέλεια του χρόνου. Έτσι, αλλαγές στο ημερολόγιο υπήρξαν και άλλες τόσο προ Χριστού όσο και μετά Χριστόν. Το ημερολόγιο δεν συνιστά εφαρμογή καμίας παράδοσης στο χώρο της Εκκλησίας. Παράδοση μπορεί να συνιστά το Τυπικό της Εκκλησίας, η ζωή, ο χαρακτήρας, ο πνευματικός λόγος που απορρέει από τους Πατέρες Της, όχι όμως το ημερολόγιο.».

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Απάντηση: Ξαφνιάζομαι που διαβάζω κάτι τέτοιο, ένας από τους πλέον αντί παλαιοημερολογίτες κληρικούς ο π Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος έγραφε στο βιβλίο του «Τα Δύο Άκρα», σελ. 52 «Ανοικτή επιστολή προς τους αδελφούς παλαιοημερολογίτας»: «Το σχίσμα αγαπητοί αδελφοί δεν δημιουργούσιν αυταί ή εκείναι αι παρεκκλίσεις από της ακριβούς γραμμής των Ιερών Κανόνων». Ισχυρίζεστε ότι το ημερολόγιο δεν αποτελεί παράβαση παραδόσεως στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο π Επιφάνιος όμως άλλα ισχυρίζεται, αναφέρει ότι με την αλλαγή του ημερολογίου παραβιάστηκαν ιεροί κανόνες. Έστω όμως δεχόμεθα ότι για το ημερολόγιο δεν πρόκειται περί παραδόσεως, γράφετε όμως: «Παράδοση μπορεί να συνιστά το Τυπικό της Εκκλησίας, η ζωή, ο χαρακτήρας, ο πνευματικός λόγος που απορρέει από τους Πατέρες Της, όχι όμως το ημερολόγιο». Απαντώ επί αυτού, κ Παπαδόπουλε γνωρίζετε ότι με την εισαγωγή του νέου ημερολόγιου επηρεάστηκε το τυπικό της Εκκλησίας; Έχετε εν γνώσει σας ότι το βιβλίο του τυπικού, που κυκλοφορεί κάθε χρόνο στους νεοημερολογίτες για να σας καθοδηγήσει σχετικά με το τι ήχο ψάλλετε κάθε Κυριακή, ποιος Απόστολος ή Ευαγγέλιο διαβάζετε, κυκλοφορεί λόγο της ανωμαλίας στο τυπικό που δημιουργήθηκε με την υιοθέτηση του νέου ημερολογίου; Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί το Πηδάλιο αναφέρει ότι το Πάσχα εορτάζεται από 22 Μαρτίου έως και 25 Απριλίου ενώ εσείς το εορτάζεται από 4 Απριλίου ως τις 8 Μαΐου; Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να κάνετε την κατά 13 ημέρες μεταφορά της εορτής; Ας δούμε όμως τι γράφει και ένας άλλος νεοημερολογίτης γέροντας ο π Φιλόθεος Ζερβάκος: «Το παλαιόν ημερολόγιον το εθέσπισαν οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες οι την Πρώτην Αγίαν Οικουμενικήν Σύνοδον συγκροτήσαντες, το επεκύρωσαν άπασαι οι Οικουμενικαί και Τοπικαί Σύνοδοι και ηκολούθησαν επί 16 περίπου αιώνας εκατομμύρια ανθρώπων αγίων Χριστιανών Ορθοδόξων, άχρι του 1923, οπότε ο μη διά της θύρας εισελθών εις την αυλήν των προβάτων αλλ’ αλλαχόθεν, παρανόμως διά της πολιτικής εξουσίας των Αγγλογάλλων, Μελέτιος Μεταξάκης, Οικουμενικός πατριάρχης, παρανόμως κατήργησε το πάτριον Ορθόδοξον ημερολόγιον και παρανόμως και αντικανονικώς εισήγαγε το νέον, το παπικόν, κατόπιν συνεννοήσεως με τους μασόνους (διότι ήτο φίλος των μασόνων έχων της μασονίας 33ον βαθμόν), με τους διαμαρτυρομένους και με τον ψευδόχριστον, ψευδαλάθητον πάπαν.
Η εισαγωγή του νέου παπικού ημερολογίου κατήργησε την παράδοσιν της Α΄ Αγίας Οικουμενικής Συνόδου περί της εορτής του Πάσχα, περί της οποίας παραδόσεως η μεν εν Αντιοχεία Μεγάλη Τοπική Σύνοδος ορίζει τους τολμήσαντας σαλεύσαι, ή παραλύσαι τον περί της Εορτής του Πάσχα Όρον της Α΄ Μεγάλης Οικουμενικής Συνόδου, ει μεν εισί κληρικοί Αρχιερείς, ιερείς, Διάκονοι, να ώσι καθηρημένοι, εάν ώσι λαϊκοί να είναι αφορισμένοι. Η δε Ζ΄ Αγία Οικουμενική Σύνοδος ορίζει: «Εί τις πάσαν παράδοσιν έγγραφον ή άγραφον αθετεί, ανάθεμα».» (Ο Όσιος Φιλόθεος της Πάρου, τεύχ. 13, Ιανουάριος – Απρίλιος 2005, εκδ. «Ορθόδοξος Κυψέλη», σελ. 61-74. Από εδώ).

Παναγιώτης Μακρής είπε...

7. Γράφει ο κ Παπαδόπουλος: «Ερχόμαστε τώρα στους υποτιθέμενους "κληρικούς" του παλαιού ημερολογίου……Έτσι, υπήρξαν οι λεγόμενοι <>, Κληρικοί Κανονικοί οι οποίοι και αναγνώριζαν αλλά και αναγνωρίζονταν από την επίσημη Εκκλησία μέχρι κάποιο διάστημα. Σήμερα, όλοι αυτοί έχουν επιστρέψει στο επίσημο Πατριαρχείο Ρωσίας και ενώθηκαν με την Κανονική Εκκλησία.».
Απάντηση: Όχι, αγαπητέ κ. Παπαδόπουλε ως άτομο το οποίο για κάποιο χρονικό διάστημα βρισκόμουν σε κοινωνία με τον αρχιγραμματέα (π. Βενιαμίν Ζουκόφ) του τελευταίου Ορθόδοξου πρωθιεράρχη της Ροεδ π. Βιταλίου και έχοντας ασχοληθεί με το ζήτημα σας αναφέρω ότι η επιστροφή της ΡΟΕΔ στο Πατριαρχείο Μόσχας έγινε με δόλιο τρόπο, με πραξικόπημα. Με τη βία απομακρύνθηκε ο τότε πρωθιεράρχης π Βιτάλιος και κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική, και ανέλαβε ο προδότης Λαύρος που έκανε και την ένωση με το Πατριαρχείο Μόσχας, δημοσιεύω ένα κομμάτι από παλαιό κείμενο μου με τίτλο «Νεοημερολογιτικαί προπαγάνδες»: «Σωστά αναφέρουν ότι η Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς διέκοψε την κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας (λόγο Κουμουνισμού), αλλά αυτό έγινε αρχικά, ξεχνάνε (σκοπίμως) να αναφέρουν ότι η ίδια αυτή Εκκλησία διέκοψε την κοινωνία με τις υπόλοιπες επίσημες Εκκλησίες στην συνέχεια λόγο του Οικουμενισμού και μάλιστα το πέτυχε αυτό χωρίς να χαρακτηριστεί ως σχισματική από τους διάφορους λεγόμενους «αντιοικουμενιστές». Οι νεοημερολογίτες διαφωνούν με τον ισχυρισμό αυτό και προβάλλουν ως επιχείρημα το ότι η Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς ενώθηκε με το Πατριαρχείο Μόσχας αφότου έφυγε από εκεί ο κομμουνισμός, θα αποδείξουμε όμως ότι αυτό είναι ένα κακοηθέστατο επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιείτε από πλευράς νεοημερολογιτών απλά και μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Ο Μητροπολίτης Βιτάλιος και η διαστρέβλωση της αλήθειας
Όσα ισχυρίζονται οι καινοτόμοι δεν θα τα ισχυριζόντουσαν άμα γνώριζαν την κρυφή αλήθεια. Η ένωση με το Πατριαρχείο Μόσχας επετεύχθη το 2007, ένα έτος μετά τον θάνατο το Μητροπολίτη Βιταλίου. Το έδαφος είχε αρχίσει ήδη να προετοιμάζεται λίγα χρόνια πριν, από τον καιρό που πιέζανε και βασανίζανε τον γηραλέο Μητροπολίτη Βιτάλιο να παραιτηθεί. Πράγματι, οι προδότες επέτυχαν το πονηρό σκοπό τους να υποχρεώσουν σε παραίτηση μετά από πιέσεις τον γέροντα Μητροπολίτη και στην θέση του να εκλέξουν τον (προδότη) Μητροπολίτη Λαύρο. Μάλιστα οι προδότες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης παραιτήθηκε αυτοβούλως, αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Ο Μητροπολίτης Βιτάλιος παραιτήθηκε μετά από μεγάλες πιέσεις από πλευράς των φίλο- οικουμενιστών επισκόπων της συνόδου του και δη του Αρχιεπίσκοπου Λαύρου και του Επισκόπου Μιχαήλ της Γενεύης. Οι οποίοι είχανε φτάσει στο σημείο μέχρι και στο νοσοκομείο από το ξύλο να τον στείλουν. Οι φίλο-οικουμενιστές δεν σεβάστηκαν ούτε την Αγία μορφή αυτή, ούτε την πνευματική σχέση τους με τον Μητροπολίτη (πολλοί από τους προδότες αρχιερείς ήταν πνευματικά παιδιά του Βιταλίου), ούτε την ηλικία του Μητροπολίτου (90 περίπου ετών), το μόνο για το οποίο είχανε διακαεί πόθο που τους τύφλωνε, ήτανε να ενωθούνε με τους οικουμενιστές του Πατριαρχείου Μόσχας. Κανένας από αυτούς δεν θα σας αναφέρει το ξύλο που έριξαν στον Πρωθιεράρχη τους Βιτάλιο και την πίεση σωματική και ψυχολογική που του ασκούσαν με σκοπό να τον οδηγήσουν στην παραίτηση, κανείς δεν θα σας πει ότι στο έγγραφο της παραίτησης του ο Βιτάλιος δεν έβαλε την υπογραφή του κανονικά αλλά μόνο το ονοματεπώνυμο του (απαξιώνοντας να υπογράψει). Μάλιστα οι προδότες τον είχανε στείλει στο ψυχιατρείο προκειμένου να αποδείξουν ότι ο Μητροπολίτης δεν ήτανε καλά στα μυαλά του (ακριβώς όπως έκαναν στη Σοβιετική ένωση οι κομμουνιστές στους Χριστιανούς) και γι’ αυτό τον χρησιμοποιούσαν άλλοι όπως ήθελαν. Αναφέρουν και το ψευδές επιχείρημα ότι έπεσε θύμα απαγωγής, ακριβώς όπως αναφέραμε παραπάνω ότι ισχυρίζονται και για την γερόντισσα Μυρτιδιώτισσα. Ξεχνούν να αναφέρουν όμως ότι ο Μητροπολίτης βγήκε από εκεί επειδή οι ιατροί γνωμάτευσαν ότι είχε σώας τας φρένας. Αυτοί οι οποίοι ενώθηκαν με το Πατριαρχείο Μόσχας και τις Εκκλησίες των οικουμενιστών ήταν οι προδότες της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς, μόνο ο Μητροπολίτης Καννών Βαρνάβας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Μητροπολίτη Βιταλίου να συνεχίσουν από κοινού (η Ρωσική διασπορά) να ακολουθούν την Πατερική οδό.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Κανένας από τους προδότες δεν θα σας πει τους διωγμούς που κίνησε η επίσημος Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς εναντίον όσον δεν συμφωνούσαν με την προδοτική προσέγγιση με το Πατριαρχείο Μόσχας, ακριβώς όπως έκανε και η επίσημη Ελλαδική Εκκλησία εναντίον όσων εναντιώθηκαν στην παράνομη αλλαγή του ημερολογίου. Κανείς δεν θα σας πει ότι πετούσαν τους κληρικούς, που δεν τους ακολουθούσαν, στο δρόμο μαζί με τις οικογένειες τους και τους κατάσχεσαν τα σπίτια και τα περιουσιακά τους στοιχεία, ακριβώς όπως έκαναν και στους παλαιοημερολογίτες (βλ. περίπτωση π. Χρυσοστόμου Σπύρου, Ι.Μ. Αγ. Πάντων Σπετσών).
Κανένας φίλο-οικουμενιστής δεν θα σας αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Λαύρος στο τέλος της ζωής του πέθαινε μεταμελημένος για την ένωση με το Πατριαρχείο Μόσχας χτυπώντας με τα δύο του χέρια την κάρα του λέγοντας «άραγε ο θα με συγχωρέσει ο Θεός για ότι έκανα στον Μητροπολίτη Βιτάλιο;», ακριβώς όπως συνέβη με τους καινοτόμους Μελέτιο Μεταξάκη ο οποίος στο τέλος της ζωής του αναφωνούσε «βασανίζομαι γιατί ἔσχισα τήν Ἐκκλησία» και Χρυσόστομο Παπαδόπουλο ο οποίος ομοίως μεταμελημένος για την αλλαγή του ημερολογίου έλεγε «Αὐτός, αὐτὸς ὁ διεστραμμένος ὁ Μεταξάκης μὲ πῆρε στὸ λαιμό του», και οι οποίο είχαν φρικτό θάνατο (όπως μας αναφέρει και ο γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος).
Απλά ένας νοήμον άνθρωπος θα σκεφτόταν πως είναι δυνατόν η Ρωσική Εκκλησία της διασποράς να αναθεματίζει το 1983 τους οικουμενιστές και λίγα χρόνια αργότερα να ενώνεται μαζί τους; Αυτοί που ενώθηκαν ήταν οι προδότες, οι γνήσιοι συνεχιστές του έργου του Μητροπολίτη Φιλάρετου και Βιταλίου ουδέποτε εδέχθησαν, ούτε θα δεχθούν ένωση με τους αιρετικούς.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

8. Γράφετε: «Να σημειώσουμε ότι, και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, και το Πατριαρχείο Ρωσίας, και το Άγιον Όρος, και δεκάδες ιερές Μονές και αδελφότητες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, αλλά αναγνωρίζουν την επίσημη Εκκλησία (νέο ημερολόγιο) και έχουν εκκλησιαστική κοινωνία μαζί Της, ουδεμία δε σχέση έχουν με ψευδοκληρικούς και άλλους των Γ.Ο.Χ.».
Απάντηση: «Απαντήστε μας όμως επιτέλους στο γιατί αυτοί τήρησαν το παλαιό και εσείς ακολουθήσατε το νέο, ποιος απ’ όλους σας έχει δίκιο;
9. Ισχυρίζεστε: «Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται να υπάρξει χειροτονία Κληρικού από μια Σύνοδο <> (δηλαδή εκτός των ορίων που αυτή ανήκει) για να μεταβεί ο Κληρικός αυτός αμέσως μετά (και γνωρίζοντάς το εκ προοιμίου, μάλιστα δίχως να υπάρχει Απόφαση κάποιας Συνόδου, έστω τοπικής, για τη χειροτονία) εκτός των ορίων που η Σύνοδός αυτή έχει αρμοδιότητα. Μια τέτοια χειροτονία είναι αντικανονική και άκυρη».
Απάντηση: Περί «μεταθέσεως νόμου», σε περίπτωση ανάγκης δεν έχετε ξανά ακούσει; Για αυτόν το λόγο ισχύει και η οικονομία στην Εκκλησία κ Παπαδόπουλε. Επίσης, σας αναφέρω ότι σύμφωνα με το Πηδάλιο αντικανονικό και άκυρο δεν θα πει ανυπόστατο. Άκυρο σαν λέξη σημαίνει χωρίς κύρος, δηλαδή χωρίς εγκυρότητα, επικύρωση, επιβεβαίωση, δεν θα πει ανύπαρκτο. Κάντε τον κόπο να ανοίξετε το Πηδάλιο στις σελίδες 36-37 και διαβάστε την υποσημείωση 2 στην ερμηνεία του ΚΗ κανόνα των Αγίων Αποστόλων.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

10. Γράφετε επίσης: «Από την Ελλάδα μετέβη κάποιος "κληρικός" των ΓΟΧ στην Αμερική, ονόματι Ακάκιος, από όπου επέστρεψε κατόπιν λέγοντας ότι "χειροτονήθηκε Επίσκοπος" από τους Ρώσους της διασποράς. Όμως, ουδεμία απόδειξη υπάρχει ότι χειροτονήθηκε από δύο ή τρεις Επισκόπους των Ρώσων της διασποράς, ουδεμία Απόφαση Συνόδου υπήρξε για να χειροτονηθεί, ουδεμία γνώση για το που χειροτονήθηκε, πότε και από ποιους Επισκόπους, εξυπηρετώντας ποιες ανάγκες, παρά μόνον μια βεβαίωση ενός Επισκόπου ο οποίος μάλιστα ακολουθούσε το παλαιό ημερολόγιο αλλά είχε κοινωνία με την επίσημη Εκκλησία (νέου ημερολογίου) και Την αναγνώριζε, συλλειτουργούσε δε με Επισκόπους Της. Έσπευσαν δε πολύ αργότερα (σχεδόν μια δεκαετία κατόπιν) νεότεροι "επίσκοποι-διάδοχοι" της αυτής "συνόδου" να αποφανθούν ότι αναγνωρίζουν την χειροτονία αυτή, δίχως και εκείνοι να κατονομάζουν από ποιους έγινε, που και πότε (τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση όποιου το επιθυμεί). Τι είδους χειροτονία ήταν αυτή, εάν και εφόσον υπήρξε;».
Απάντηση: Απάντηση περί αυτών υπάρχει και έχει δημοσιευτεί και στο βιβλίο « Τα Δύο Άκρα» του π. Επιφάνιου. Υπάρχει γραπτή μαρτυρία-επιβεβαίωση του τότε Μητροπολίτη Σικάγου Σεραφείμ ότι χειροτόνησε τον Ακάκιο, μάλιστα ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε και ο Ντητρόιτ Θεόφιλος. Αποδείξεις ότι έγινε χειροτονία υπάρχουν, τώρα περί εγκυρότητας της αυτό το ζήτημα το εξετάσαμε παραπάνω. Περί αναγνωρίσεως της χειροτονίας να ξέρετε ότι συμμετείχαν και Άγιοι όπως ο Άγιος Φιλάρετος και ο Άγιος Κωνσταντίνος Εσσένσκυ (αμφότεροι με άφθαρτα λείψανα), στην αναγνώριση της χειροτονίας αυτής. Περί των λόγων που έγινε κρυφά από τη σύνοδο αυτή η χειροτονία, είναι επειδή η σύνοδος δεν ήθελε να σχετίζεται με παλαιοημερολογίτες, προκειμένου να μη χαλάσει τη σχέση της με τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Όταν όμως ανέλαβε ο Ομολογητής Άγιος Φιλάρετος, αναγνώρισε τις χειροτονίες αμφότερων των παλαιοημερολογιτικών παρατάξεων. Η αναγνώριση των χειροτονιών από σύνοδο που αναγνωρίζετε ως κανονική από εσάς, σημαίνει και εξάλειψη του άκυρου της χειροτονίας αυτής. Δεν μπορείτε να κάνετε λόγο για άκυρες χειροτονίες τη στιγμή που σύνοδος, που αναγνωρίζεται από τις επίσημες Εκκλησίες, προέβη σε αναγνώριση αυτών των χειροτονιών μαζί με πολλαπλά συλλείτουργα με τους «κατ’ εσάς», ψευτοχειροτονημένους κληρικούς. Άρα, υπάρχει γραπτή μαρτυρία-ομολογία περί του υποστατού της χειροτονίας, δηλαδή μαρτυρία ότι η χειροτονία πράγματι συνέβη και αναγνώριση της συνόδου περί αναιρέσεως του άκυρου αυτής.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

11. Γράφετε επίσης: «Το ίδιο συνέβη και στην Αθήνα, με κάποιο "επίσκοπο" Ματθαίο, ο οποίος θεώρησε τον εαυτό του μοναδικό (!!!) Ορθόδοξο Επίσκοπο επί της γης (άραγε αυτό είναι εωσφορικός εγωισμός ή σχιζοφρένεια;) που σε γνωστό ΄΄μοναστήρι΄΄ της ντροπής, στην Κερατέα, (έχει αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη για το τι συνέβαινε εκεί με την κακοποίηση και θανάτωση ανηλίκων παιδιών, κ.α.) "χειροτόνησε" μόνος του "Επίσκοπο" (ωσάν να επρόκειτο για χειροτονία Διακόνου ή Πρεσβυτέρου) και κατόπιν άλλους, οδηγώντας άλλη μια μερίδα ανθρώπων σε σχίσμα και παρασυναγωγή. Αυτοί αποτελούν σήμερα την Νο 2 ή 3 παράταξη των εν Ελλάδι Γ.Ο.Χ. μεταξύ των 10 ή 12 !!!».
Απάντηση: Ο κ Ματθαίος δε νόμιζε ότι ήταν ο μοναδικός επίσκοπος στον κόσμο, αν το νόμιζε δεν θα έψαχνε για άλλους επισκόπους στην Λευκορωσία προκειμένου να χειροτονήσει μαζί τους. Πράγματι, κανονικώς η πράξη ίσως να μη δικαιολογείτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι χειροτονίες είναι ανυπόστατες (το αναφέραμε και παραπάνω άλλο αντικανονικό, άλλο άκυρο, άλλο ανυπόστατο). Περί ανοησιών του τύπου παιδιά βασανίστηκαν στην Κερατέα και άλλα δεν χρειάζεται να απαντήσω. Δεν έχει αποδειχθεί τίποτα, υπάρχει μελέτη ολόκληρη που έχει γίνει περί του κ Ματθαίου Καρπαθάκη και η οποία έχει δημοσιευτεί στη σελίδα «Εγκόλπιον Ορθοδοξίας», η οποία απαντάει στις κουταμάρες αυτές.
12. Γράφετε: «Οι περισσότεροι, λοιπόν, Γ.Ο.Χ. εν Ελλάδι θεωρούν αυτούς τους ανωτέρω, ως πατέρες τους και ως δεχθέντες εξ αυτών την Αποστολική διαδοχή. Αστεία πράγματα για αμαθείς και ανίδεους περί την πίστη και τους Ιερούς Κανόνες. Ως λέγει και ο ιερός Απόστολος <>. Άνθρωποι που, έχουν θεοποιήσει άλλους ανθρώπους, μη έχοντας επίγνωση για την πορεία του έμψυχου Σώματος της Εκκλησίας, οδηγούμενοι σε επικίνδυνους ατραπούς».
Απάντηση: Προτιμότερο να θεωρούν τους προαναφερόμενους ως πατέρες αποδεχόμενοι τα λάθη και τις γκάφες τους, παρά αυτούς τους οποίους εσείς ονομάζεται πατέρες, δηλαδή τους μασόνους και Οικουμενιστές (Μεταξάκη, Αθηναγόρα, Βαρθολομαίο, Ζηζιούλα και σια). Καλύτερα επί των κεφαλών τους να έχουν την τιμωρία της αντικανονικότητας των χειροτονιών τους παρά το ανάθεμα της αιρέσεως.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Περί των υπολοίπων που αναφέρετε στο άρθρο σας για σχέσεις νεοημερολογιτών με τίνες των παλαιοημερολογιτών. Πράγματι, υπήρχαν παλαιοημερολογίτες όπως ο γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης, η Μαρία Μυρτιδιώτισσα (Κατίγκω) Πατέρα, ο Κυπριανός Κοτσούμπας και άλλοι, οι οποίοι είχαν πιο μετριοπαθή στάση καλώς ή κακώς προς τους νεοημερολογίτες. Τι πάει να πει αυτό όμως; Το ότι υπάρχουν αποτειχισμένοι ή παλαιοημερολογίτες με χειροτονία από νεοημερολογίτες δεν σημαίνει κάτι. Πολλάκις στην Εκκλησιαστική ιστορία ακόμα και άγιοι είχαν δεχθεί χειροτονία από αιρετικούς. Αυτό δε σημαίνει ότι ήταν λιγότερο Ορθόδοξη από τους υπόλοιπους Αγίους, αφού με τον ίδιο αν όχι με περισσότερο ζήλο αγωνίστηκαν κατά της αιρέσεως, ακόμη και των ίδιων αιρετικών που τους χειροτόνησαν. Οι φιλικές σχέσεις τινών των παλαιοημερολογιτών με νεοημερολογίτες, γίνονται προκειμένου να υπάρχει κλίμα φιλίας, ώστε να μπορούν οι τελευταίοι να αισθάνονται πιο άνετα μαζί με τους πρώτους και να βοηθηθούν να τους ακολουθήσουν. Δεν σημαίνει ούτε αναγνώριση των τελευταίων, ούτε βεβαίως και θεωρείτε ως η ενδεδειγμένης στάση αυτή. Ούτως η άλλως εάν έκαναν κάτι λιγότερο αμέσως εσείς θα τους κατηγορούσατε ως ταλιμπάν και ακραίους, ακριβώς όπως πράττετε για τη γερόντισσα του Ι. Παρθενώνος Αγ. Κωνσταντίνου.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

13. Επίσης, συνεχίζεται γράφοντας: «Αποτυπώθηκε, επίσης, σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον τοπικό Τύπο ότι, οι Κληρικοί που ακολουθούν το νέο ημερολόγιο είναι αιρετικοί. Και ρωτώ: Αφού είναι αιρετικοί, γιατί δέχονται κάποιον στους κόλπους τους οι Γ.Ο.Χ. από το νέο ημερολόγιο με τον βαθμό ιεροσύνης που αυτός είχε λάβει από τους Επισκόπους του νέου ημερολογίου; Άρα υποκρίνονται. Και εφόσον τα τελούμενα υπό των Κληρικών μας (νέου ημερολογίου) δεν έχουν ισχύν γιατί κατασκευάζουν εικόνες και άλλα αντικείμενα στον Αγ. Κωνσταντίνο και τα πωλούν σε νεοημερολογίτες για να μπουν στους Ναούς των νεοημερολογιτών; Ποιοι πιστοί συντηρούν τον Αγ. Κωνσταντίνο και τους Αγίους Πατέρες, τον Ταξιάρχη των Νενήτων, τον Άγιο Μάρκο, την Αγία Ματρώνα στη Διδύμα, κλπ; Δεν είναι ο οβολός και η αγάπη των νεοημερολογιτών για την Εκκλησία; Ας μην έχουν κάποιοι δυο πρόσωπα ενώπιον του Θεού, αλλά ένα, διότι κι αυτοί θα δώσουν λόγο σ΄ Εκείνον εν ημέρα κρίσεως, όπως όλοι μας».
Απάντηση: Από τα παραπάνω προκύπτει ότι έχετε πλήρη άγνοια στα σχετικά θέματα. Τα μυστήρια των αιρετικών οι οποίοι ακόμα δεν έχουν κριθεί από σύνοδο λογίζονται ως υποστατά, πιθανώς άκυρα αλλά υποστατά. Η χειροτονία του Αγίου Μελετίου παρότι έγινε από αιρετικούς Αρειανούς αναγνωρίστηκε ως υπαρκτή από την Εκκλησία. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Έχω γράψει ειδικό άρθρο περί του θέματος αυτού το οποίο καλός ή κακός ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Τέλος, γράφετε: «Κλείνω εδώ το παρόν σημείωμα, λέγοντας τούτο: Η επίσημη και Κανονική Εκκλησία, η Αγία Ορθοδοξία μας, ζει και θα ζει εις τον αιώνα, διότι είναι θεοίδρυτη και δεν μπορεί κανένας επί της γης να την φιμώσει ούτε να την αμαυρώσει. Μπορούν, όμως, θεομπαίχτες άνθρωποι, άνθρωποι με υστεροβουλία και προσωπικά πάθη, εγωισμό και αρχομανία, πλάνη και έριδα, να δημιουργήσουν προβλήματα που σαν αποτέλεσμα έχουν να σχίζεται ο χιτώνας Της και να αναπτύσσονται παρασυναγωγές και αιρέσεις……»
Απάντηση: « Αυτά αγαπητέ κ Παπαδόπουλε να τα αναφέρετε στους δικούς σας επισκόπους που έχουν καταλήξει να θεωρούν τις αιρέσεις και παρασυναγωγές ως «Εκκλησία». Υστεροβουλία, αιρέσεις και σχίσματα δημιουργούν οι δικοί σας ταγοί, όχι οι παλαιοημερολογίτες (τουλάχιστον όχι στον βαθμό που το κάνετε εσείς).
Η τελευταία σας πρόταση μόνο ως απύθμενο θράσος μπορεί να θεωρηθεί, γράφετε: «Ας σημειωθεί δε και τούτο: Μπορεί οι Γ.Ο.Χ. να μην δέχονται το νέο ημερολόγιο και την Κανονική Εκκλησία, όμως μπορεί και οι Χιώτες να μην δεχθούν πραξικοπηματίες και καταληψίες στα χιώτικα μοναστήρια!»,
Απάντηση: Το θράσος σας κ Παπαδόπουλε δεν έχει όρια, η Μονή των Αγίων Πατέρων ανήκει ή όχι σε σύνοδο των Γοχ από το 1924; Οι Χιώτες από πότε έχουν λόγο στο ποιος θα μπει στα μοναστήρια; Τα μοναστήρια ανήκουν στους Ορθοδόξους Χιώτες και μη. Δεν έχετε δικαίωμα να αρπάζετε ξένη ιδιοκτησία, δεν έχετε λόγο περί του θέματος. Τα μοναστήρια ανήκουν στο λαό του Θεού όχι στους Χιώτες. Μήπως σκέπτεστε να πράξετε όπως οι Σπετσιώτες, που πέταξαν από το Μοναστήρι των Αγίων Πάντων Σπετσών τον π. Χρυσόστομο Σπύρου και την εκεί γυναικεία αδελφότητα (παλαιοημερολογιτών), που αποτελούνταν από υπέργηρες γραίες μοναχές, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον εγωϊσμό του τοπικού Μητροπολίτη Ύδpας κ. Ιερόθεου;
Λυπούμε πάρα πολύ για τις απόψεις που εκφράσατε στο κείμενο οι οποίες μπάζουν απ’ όπου και αν κάποιος τις δει (ιστορικώς, λογικώς, εκκλησιαστικός). Ελπίζω, να διαβάσετε με προσοχή τα όσα έχω γράψει, ζητώ συγγνώμη αν τυχόν σας έθιξα με τον τρόπο γραφής μου αλλά έχω κουραστεί να γράφω τα ίδια και τα ίδια.
Ο Θεός μαζί σας, θα περιμένω την απάντηση σας.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Η παραπάνω απάντηση έχει σταλεί προς δημοσίευση σε διάφορα ιστολόγια, όταν δημοσιευτεί θα στείλω και το link του κειμένου, ευχαριστώ.

δάσκαλος είπε...

http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2016/03/blog-post_10.html
Αν θέλει ο κ. Παπαδόπουλος να ανταπαντήσει ή να εκφράσει τις σκέψεις του, είναι προσκεκλημένος. Στο ιστολόγιό μου δεν κόβονται σχόλια.

Μιχαηλ είπε...

ΚΥΡΙΕ ΦΩΤΟΠΟΥΛΕ ΕΚ ΠΑΡΔΡΟΜΗΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΛΕΜΗ ΕΛΕΝΗ.ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΛΕΓΟΜΑΙ.ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ.ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΥΦΛΑ ΤΑΧΑ ΛΟΓΩ ΥΠΑΚΟΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ?ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ!!ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΙ ΛΕΝΕ?ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΡΗΤΩΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ!!ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ <>?ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΤΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ!!ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΕΣΑΣ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ?ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΟΠΟΙΜΕΝΕΣ ΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ <>ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ!!ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ ΑΓΙΩΝ!! Προφάσεις εν αμαρτίαις.
Όποιον μνημονεύουμε με εκείνον κοινωνούμε και με όποιον κοινωνούμε τον μνημονεύουμε. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Έλεγε ο άγιος Αθανάσιος :
«Εάν ο επίσκοπος ή ο πρεσβύτερος, οι όντες οφθαλμοί της Εκκλησίας, κακώς αναστρέφωνται καί σκανδαλίζωσι τόν λαόν, χρή (=πρέπει) αυτούς εκβάλλεσθαι. Συμφέρον γάρ άνευ αυτών συναθροίζεσθαι εις ευκτήριον οίκον, ή μετ' αυτών εμβληθήναι, ως μετά Άννα και Καϊάφα, εις τήν γέενναν του πυρός»
(Μ. Αθανασίου, ΒΕΠΕΣ, 33, 199) και
"ων το φρόνημα αποστρεφόμεθα, τούτους από της κοινωνίας προσήκει(=αρμόζει) φεύγειν" (PG 26, 1188 Β).ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ?ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ?ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!! Του Μεγάλου Ἀθανασίου:
Σύμφωνα μέ τήν ἀποστολική πίστι, τήν ὁποίαν μᾶς παρέδωσαν οἱ Πατέρες, εἶναι αὐτά πού καί ἐγώ σᾶς παρέδωσα. Δέν ἐπενόησα τίποτε ἔξω ἀπό αὐτά, ἀλλά αὐτά πού ἔμαθα αὐτά καί ἐγώ ἐχάραξα.

Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία κατέχει ἀκέραιη τήν πρώτη παράδοσι καί διδασκαλία καί πίστι τῆς μιᾶς καθολικῆς Ἐκκλησίας πού ὁ Κύριος ἔδωσε, οἱ Ἀπόστολοι ἐκήρυξαν καί οἱ Πατέρες ἐφύλαξαν. Μέσα σ΄ αὐτήν θεμελιώθηκε ἡ Ἐκκλησία, καί ὅποιος ἀποκόπτεται ἀπό αὐτήν, οὔτε θά ἦτο οὔτε θά ἐλέγετο Χριστιανός.

Πῶς μποροῦν νά ἀνήκουν στήν Καθολική Ἐκκλησία (δηλ. τήν Ὀρθόδοξη) αὐτοί πού ἀρνήθηκαν τήν ἀποστολική πίστι καί ἔγιναν ἐφευρέτες νέων κακῶν, αὐτοί πού ἐγκατέλειψαν τά λόγια τῶν θείων Γραφῶν καί ὀνομάζουν τά εὐτράπελα τοῦ Ἀρεἰου(=των παπόδουλων Οικουμενιστών) νέα σοφία;ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ?ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΖΗΛΩΤΕΣ!!! Ο Μέγας Βασίλειος γράφει:
Αυτοί που προσποιούνται ότι ομολογούν την σωστή Πίστη(Ορθοδοξία), αλλά έχουν κοινωνία με τους αλλοδόξους αυτούς μετά από συμβουλή και προτροπή αν δεν απομακρυνθούν από τις κακοδοξίες, όχι μόνον να μην έχουμε κοινωνία μαζί τους αλλά ούτε αδελφούς να τους ονομάζουμε.ΑΓΑΠΗΤΕ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ!! Ο Μέγας Φώτιος: Ο παπισμός είναι αίρεση.
Ποιος δε θα κλείσει τα αυτιά του στο άκουσμα της υπερβολικής αυτής βλασφημίας του φιλιόκβε η οποία εναντιώνεται στα Ευαγγέλια, αντιτάσσεται στις αγίες Συνόδους, απορρίπτει τους μακαρίους και Αγ. Πατέρες… Εναντίον όλων μαζί των Προφητών, Αποστόλων, Ιεραρχών, Μαρτύρων και αυτών ίδιων των Δεσποτικών λόγων η βλάσφημη αυτή και θεομάχος φωνή εξοπλίζεται… αυτούς τους απατεώνες και θεομάχους καταδικάσαμε με Συνοδική και θεία ψήφο. Και δεν αποφανθήκαμε στηριζόμενοι στις δικές μας κρίσεις. Φέραμε στο φως και εκθέσαμε πάλι σε όλους την ορισμένη από τις μέχρι τώρα Συνόδους και τους Αποστολικούς θεσμούς καταδίκη… Έτσι και αυτούς, αφού εμμένουν στην πολύμορφη πλάνη τους, τους αποκλείσαμε από κάθε χριστιανική κοινότητα… μόνη η κατά του Αγίου Πνεύματος βλασφημία …αρκεί να τους υποβάλλει σε μύρια αναθέματα … να αποκόψουμε από το σώμα της Εκκλησίας την γάγγραινα της βλασφημίας … να ξεριζώσουμε τα φύτρα της πονηρίας.ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΕΣ <>!!! Ομολογία Πίστεως Φωτίου πατριάρχου τοῦ μεγάλου
....Ταύτας οὖν τὰς ἁγίας καὶ οἰκουμενικὰς ἑπτὰ συνόδους ἀποδέχο­μαι ἀναθεματίζων μὲν οὓς ἀνεθεμάτισαν, κατασπαζόμενος δὲ καὶ μεγαλύ­νων οὓς ἐπευφήμησαν. αὕτη μου ἡ τῆς πίστεως καὶ τῶν εἰς ταύτην ἀνη­κόντων καὶ περὶ αὐτὴν ὑφισταμένων ὁμολογία, καὶ ἐν ταύτῃ ἡ ἐλπίς, οὐκ ἐμοὶ δὲ μόνον, ἀλλὰ καὶ πᾶσιν ὅσοις εὐσεβεῖν μεμελέτηται καὶ τῆς καθα­ρᾶς καὶ ἀκιβδήλου δόξης τῶν χριστιανῶν θεῖος ἔρως προσπέφυκεν ἔχεσθαι. Aπό την επιστολή του Μεγάλου Φωτίου :

Μιχαηλ είπε...

ΚΥΡΙΕ ΦΩΤΟΠΟΥΛΕ ΛΕΤΕ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ!!ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΕΣΤΕ!!ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ?ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΝΑΙ Η ΟΧΙ?ΝΑΙ!!ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ?ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ? Προφάσεις εν αμαρτίαις.
Όποιον μνημονεύουμε με εκείνον κοινωνούμε και με όποιον κοινωνούμε τον μνημονεύουμε. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Έλεγε ο άγιος Αθανάσιος :
«Εάν ο επίσκοπος ή ο πρεσβύτερος, οι όντες οφθαλμοί της Εκκλησίας, κακώς αναστρέφωνται καί σκανδαλίζωσι τόν λαόν, χρή (=πρέπει) αυτούς εκβάλλεσθαι. Συμφέρον γάρ άνευ αυτών συναθροίζεσθαι εις ευκτήριον οίκον, ή μετ' αυτών εμβληθήναι, ως μετά Άννα και Καϊάφα, εις τήν γέενναν του πυρός»
(Μ. Αθανασίου, ΒΕΠΕΣ, 33, 199) και
"ων το φρόνημα αποστρεφόμεθα, τούτους από της κοινωνίας προσήκει(=αρμόζει) φεύγειν" (PG 26, 1188 Β).ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΜΜΕΣΩΣ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗΣ ΕΙΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ!!ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΤΗΝ ΥΓΙΗ ΠΙΣΤΗ!!ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑ ΔΑΥΤΟΥΣ!! Ο Μέγας Βασίλειος γράφει:
Αυτοί που προσποιούνται ότι ομολογούν την σωστή Πίστη(Ορθοδοξία), αλλά έχουν κοινωνία με τους αλλοδόξους αυτούς μετά από συμβουλή και προτροπή αν δεν απομακρυνθούν από τις κακοδοξίες, όχι μόνον να μην έχουμε κοινωνία μαζί τους αλλά ούτε αδελφούς να τους ονομάζουμε.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Η απάντηση στον κύριο Γεώργιο: http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2016/03/blog-post_10.html