Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΗΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

Η φιλοπατρία των απανταχού ευρισκομένων Χίων και η βαθιά ευλάβειά τους προς τη λαοφιλή και θαυματουργό Αγία Μαρκέλλα, την πολύαθλο και ένδοξο αυτή παρθενομάρτυρα της μυροβόλου και αγιοτόκου νήσου Χίου, οδήγησε στην ανέγερση ιερών ναών εις τιμήν και μνήμην της και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Χίου.
Μεταξύ των επ’ ονόματί της ιερών ναών που βρίσκονται διάσπαρτοι στην ελληνική επικράτεια, συγκαταλέγεται και το γραφικό της παρεκκλήσιο στο αρχοντικό και κοσμοπολίτικο νησί των Σπετσών, γνωστό για την πλούσια βλάστηση και τη μακρόχρονη ναυτική του παράδοση. 

 

Ο ιερός ναός της Αγίας Μαρκέλλης Σπετσών βρίσκεται σε μαγευτική πευκόφυτη τοποθεσία, σε ύψωμα πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού, και προσφέρει πανοραμική θέα προς αυτή και την απέναντι πελοποννησιακή ακτή, όπου βρίσκονται οι τουριστικές περιοχές Κόστα και Πόρτο Χέλι. Ο ναός θεμελιώθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1990 υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου πρώην Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρού Ιεροθέου (+15 Ιουλίου 2008) κατόπιν πρωτοβουλίας του εκ Βολισσού Χίου ευσεβούς κ. Σωτηρίου Τριανταφύλλου και της συζύγου του, Ελένης, και σε οικόπεδο, το οποίο δωρήθηκε από την οικογένεια του κ. Κυριάκου και Αγγελικής Ορλώφ. Ο ναός της Αγίας Μαρκέλλης αποτελεί παρεκκλήσιο του ιερού ενοριακού ναού Αγίου Αντωνίου Σπετσών και αφιερώθηκε στη μνήμη των υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων Σπετσιωτών και Χίων κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους, όπως αναγράφεται στη σχετική εντοιχισμένη πλακέτα. Οι οικογένειες των κ. Τριανταφύλλου και Ορλώφ συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανέγερση και αποπεράτωση του ναού, αλλά και στην εσωτερική του διακόσμηση με ξυλόγλυπτο τέμπλο και πολυελαίους, καθώς και με τα απαραίτητα εκκλησιαστικά σκεύη. Έκτοτε η Αγία Μαρκέλλα η Χιοπολίτιδα τιμάται και γεραίρεται κατ’ έτος στις 22 Ιουλίου στο ομώνυμο γραφικό παρεκκλήσιο των Σπετσών. 

Έτσι και φέτος πολυάριθμοι πιστοί κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Αγίας Μαρκέλλης, όπου την παραμονή της εορτής της Αγίας, 21 Ιουλίου, και στις 7 το απόγευμα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας, στον οποίο συμμετείχαν τρεις ιερείς, ο εφημέριος του ιερού ναού Αναλήψεως Χριστού, π. Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, π. Κοσμάς Μοσχοβίτης και ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Αντωνίου, π. Ανδρέας Κουμπής. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο της πολυάθλου και ενδόξου παρθενομάρτυρος Αγίας Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος, η οποία όπως τόνισε με την ακλόνητη πίστη της στον Ιησού Χριστό και τη δι’ αποκεφαλισμού μαρτυρική της τελείωση από τον ειδωλολάτρη και σαρκολάτρη πατέρα της, προσφέρει στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς μας ένα φωτεινό παράδειγμα σθεναρής αντίστασης απέναντι σ’αυτούς που επιβουλεύονται την αμώμητο χριστιανική μας πίστη, αλλά και σ’ αυτούς που επιδίδονται σε ενέργειες ηθικής διαστροφής. Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού προσφέρθηκαν στους πολυπληθείς προσκυνητές από τις οικογένειες των κ. Τριανταφύλλου και Ορλώφ πλούσια εδέσματα, γλυκά και χιακά ηδύποτα. Ανήμερα της εορτής της Αγίας εψάλη το πρωί στις 7 ο Όρθρος και επακολούθησε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, την οποία τέλεσε με πολλή ευλάβεια ο π. Ανδρέας Κουμπής, εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Αντωνίου Σπετσών, στον οποίο υπάγεται το παρεκκλήσιο. 


Η ολόθερμη ευχή όλων μας είναι η πανήγυρις της Αγίας Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος στο ομώνυμο παρεκκλήσιο των Σπετσών να καταστεί στο μέλλον πόλος έλξης τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους πολυπληθείς επισκέπτες του, ώστε με τις πρεσβείες της θαυματουργού Αγίας και τον κατάλληλο πνευματικό αγώνα να αξιωθούμε της επουρανίου βασιλείας, όπως αξιώθηκε η ένδοξος παρθενομάρτυς του Χριστού Αγία Μαρκέλλα.

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: