Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 14 χρόνια (2008-2022) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Καβάλα παν' στην εκκλησιά στον Άγιο Ισίδωρο Πιτυούς
Ένα έθιμο που χάνεται στο βάθος των αιώνων αναβίωσε σήμερα, ημέρα εορτής του Αγίου Ισιδώρου, στο ομώνυμο εκκλησάκι στην είσοδο του Πιτυούς. Αλογατάρηδες, μέλη του Ιππικού Ομίλου, παλιοί ιδιοκτήτες μουλαριών αλλά και γαϊδάρων, ξεκίνησαν καβαλαρία στο δρόμο για το χωριό, όπου στην είσοδό του, στον Μάκελλο και μέχρι την πλατεία αναβίωσαν τις παλιές αλογοδρομίες, δένοντας αρμονικά έθιμα, αθλητισμό, θρησκεία αλλά και γλέντι.


Καβάλα στ’ άλογα πάνω από 60 Πιτυανοί και όχι μόνο, προσκύνησαν μετά την είσοδό τους στο χωριό το εικόνισμα του Αγίου Ισιδώρου στη χωριοκκλησιά και στη συνέχεια παρακάθισαν σε γλέντι, όπου το φαγητό ήταν κέρασμα του Συλλόγου.

Το έθιμο από την αρχή μέχρι το τέλος καταγράφηκε από την εκπομπή «όμορφη και παράξενη πατρίδα» και θα προβληθεί το Σάββατο στην «Αλήθεια TV».

Δεν υπάρχουν σχόλια: