Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Υπουργικό Συμβούλιο

των Αντώνη Τριανταφύλλου και Νίκου Παπαχρήστου - Φώτο: Χρήστος Μπόνης (από το Amen.gr)


Την προσφορά της Εκκλησίας στον κοινωνικό και φιλανθρωπικό τομέα τίμησε σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνηση προσκαλώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να παραστεί και να απευθυνθεί στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήταν η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέστη σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενδεικτικό των θερμών σχέσεων που διατηρεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και στενοί συνεργάτες του με την παρούσα Κυβέρνηση.Στην ομιλία του ο κ.Ιερώνυμος επανέφερε πρόσφατη πρόταση του για συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας με στόχο την αξιοποίηση της δεσμευμένης ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας προς όφελος ιδρυμάτων για την ανακούφιση ανθρώπων που έχουν ανάγκη στήριξης.






Ο Πρωθυπουργός




«Ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες το μήνυμα της αλληλεγγύης γίνεται ακόμα πιο ισχυρό και αυτό το διαχρονικό μήνυμα, μακαριώτατε είναι ένα γερό θεμέλιο για τη συνεργασία μας. Συνεργασία σε μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε ως κυβέρνηση για να εμπεδώσουμε μια κοινωνία αξιών μια ευνομούμενη πολιτεία μια κοινωνία δικαίου που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.» είπε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε παραστεί στο συσσίτιο που προσέφερε η Αρχιεπισκοπή σε άστεγους της πόλης. 


«Μακαριώτατε, είναι χαρά και τιμή που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας στο υπουργικό συμβούλιο είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια παρόμοια συνάντηση. Δεν είναι βέβαια σήμερα ούτε ο χρόνος ούτε ο τόπος να μιλήσουμε για τις διακριτές σχέσεις κράτους Εκκλησίας. Εξάλλου γίνεται αυτός ο διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία και ειδικά με το υπουργείο Παιδείας. Θέλω όμως σήμερα η κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά να τιμήσουμε την προσφορά της Εκκλησίας.
Ξέρουμε πόσα έχουν προσφέρει το δίκτυο των ενοριών και οι εθελοντές τους, γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία έχει προσφέρει και ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και με τα συσσίτια της φροντίζει περίπου 35 χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά. Ένα πραγματικά πολύτιμο έργο και θέλουμε να δώσουμε προοπτική στη συνεργασία μας ιδίως σε τομείς όπως της πρόνοιας, της φτώχειας και των μεταναστών. Οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας και όσο τους θεωρούμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας τόσο εθελοτυφλούμε στο πρόβλημα που μπορεί να έρθει» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας τόσο μπορεί να βαθαίνει η ανασφάλεια να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της κοινωνίας. Η ανισότητα, η αδήλωτη εργασία, η ανομία, η απώλεια πόρων για το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της μη ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία μας» είπε ο κ.Παπανδρέου και συνέχισε: «Μια ακόμα επίπτωση είναι να εξωθήσουμε άθελά μας τις νέες γενιές μεταναστών σε ένα περιθώριο, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για εκείνους αλλά και για την ίδια την καθημερινότητα μας στις γειτονιές και τις πόλεις. Ο μετανάστης δεν είναι εχθρός η κοινωνική ένταξη και δημιουργία προϋποθέσεων αρμονικής συμβίωσης διαφορετικών και ισότιμων ανθρώπων αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο για τον φόβο και την ανασφάλεια. Αυτό θα κάνουμε με τη νέα μεταναστευτική πολιτική που εγκαινιάζουμε με στόχο μια κοινωνία ασφάλειας, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς».


Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την χαρά του που η Εκκλησία της Ελλάδος συμβάλει με τις δυνάμεις της στην στήριξη των μεταναστών και δεσμεύτηκε η Πολιτεία να την βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.
«Χαίρομαι μακαριώτατε που η Εκκλησία συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη των αποκλεισμένων και των μεταναστών. Με το προνοιακό και εκπαιδευτικό σας έργο όπως μέσα από τα προγράμματά σας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Θεωρούμε χρέος της Πολιτείας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια της Εκκλησίας που απευθύνεται στους πιο αδύναμους στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Σε ανθρώπους που η πολιτεία και η κρατική μηχανή δεν μπορούν να προσεγγίσουν» ανέφερε ο κ.Παπανδρέου.
«Σε αυτό το έργο που επιτελείτε είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε αρωγοί να το ενισχύσουμε ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό να φέρουμε μεγαλύτερη ανθρωπιά στην κοινωνία μας» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και ευχαρίστησε, εκ μέρους της κυβέρνησης τον Αρχιεπίσκοπος ο οποίος απεδέχθη την πρόσκληση να παραστεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανοίγοντας, όπως είπε, μια καινούργια σελίδα διαλόγου και συνεργασίας στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.


Ο Αρχιεπίσκοπος


Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος παρέστη στο συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής.
«Είναι γνωστό ότι η Εκκλησία έχει κέντρο τον άνθρωπο στις επιδιώξεις της και όταν μιλάει για σωτηρία δεν νοεί μόνο την αναμόρφωση την πρόοδο και την καλλιέργεια του ανθρώπου εννοεί και τη συμπαράσταση και στα κάθε είδους προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Όταν ήρθα από μια επαρχία που εργάστηκα 40 χρόνια δεν είχα την εικόνα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Για να πάρω αυτή την εικόνα χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω διάφορες περιοδείες τη νύχτα σε διάφορα μέρη, να ζήσω με τα παιδιά των ναρκωτικών και να πω στους συνεργάτες μου στην Αρχιεπισκοπή ότι το προνοιακό έργο της Εκκλησίας πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Και άλλα έργα είναι που χρειάζονται, αλλά το προνοιακό είναι το πρώτο» είπε ο κ. Ιερώνυμος.
Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των συσσιτίων που ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια για να βοηθήσει «τα παιδιά εκείνα που περνάνε μια κρίση» και «η προσπάθεια διευρύνθηκε, ήρθαν πάρα πολλοί άλλοι Έλληνες και μετά οι μετανάστες».
«Έτσι γιγαντώθηκε η προσπάθεια και δεν το μετανιώνουμε παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει. Δικός μας σκοπός είναι να δώσουμε φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να ξεχνάμε ότι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να καλύψει τις βιοτικές του ανάγκες μπορεί να προβεί σε εγκληματικές πράξεις».
«Πολλοί άνθρωποι ήταν κρυμμένοι στα υπόγεια και δεν έβγαιναν έξω διότι φοβούνταν για διάφορους λόγους. Σήμερα αυτό έχει υπερνικηθεί» είπε ο Αρχιεπίσκοπος περιγράφοντας τις προσπάθειες προσέγγισης όλων αυτών των ανθρώπων που σήμερα βρίσκουν μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και εμπιστοσύνης» στους χώρους που η Εκκλησία προσφέρει τα συσσίτια.
«Εμείς όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουμε. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών όμως έχει και άλλα προβλήματα και ήδη έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα. Μας απασχολεί το θέμα του ανθρώπου του άρρωστου, του εγκαταλελειμμένου, του κατάκοιτου. Έτσι έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που είναι σε φοβερή κατάσταση. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει κάπου να τακτοποιηθούν. Έχω το παράδειγμα από τη Βοιωτία και αυτό θέλω να κάνω και στην Αθήνα. Σας προσκαλώ να έρθετε στη Λιβαδειά να δείτε το έργο που ήταν καρπός της συνεργασίας της Πολιτείας με την Εκκλησία. Αυτό το πιστεύω και το κηρύττω συνέχεια ότι δεν μπορεί ο καθένας να μένει περιχαρακωμένος στο χώρο του. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών πρέπει να ανοιχτεί και να συνεργαστεί με την Πολιτεία» είπε ο κ.Ιερώνυμος.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που η Εκκλησία καταβάλει για τη δημιουργία σειράς ιδρυμάτων όπως για παράδειγμα για «παιδιά με αυτισμό, για παιδιά με νοητική στέρηση». 
«Δεν θέλω να σας κουράσω, αλλά να σας πω ότι αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Λειτουργούν περίπου 700 ιδρύματα» είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Η πρόταση συνεργασίας και τα δεσμευμένα εκκλησιαστικά ακίνητα

«Ένα έργο που κάνει η Εκκλησία και η Πολιτεία θα πρέπει να είναι πρότυπο. Η Εκκλησία μας έχει τη διάθεση για να προσφέρει έργο και κάθε χρόνο για τέτοια προγράμματα δαπανώνται περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ. Για να προχωρήσει λίγο περισσότερο η Εκκλησία θα πρέπει να βοηθηθεί σε αυτό τον τομέα, αν τον χρειάζεστε και αν πρέπει, και έχω κάνει μια πρόταση στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου, λέγοντας όσα κτήματα είναι δεσμευμένα –κακώς- για διάφορους λόγους και δεν αξιοποιούνται, να δημιουργήσουμε ένα φορέα ώστε αυτά τα κτήματα να αξιοποιηθούν, να δώσουν καρπό, χρήματα και αυτά τα χρήματα να μη γίνουν ούτε μετοχές στην Εκκλησία αλλά ούτε να πάνε στον κορβανά του κράτους.
Να κάνουμε ένα ταμείο εκκλησιαστικής πρόνοιας ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσουμε και αυτά τα χρήματα να πάνε σε ιδρύματα, σε ένα δίκτυο τέτοιων ιδρυμάτων για τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, επαναφέροντας πρόσφατη πρόταση του.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρακάλεσε τους υπουργούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε ζητήματα που σχετίζονται με το προνοιακό έργο της Εκκλησίας να μην καθυστερούν εξαιτίας της γραφειοκρατίας, «να τα σπρώχνουμε, να τα περνάμε και να μην περιμένουμε δυο χρόνια, τρία χρόνια για να πάρουμε τη μια βεβαίωση και το άλλο χαρτί και να αλλάζει ο υπουργός, να αλλάζει ο γραμματέας και να μην προχωρούμε».
«Θέλω να σας πω ότι από όλο το χώρο της Εκκλησίας υπάρχει η καλή διάθεση να συνεργαστούμε για τον άνθρωπο, για τον οποίο εργαζόμαστε και εσείς και εμείς» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Πρωθυπουργός: "Θέλουμε ενωμένη την Κοινωνία"



«Όσους νόμους και να περάσουμε και όσα χρήματα διαθέσουμε αν δεν υπάρχει ανθρωπιά και αξιοπρέπεια ούτε τη μοναξιά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ούτε θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια συλλογική λειτουργία και συνοχή της κοινωνίας να αντιμετωπίσει προβλήματα και να στηρίξει προγράμματα της κυβέρνησης» είπε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ενός ισχυρού προνοιακού συστήματος.
«Έχουμε ξεκινήσει ένα εποικοδομητικό διάλογο και πιστεύω ότι θα φέρει καρπούς διαμορφώνοντας τους σωστούς ρόλους που πρέπει να έχουμε μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας αλλά και μια συνεργασία που πρέπει να έχουμε για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο» ολοκλήρωσε ο κ.Παπανδρέου.



Πρόσκληση Ιερωνύμου σε Παπανδρέου



Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έσπευσε να προσκαλέσει τον Πρωθυπουργό να παραστεί σε μια από τις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου.
«Έχουμε και εμείς ένα μικρό κοινοβούλιο δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το δικό σας και θα νιώθαμε και εμείς πολλή χαρά να σας έχουμε κοντά μας».
«Mετά χαράς» απάντησε ο Πρωθυπουργός.


Πηγή:
 www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1247 

Δεν υπάρχουν σχόλια: