Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Εις μνημόσυνον αιώνιον "Η ψυχή αυτής εν αγαθοίς αυλισθήσεται" (Ψαλμ. ΚΔ΄, 13) Μοναχή ΚΟΡΝΗΛΙΑ (ΒΑΣΙΛΙΚΗ) ΚΑΡΑΖΟΥΡΝΑ (1941- +2016)

Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου-Κήρυκα του θείου λόγου- Αντιδημάρχου Χίου 

Εξεδήμησε προς Κύριον, το Σάββατο της Α΄ εβδομάδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής (παραμονή της Ορθοδοξίας) η Μοναχή Κορνηλία (κατά κόσμον Βασιλική) Καραζουρνά ασκούμενη από νεαρή ηλικία στην Ιερά Σκήτη Αγίας Σκέπης Χαλκειού, πλησίον του αειμνήστου Γέροντος και Κτήτορος της Σκήτης, Οσίου Ιερομονάχου Κορνηλίου (Μαρμαρινού, +1975).

Η μακαριστή Μοναχή Κορνηλία εξεμέτρησε το ζην αναλώνοντας ολόκληρη τη βιοτή της στη μοναστική ζωή, διακρινόμενη για την καλοσύνη, πραότητα, υπομονή και υπακοή της τόσο –αρχικά– στον Άγιο Γέροντα Κορνήλιο, όσο κατόπιν –μέχρι τα χρόνια πριν η σωματική ασθένεια την καθηλώσει στο κρεβάτι, επί έτη– και στην μακαριστή Γερόντισα-Ηγουμένη της Σκήτης Ευαγγελίστρια Μοναχή (Χούμη, +2004), μετά την εκδημία της οποίας παρέμεινε η τελευταία Μοναχή της αδελφότητος. 

Η Ιερά Σκήτη ανακαινίσθηκε πλήρως τα τελευταία χρόνια, με την επιμέλεια και μέριμνα του Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Επιτροπάκη, νυν Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, ο οποίος –μαζί με φίλους και ευσεβείς προσκυνητές της Μονής, αλλά και ευσεβείς συντοπίτες της περιοχής– παρείχαν στη μακαριστή Κορνηλία τα ανθρωπίνως απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωσή της τα δύσκολα χρόνια της δοκιμασίας της. Τα χρόνια αυτά, η ίδια καρτερικά υπέμεινε τον πόνο της σαρκός, δίχως ποτέ να γογγύσει για όσα υπέστη, απεναντίας δοξολογούσε διαρκώς τον Θεό και επικαλείτο τις μεσιτείες της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Για την ιστορία και μόνο να σημειώσουμε ότι, από την ίδια Ιερά Σκήτη –και με Γέροντα και Πνευματικό τον π. Κορνήλιο (που έχει δείξει θαυμαστά σημεία)– ξεκίνησαν τον μοναχικό τους βίο, τόσο η μακαριστή Ηγουμένη της Ιεράς Νέας Μονής Μαριάμ (Μανιού, 1922- +2014), όσο και η μακαριστή Ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης Ευγενία (Κλειδαρά, 1929- +2013). Ο δε Γέροντας Κορνήλιος υπήρξε Πνευματικός και των αοιδίμων Μητροπολιτών, Χίου κυρού Χρυσοστόμου (Γιαλούρη, +1978) και Μηθύμνης κυρού Ιακώβου (Μαλλιαρού, +1984).

Η κατά σάρκα οικογένεια της Μοναχής Κορνηλίας καταγόταν από την Μικρά Ασία, εκ της οποίας έφθασε στη Χίο και εγκαταστάθηκε στον Άγιο Γεώργιο Συκούση στις αρχές του περασμένου αιώνα. 

Πάντοτε θα ενθυμούμαι την Κορνηλία, καθώς και τη Γερόντισσα Ευαγγελίστρια η οποία με αγαπούσε ιδιαίτερα –και από τις νουθεσίες και τις διδαχές της ωφελήθηκα τα μέγιστα στον πνευματικό στίβο της αρετής, συνομιλώντας μαζί της ώρες ατελείωτες– και θα τις μνημονεύω στις προσευχές μου. 

Εξ αφορμής δε τούτης της δημόσιας μνείας, στη σκέψη μου ήλθαν άλλοι δυο άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μεταστεί από τα γήινα προς τα επουράνια και ήσαν φίλοι και υποστηρικτές της Ιεράς Σκήτης της Αγίας Σκέπης: Ο θεολόγος Ευάγγελος Αλιβάνογλου και η Καλλιόπη (Πίτσα) Λιόλιου. Άνθρωποι του Χριστού και της Εκκλησίας μας, οι οποίοι στήριξαν τόσο την αείμνηστη όσο και την Ιερά Σκήτη ευρύτερα, μάλιστα σε εποχές πνευματικής ανάκαμψης της Μονής. Μνησθείη και τούτων Κύριος ο Θεός εν τη Βασιλεία Αυτού. 

Η Εξόδιος Ακολουθία της Μοναχής Κορνηλίας (Βασιλικής) Καραζουρνά τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο (ο οποίος και κήρυξε τον επικήδειο θείο λόγο, τονίζοντας –μεταξύ άλλων– τις αρετές του μοναχισμού, αλλά και την ματαιότητα του παρόντος κόσμου), το μεσημέρι της Δευτέρας 21/03, στην Ιερά Σκήτη Αγ. Σκέπης Χαλκειού, παρουσία πλειάδος Ιερέων και πιστών χριστιανών. 

Ας είναι η μνήμη της αιωνία. Καλό Παράδεισο, Καλή Ανάσταση, αδελφή.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: