Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΧΙΟ ΤΟΥ 2013 ! (Νο 3)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

* Η πρόσφατη σύλληψη του Γερμανού κατασκόπου, μονίμου κατοίκου στη Χίο τα τελευταία χρόνια, ενεργούντος υπέρ τουρκικών εθνικών συμφερόντων, αλλά και η δημοσίευση φωτογραφιών από επίσημη, τοπική, ειδησεογραφική ιστοσελίδα με φόντο πυρκαγιές, ήλθε να μας δικαιώσει για όσα λέγαμε πέρυσι, αναφορικά με την ύπαρξη πρακτόρων και εγκάθετων που έχουν βάλει οι ΄΄φίλοι΄΄ μας Τούρκοι στη Χίο να την ΄΄ξεκληρίσουν΄΄ τη μια με φωτιές και την άλλη με άλλου είδους δραστηριότητες. Τότε, κάποιοι δήθεν προοδευτικοί, δήθεν προωθητές της ένθεν και ένθεν φιλίας των δύο λαών και δήθεν ψευτοαριστεροί της ειρήνης, μας κατηγορούσαν για εθνοφυλετισμό, ρατσισμό και μισαλλοδοξία. Όλοι αυτοί, οι ανεγκέφαλοι, βλέπουν ότι έρχονται μεν στη Χίο Τούρκοι, όμως δεν βλέπουν τι είδους ..Τούρκοι έρχονται ! Έρχονται είτε κατάσκοποι (πόσοι, άραγε, γίνονται καθημερινά αντιληπτοί από τους ιθύνοντες, αλλά προφανώς δεν ανακοινώνονται για ευνόητους λόγους ?) είτε αμιγώς πλούσιοι οι οποίοι- μάλιστα, όλως παραδόξως- δεν αφήνουν ΄΄φράγκο΄΄ στην τοπική αγορά, πλην εστιατορίων και ελαχίστων καταλυμάτων. Ας σταματήσουν, λοιπόν, τα τοπικά ΄΄παπαγαλάκια΄΄ τις αερολογίες περί τουρισμού εξ Ανατολών και τα συναφή…

* Ακόμη, στην πραγματικότητα ήλθε να μας προσγειώσει και το περιστατικό με τη σύλληψη κακοποιών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Χίου, οι οποίοι -επίσης- ενεργούσαν υπέρ τουρκικών συμφερόντων και μάλιστα, σύμφωνα με τα Αθηναϊκά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, είχαν συνεργούς στη Χίο. Τελικά, έκαναν και φέτος το καλοκαίρι κάποιοι πολύ καλά τη δουλειά τους, να δυσφημίσουν το νησί μας και να μας βλέπουν οι επισκέπτες με τα κιάλια. Απεναντίας, στη γειτονική Λέσβο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει το αδιαχώρητο, από επισκέπτες. Και οργάνωσαν ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι, με συναυλίες, παραστάσεις, εκδηλώσεις.

* Ωστόσο, ειλικρινά, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις αρμόδιες αρχές (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, λοιπές εθνικές και κρατικές υπηρεσίες) για τη σύλληψη τόσο του κατασκόπου όσο και των κακοποιών. Στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, παρά την εξαθλίωση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, οικονομικά και ηθικά, από την παραπαίουσα – σε Αρχές και Ιδανικά – σύγχρονη ελληνική πολιτεία, υπηρετούν άνδρες και γυναίκες, ένστολο και πολιτικό προσωπικό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, φιλοπατρία και αφοσίωση στο καθήκον τους. Τουλάχιστον στη Χίο, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, είμαστε επί το πλείστον υπερήφανοι.

* Και μιας ο λόγος για όλα τούτα, καλό θα ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα, κάποια στιγμή, και το όποιο πόρισμα (υπάρχει, άραγε, ή δεν υπάρχει ?) αναφορικά με την περσινή μεγάλη, καταστροφική πυρκαγιά της Χίου. Υπάρχει κάτι νεότερο ? Ακούμε κατά περιόδους για την επιβολή κυρώσεων σε άτομα που προκάλεσαν πυρκαγιές –και ορθά– όμως δεν ακούσαμε τίποτε για το τι συνέβη με την περσινή φωτιά, που διέλυσε περιβάλλον και περιουσίες. Και, μιλώντας για φωτιές, για μια ακόμη φορά να πούμε συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χίου που πάντοτε δρα αστραπιαία και αποτελεσματικά, οι δε άντρες της δεν διστάζουν να πέσουν στη μάχη με τις φλόγες εκπληρώνοντας τίμια και ενσυνείδητα το καθήκον τους. Συγχαρητήρια και στους εθελοντές που δικτυώθηκαν σχεδόν σε όλη τη Χίο.

* Έχει ΄΄μαλλιάσει΄΄ η γλώσσα κάποιων να το λέει, αλλά ΄΄στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα΄΄. Ας ρυθμίσει κάποιος τα φανάρια (φωτεινούς σηματοδότες) που βρίσκονται στη διασταύρωση του Γηροκομείου- Γυμνασίου Κάμπου. Η πρόκληση πιθανού θανατηφόρου ατυχήματος είναι θέμα χρόνου. Την περασμένη Κυριακή (4/8) το μεσημέρι περνώντας διαπίστωσα ότι άναβαν ταυτόχρονα δύο φανάρια με την πράσινη ένδειξη και η σύγκρουση οχημάτων αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Το έχει αναφέρει 2-3 φορές ο τοπικός Τύπος αλλά εις μάτην. Εάν σκοτωθεί κανείς ποιος θα φταίει και ποια δικαιολογία θα βρει κατόπιν ?

* Όμορφα και πρωτότυπα τα έργα του αγαπητού συμπολίτη μας, καλλιτέχνη-ζωγράφου και αγιογράφου- Νικολή Φράσκου στην Απλωταριά με θέμα τα ταβάνια των χιώτικων αρχοντικών. Ο ουρανός της Απλωταριάς ομόρφυνε και παράλληλα, είδαν οι νέοι Χιώτες την τεχνοτροπία και την καλαισθησία αυτού του παραδοσιακού τρόπου εξωραϊσμού ενός μέρους από το εσωτερικό των σπιτιών μιας άλλης, αγνής κι ανέμελης, εποχής. Μιας εποχής που είχε μεν προβλήματα βιοπορισμού αλλά όχι πνευματικού και ψυχολογικού χάους, όπως η σημερινή. Συγχαρητήρια στο φίλο Νικολή Φράσκο για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του.

* Το διαβάσαμε δύο φορές στα τοπικά ΜΜΕ, το μεταφέρουμε κι εμείς εδώ, γνωρίζοντας ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία στη Χίο κάνει καλά τη δουλειά της, σέβεται τα μνημεία του πολιτισμού, αλλά και υπηρετεί με σοβαρότητα τον πολίτη. Ο υστεροβυζαντινός Ναός των Αγίων Αποστόλων στο Πυργί, εφάμιλλος της Νέας Μονής και της Παναγίας Κρήνας, παραμένει κλειστός και μη επισκέψιμος στο κοινό, σ΄ αυτό το δημοφιλές και πολυπληθές κεφαλοχώρι της νότιας Χίου. Το ανέφερε δημόσια και κατ΄ επανάληψη ο Πρόεδρος του χωριού και ζητά τη συνδρομή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε να καταστεί επισκέψιμος, όπως ήταν πάντα. Εγώ είμαι βέβαιος ότι η Υπηρεσία θα το δει ζεστά διότι σ΄ αυτή εργάζονται εξαίρετες Αρχαιολόγοι, συνεργάσιμες με τις τοπικές Αρχές και το κοινό. Και το έχουν αποδείξει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, στο νησί μας. 

* Στο χώρο στάθμευσης που έχει δημιουργηθεί από ετών στη συμβολή των οδών Ι. Σόδη (πρώην Μουσείου) και Μιχ. Λιβανού γίνεται καθημερινά το ΄΄έλα να δεις΄΄. Ιδιαίτερα τις πρώτες βραδινές ώρες. Όπου θέλει καθένας παρκάρει, ακόμη και μπροστά στην είσοδο του πάρκινγκ, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται τα αυτοκίνητα εντός του μικρού χώρου του και να προξενούνται μικροφθορές από αναπόφευκτες συγκρούσεις, κατά τη διαδικασία αποχώρησης. Μα, καλά, τόσο δύσκολο είναι ο Δήμος να φτιάξει μια αξιοπρεπή είσοδο-έξοδο που δεν θα επιτρέπει να σταθμεύουν άλλα οχήματα μπροστά από τον χώρο κυκλοφοριακής διέλευσης του πάρκινγκ ?

* Θετικότατη η πρωτοβουλία να τιμηθεί, στο Κέντρο Πολιτισμού <<Μαρία Τσάκος>> η εξαίρετη συμπολίτισσά μας, Κα Μαίρη Παπακωνσταντίνου, γλύπτρια και ΄΄Γυναίκα της Ευρώπης΄΄. Η συμβολή της στις τέχνες είναι καθοριστική. Και η αγάπη της για τη Χίο δεδομένη και εκπεφρασμένη ποικιλοτρόπως. Για αυτό αξίζει, όντως, να τιμά ο γενέθλιος τόπος τέτοιους λαμπρούς ανθρώπους.

* Θεωρώ επιβεβλημένο να ανακοινωθεί, με τη διανομή φυλλαδίων, αλλά και την καταγραφή του στο φυλλάδιο του Δήμου που περιλαμβάνει τα δημοτικά πάρκινγκ (με την ευκαιρία, έχει αρκετά λάθη… Διορθώστε το στην πρώτη επανέκδοσή του) το γεγονός της ύπαρξης απινιδωτή στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Και, βέβαια, θα περιμένουμε να προμηθευτούν και να τοποθετηθούν και ορισμένοι άλλοι σε πολυσύχναστους χώρους, όπως: Καρφάς, Μέγας Λημνιώνας, Δασκαλόπετρα, Καρδάμυλα (Ναγός), Βολισσός (Μάναγρος ή Λήμνος), Λιθί, Λιμένας Μεστών, Εμπορειός, Κώμη, Αγιά Φωτιά, Ιωνικό Κολυμβητήριο, γήπεδο Φάρκαινας & Κλειστό Γυμναστήριο. Νομίζω ότι, με μια δαπάνη περί τις 15.000 Ευρώ, όλοι αυτοί οι χώροι εξοπλίζονται με απινιδωτή. Μη μου πείτε ότι η δαπάνη είναι μεγάλη για ένα τέτοιο εγχείρημα που σώζει ζωές ? Εδώ ο Δήμος διέθεσε αντίστοιχο ποσό για την φροντίδα των σκύλων (και καλά έκανε), για τους ανθρώπους δεν έχει να διαθέσει κάτι αντίστοιχο ? Που πήγαν όλα τα χρήματα που διέθετε από ετών για προνοιακές δομές ? Ποιες απέμειναν ? Μόνο η χορήγηση εφάπαξ οικονομικών βοηθημάτων ? (και αυτά μετά από μήνες ή και χρόνο, μόνο έκτακτη δεν είναι μια τέτοια οικονομική ενίσχυση ! Παλαιότερα τη δίδαμε μέσα σε 1-1,5 μήνα από την υποβολή της αίτησης). Που διατέθηκαν τα χρήματα του κληροδοτήματος <<Σκαραμαγκά>> της Ιταλίας (ως προς το σκέλος για τις προνοιακές δομές) ή τα έσοδα των ενοικίων της δωρεάς <<Αλογοσκούφη>> (διαμέρισμα στην Κυψέλη, ιδιοκτησίας του Δήμου) που αποδεχθήκαμε επί δημοτικής Αρχής Μεννή και διαθέταμε τα έσοδα του στον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας ? Επίσης, θα μπορούσε ο Δήμος, μέσα από την ετήσια επιχορήγηση του 1,5 % των τακτικών του εσόδων, να επιχορηγήσει όλους τους αθλητικούς συλλόγους και μέσω της επιχορήγησης αυτής να αγοραστούν απινιδωτές για τους χώρους άθλησης που διαθέτουν.

* Επισκεπτόμενος, πρόσφατα, συνοδεύοντας φίλους –Πανεπιστημιακούς– εξ Αθηνών, τον χώρο του εξωτερικού τείχους του Φρουρίου (από την Ανατολική του πλευρά) διαπίστωσα πόσο επιβεβλημένη είναι και πάλι η συντήρησή του (σε ένα σημείο η θάλασσα έχει ΄΄φάει΄΄ το τείχος αρκετά). Κακά τα ψέματα, το τείχος μπορεί να προστατευθεί μόνο εάν γίνει εκεί μόνιμος δρόμος και τοποθετηθούν βράχια στον εμπρόσθιο θαλάσσιο χώρο του. Έτσι έχει γίνει στα τείχη της Ρόδου και τη Κω. Αλλά και στη γειτονική Μυτιλήνη το τείχος (αν και αναξιοποίητο) έχει σωθεί διότι ανατολικά του (από την πλευρά της θάλασσας) υπάρχει δρόμος που ενώνει την πόλη της Μυτιλήνης με τον δρόμο προς Παναγιούδα. Θέλετε άλλο παράδειγμα ? Πηγαίνετε απέναντι, στον Τσεσμέ και δείτε τι έκαναν οι Τούρκοι με το Φρούριο του Τσεσμέ, επάνω στο οποίο λειτουργεί τους θερινούς μήνες ένα υπέροχο μουσείο, με ελληνικά -βεβαίως- ευρήματα και αντικείμενα έκθεσης.

*Εξακολουθούν να προκαλούν αλλά και να με στενοχωρούν οι φίλοι ιθύνοντες της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας της τοπικής εφημερίδας ΄΄Πολίτης΄΄. Παραβαίνοντας τη νομοθεσία, αλλά και παραβιάζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν απομακρύνουν, αλλά διατηρούν επί μήνες, ανώνυμα χυδαιολογήματα-λιβελογραφήματα νοσηρών εγκεφάλων, που βρίσκουν στέγη υπό τη σκέπη τους. Και παρά το γεγονός ότι, εγγράφως τους έχει γνωστοποιηθεί και έχει ζητηθεί η απομάκρυνση των χυδαιολογημάτων. Εγώ δεν θα ξαναμιλήσω, διότι κάποιοι μπορεί και να το επιδιώκουν. Απλά θα κλείσω το θέμα –τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο- αναφέροντας δύο πράγματα: Πρώτον ότι, δυστυχώς, μιλάμε σε ΄΄ντουβάρια΄΄ και δεύτερον ότι, γνωρίζω εκ των προτέρων ότι και θα στενοχωρήσω αλλά και θα στενοχωρηθώ με όσα θα επακολουθήσουν. Όμως, δεν θα μπορεί τότε κανείς να πει ότι δεν προσπάθησα να μην χαλάσουν οι σχέσεις μας και να μην καταλήξουμε εκεί που θα καταλήξουμε ! Βέβαια, θα μου πείτε: Αυτά έχουν όσοι θέλουν να ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα. Τι να κάνουμε ? Στον αετό (βλέπε δημόσιο ή κοινό -εν γένει- βίο), πετούν και οι αετοί αλλά και τα κοράκια…!!!

* Από το Σεπτέμβρη θ΄ αρχίσουν τα ΄΄γλέντια΄΄… σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο ! Σε 9 μήνες έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Βέβαια, νωρίτερα θα έχουμε εθνικές ! Άντε να δούμε τι θα γίνει, για να δούμε τι θα κάνουμε κι εμείς. Αν και με την ΄΄ντουβαροσύνη΄΄ (βλέπε εγωισμό) που διακρίνει πολλούς, δεν βλέπω ιδιαίτερες αλλαγές για τα δημοτικά στη Χίο…!!! Μετά μην διαμαρτύρεστε για τα επόμενα 5 χρόνια μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές (από εδώ και πέρα θα έχουμε, με τον νέο νόμο, δημοτικές εκλογές κάθε 5 χρόνια).

* Κλείνω με κάτι ευχάριστο και εποικοδομητικό: Τις επόμενες ημέρες κυκλοφορεί το νέο μου βιβλίο με τίτλο <<Περιδιαβαίνοντας τον ιερό δρόμο της θείας λατρείας (Ορθόδοξες σκέψεις, οράματα, ερμηνείες-επεξηγήσεις, στοχασμοί)>>. Αποτελείται από σχεδόν 100 σελίδες, αναλύει πολλά χωρία της Αγίας Γραφής και περιέχει μικρά κηρύγματα. Εκδίδεται από το πενιχρότατο υστέρημά μας, που συγκεντρώνεται στερούμενοι πολλά στη ζωή. Και διανέμεται δωρεάν. Κάθε άνθρωπος διαθέτει ότι μπορεί για ένα σκοπό. Εμείς τα διαθέτουμε στο πνευματικό έργο και ειδικότερα στη διαφώτιση των πιστών και όχι μόνο. Έτσι, εκδίδουμε έντυπα και βιβλία, περιοδικά και μονογραφίες, εδώ και πολλά χρόνια. Ποτέ δεν πήραμε χρήματα για να τα εκδώσουμε ή διαθέσουμε, δεν έχουμε συνδρομές ούτε χορηγούς και όλα τα κάνουμε προς δόξαν Θεού. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί, το νέο αυτό βιβλίο, να τον βοηθήσει στον πνευματικό του αγώνα ή τον εν γένει καταρτισμό του, ευχαρίστως να του το διαθέσουμε δωρεάν. Ενημερώστε στο Κιν. Τηλ.: 6945268095 ή στείλτε μήνυμα στο e-mail: geofotpapchi@yahoo.gr Επίσης, κυκλοφορεί και η περιοδική μας έκδοση <<Χιώτικα Πνευματικά Διανθίσματα>> η οποία αποστέλλεται, με όποιο τρόπο επιθυμείτε (ταχυδρομικά ή μέσω e-mail).

* Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους. Σε λίγες εβδομάδες και πάλι μαζί.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: